7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dvi Merės, kurioms nereikalingi skėčiai

Renata Baltrušaitytė
Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Muzika Anonsai
Operos “Penki Merės stebuklai”  repeticija
Operos “Penki Merės stebuklai” repeticija

Kas pirmesnis, tas gudresnis: jau kovo 4, 5 ir 12 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre mažųjų žiūrovų ir jų tėvelių lauks premjeriniai Ramintos Šerkšnytės operos “Penki Merės stebuklai” spektakliai.

 

“Jūs girdit? Girdit? Aš esu. Viena visiems, viena – visų”, – poetės Ramutės Skučaitės žodžiais šioje operoje su ūgtelėjusiais vaikais atsisveikins neprilygstamoji auklė.

 

Tačiau iš tiesų spektaklio “Penki Merės stebuklai” pagrindiniam vaidmeniui rengiasi ne viena, o dvi solistės – mecosopranas Eglė Šidlauskaitė ir dažniau soprano, nei mecosoprano partijas besirenkanti Jomantė Šležaitė.

 

Pradėdamas būsimojo spektaklio repeticijas režisierius Kęstutis Jakštas iš karto joms pareiškė, kad skėčiu, tapusiu Merės Popins skiriamuoju atributu, operoje mojuoti neleis. Tačiau galių perkelti vaikus į pasakų pasaulį dainuojančios Merės turės netgi daugiau nei žymioji P.L.Travers knygų veikėja.

 

Įdomu, ar garsiosios auklės vaidmeniui besirengiančios operos solistės vaikystėje savo kailiu patyrė auklių globą? J.Šležaitė tvirtina samdomos auklės neturėjusi, tačiau būdama dar nedidukė Tauragėje, kurioje užaugo, pati su didžiausiu malonumu prižiūrėdavusi kaimynų vaikus.

 

“Nors šeimoje buvau vienturtė ir negalėjau padėti auginti jaunesnių broliukų ar sesučių, labai mėgdavau kūdikius ant rankų čiūčiuoti ir vaikiškus vežimėlius po kiemą stumdyti. Net ir “Penkių Merės stebuklų” repeticijose puikiai sutariu su visais spektaklyje vaidinsiančiais jaunaisiais dainininkais. Turbūt Merės genai tiesiog užkoduoti manyje”, – spėja J.Šležaitė, šiuo vaidmeniu debiutuosianti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje.

 

Antroji Merė – Eglė Šidlauskaitė jau yra dainavusi keliuose to paties teatro spektakliuose, o pernai už sėkmingai parengtą Eboli partiją Giuseppe’s Verdi operoje “Don Karlas” netgi pelnė Metų solistės apdovanojimą. Tačiau “Penki Merės stebuklai” – pirmoji vaikiška opera solistės karjeroje.

 

Kaune savo vaikystę praleidusi Eglė irgi nėra patyrusi profesionalių auklių globos, mat prireikus būsimąją solistę prižiūrėdavo močiutės. “Todėl kurdama Merės vaidmenį bandau vaizduoti auklę tokią, kokią pati būčiau norėjusi vaikystėje turėti. Ji ne tiek griežta, kiek išmintinga, padedanti vaikams greičiau susivokti juos masinančiame suaugusiųjų pasaulyje. Niekada nedemonstruoja  savo valdžios be reikalo, bet ir neleidžia sau užlipti ant galvos. Tokia auklė būna šalia tada, kai jos reikia, bet kartu skatina vaikų savarankiškumą ir netrukdo jiems augti”, – pasakoja E. Šidlauskaitė.  

 

Įdomu, jog abiejų Merės vaidmens atlikėjų karjeros keliai po “Penkių Merės stebuklų” laikinai išsiskirs. Jau balandžio pradžioje J. Šležaitė dainuos Džuljetą Riccardo Zandonai operoje „Džuljeta ir Romeo“, kurios repeticijos netrukus prasidės Erfurto teatre.  Šiame Vokietijos mieste J.Šležaitė kaip kviestinė solistė pasirodo jau antrą sezoną.

 

Tuo tarpu E. Šidlauskaitės laukia Džuljetos mylimojo Romeo vaidmuo, bet kitame kūrinyje: Vincenzo Bellini operoje „Kapulečiai ir Montekiai“, kurios premjera šią vasarą žada nuskambėti Vilniaus festivalyje.

Operos “Penki Merės stebuklai”  repeticija
Operos “Penki Merės stebuklai” repeticija