7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Regimanto Adomaičio jubiliejui

„Skalvijos“ inf.
Nr. 5 (1199), 2017-02-03
Muzika Anonsai
Kadras iš filmo „Niekas nenorėjo mirti“
Kadras iš filmo „Niekas nenorėjo mirti“

Sausio 31 d. kino ir teatro aktoriui sukako 80 metų. Šia proga „Skalvijos“ kino centras kartu su Lietuvos kino centru ir Kinematografininkų sąjunga vasario 7 d. 19 val. rengia aktoriaus jubiliejinį vakarą.

 

Lietuvos ir užsienio filmuose bei serialuose Adomaitis yra sukūręs kelias dešimtis personažų.
„Tai doras, sąžiningas, padorus, energingas, patriotiškas vyras. Energija, kurią Regimantas skleidžia ir teatre, ir kine, stulbinanti. Retai kam pavyksta taip galingai įkūnyti net ir kai kuriuos žmogaus silpnumo požymius,“ – apie Adomaitį yra sakęs aktorius Juozas Budraitis, kuris kartu su juo filmavosi ne viename filme. Dar 1965 m. abu aktorius išgarsino Vytauto Žalakevičiaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“. Jie kartu taip pat vaidino ir Algimanto Grikevičiaus bei Algirdo Dausos filme „Jausmai“ (1966), Grigorijaus Kozincevo ekranizacijoje „Karalius Lyras“ (1970), Žalakevičiaus filmuose „Visa teisybė apie Kolumbą“ (1970), „Faktas“ (1980), „Tas saldus žodis – laisvė! “ (1972). Būtent Žalakevičius atvedė Adomaitį į kiną – skyrė epizodinį vaidmenį filme „Vienos dienos kronika“(1963).

 

„Regimantas Adomaitis – dalis mano filmų, dalis mano scenarijų, nes dažnai rašydavau, turėdamas omeny, kad būtent jis vaidins. Adomaitis aktorius yra man padovanojęs nepamirštamų ekraninio laiko minučių,“ – prisimindamas darbą su aktoriumi yra pasakojęs V. Žalakevičius.

 

Jubiliejiniame vakare „Skalvijoje“ bus rodoma Raimundo Kašausko novelės motyvais Algimanto Kundelio ir Marijono Giedrio sukurtas „Antras žaidimas“ iš filmo„Suaugusių žmonių žaidimai“ (1967). Adomaitis vaidina vairuotoją Bronių -  jauną plevėsą, manantį kad jo žavesiui abejingų  moterų negali likti. Tačiau viena jų – pakeleivė Regina (Eugenija Pleškytė) į jo viliones žiūri abejingai.

 

Vakarą ves kino kritikė Izolda Keidošiūtė, kuri kvies pasidalinti prisiminimais aktorių Juozą Budraitį, režisierę Ritą Grikevičienę, operatorių Joną Tomaševičių. Įėjimas į renginį su nemokamais bilietais, kurie bus dalinami kasoje tą pačią dieną.

 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parengė virtualią parodą „Regimantas Adomaitis. Visą laiką mane traukė teatras“. Joje apžvelgiama aktoriaus biografija, kūrybinė veikla Kauno ir Vilniaus teatro scenose, supažindinama su vaidmenimis spektakliuose, pateikiama filmografija, vaidybinių filmų kadrai, scenos iš teatro spektaklių. Parodos lankytojai turės progą pamatyti dokumentines apybraižas, televizijų laidas apie aktorių, taip pat vaidybinius filmus, televizijos spektaklius. Parodoje  pateikta leidinių, straipsnių, aktorių, režisierių, kino ir teatro kritikų atsiliepimų bei prisiminimų.

http://www.lnb.lt/naujienos/1847-jubiliejaus-proga-virtuali-paroda-apie-aktoriu-r-adomaiti

 

Kadras iš filmo „Niekas nenorėjo mirti“
Kadras iš filmo „Niekas nenorėjo mirti“