7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Bacho muzikos festivalis sieja metų laikus

LNF inf.
Nr. 7 (1201), 2017-02-17
Muzika Anonsai
Ansamblis „Musica humana“. D.Matvejevo nuotr.
Ansamblis „Musica humana“. D.Matvejevo nuotr.

Kas sieja 2017-ųjų žiemą ir pavasarį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje? Akyliau sekantys filharmonijos repertuarą atsakys nesunkiai – tai VI J. S. Bacho muzikos festivalis. Sausio 8 d. pradėtas koncertu „Trys karaliai“ Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčioje, šis renginys įvairiose koncertų erdvėse tęsiasi kovą ir balandį, o pasibaigs gegužės 7 d. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje programa „J. S. Bachas. A. Vivaldi „Metų laikai“ ir sonetai“. „Metų laikų“ leitmotyvas tampa simbolišku šiemet per žiemą ir pavasarį nusidriekiančiam kelių koncertų festivaliui.

 

Iš beveik kasmet pavasarį Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengtų Johanno Sebastiano Bacho muzikos savaičių išaugęs tarptautinis J. S. Bacho muzikos festivalis Vilniuje vėl skleidžia nemarią J. S. Bacho muzikos dvasią.

 

VI J. S. Bacho muzikos festivalio iniciatoriaus, jo meno vadovo, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato profesoriaus Algirdo Vizgirdos žodžiais, festivalio programose didžiojo vokiečių genijaus, jo sūnų ir amžininkų muziką siekiama pateikti konceptualiai patraukliuose kontekstuose, atlikėjams ir klausytojams suteikiant progą muzikos meno sankirtose atskleisti neišsemiamus įkvėpimo ir kūrybingumo klodus.

 

Šiemet festivalis pristato šešis koncertus, jie vyksta įvairiose erdvėse. Be jau minėtų Visų Šventųjų bažnyčios ir Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus, koncertai dar skambės filharmonijos Didžiojoje salėje bei Trakų pilies Didžiojoje menėje. Koncertuose išgirsime J. S. Bacho ir jo sūnų muziką, Antonio Vivaldi, Georgo Friedricho Händelio, Henry Purcello ir kitų kompozitorių kūrybą, o programoje Trakų pilyje bus skaitoma Williamo Shakespeare’o poezija.

 

Pagrindinis festivalio programų atlikėjas ir šiemet yra ansamblis „Musica humana“, vadovaujamas ir diriguojamas maestro A. Vizgirdos. Festivalyje dar ketina pasirodyti Valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas), Simonos Liamo (sopranas) ir Noros Petročenko (mecosopranas) duetas „Cantus Coronatus“, Renatos Dubinskaitės bei Saulės Šerytės ansamblis „Duo Barocco“ (mecosopranai), solistai Simona Liamo (sopranas), Edgaras Davidovičius (tenoras) ir Steinas Skjervoldas (baritonas), Dominyka Šeibokaitė, Aurelija Baublinskaitė ir Algirdas Vizgirda (fleitos), Robertas Beinaris (obojus), Ramunė Grakauskaitė, Ilona Girdžiūnaitė, Inga Aleksienė ir Kristina Morozova (smuikai).

 

Artimiausias festivalio koncertas vyks vasario 22 d., trečiadienį, 19 val. filharmonijos salėje. Programoje skambės dviejų baroko patriarchų – Johanno Sebastiano Bacho ir Antonio Vivaldi – instrumentinė bei vokalinė muzika.

Žymos:
LNF inf.,
Ansamblis „Musica humana“. D.Matvejevo nuotr.
Ansamblis „Musica humana“. D.Matvejevo nuotr.