7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikos salė

Vilniaus knygų mugei nušurmuliavus

Algirdas Klova
Nr. 10 (1162), 2016-03-11
Muzika
„The Ditties“. D. Klovienės nuotr.
„The Ditties“. D. Klovienės nuotr.

Šiemet Vilniaus knygų mugėje jau antrus metus iš eilės buvo įrengta „Muzikos salė“, kur kas didesnė nei pernai. Šį projektą organizuoja Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA. Projektas iš dalies finansuojamas LR Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšomis. Per keturias dienas savo veiklą „Muzikos salės“ stenduose pristatė daugiau nei 200 skirtingų žanrų atlikėjų. Programoje – 40 gyvų koncertų ir šimtai neformalių susitikimų su muzikos kūrėjais, atlikėjais, leidėjais, koncertų organizatoriais ir kitais muzikos veikėjais.

 

Parodos atidarymo dieną į „Muzikos salę“ atvykusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė stenduose įsikūrusius muzikantus, susipažino su jų pristatoma kūryba ir net pati trumpam į rankas paėmė instrumentą. Per atidarymą Vilniaus meras Remigijus Šimašius įteikė „auksinius“ ir „platininius“ diskus, kurie buvo pelnyti už daugiausia parduotų albumų bei perklausų internete. „Muzikos salę“ aplankė ir pasaulinės muzikos rinkos ekspertai. Su Lietuvos muzikos atstovais susitiko vienos pirmųjų, šiuo metu didžiausios pasaulyje muzikos platinimo internete kompanijos „The Orchard“ įkūrėjas Scottas Cohenas, teisinių ir komercinių reikalų vadovas forume „The Worldwide Independent Music Industry Network“ Charlie Phillipsas, muzikos verslo konsultacijų kompanijos „Sound Diplomacy“ atstovas Lucas Knoflachas, Liuksemburgo muzikos eksporto agentūroje „Music: LX“ dirbantis Giovanni Trono ir kt.

 

„Muzikos salės“ scenoje, kurioje šeimininkavo Darius Užkuraitis, pasirodymus surengė ne tik daugybė popmuzikos ir roko atlikėjų, bet ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos ansamblis „Musica humana“, džiazo muzikantai – Dainiaus Pulausko grupė, Kęstutis Vaiginis su Domu Aleksa, „Jazz Island“, „The Ditties“, Lietuvos rusų dramos teatras, Lietuvos operos ir baleto teatras, postfolk muzikos atstovai Saulius Petreikis, „Esatis“, „Žalvarinis“ bei daugelis kitų. Scenoje poezija dalinosi Alfredas Kukaitis su Sigučiu Jačėnu, Algirdas Kaušpėdas su Gintaru Patacku.

 

Per keturias dienas „Muzikos salėje“ vyko šimtai neformalių susitikimų su muzikos kūrėjais. Lietuvos atlikėjai pristatė naujausius savo albumus. Muzikos stilių įvairovė – nuo sunkiojo roko iki operos, nuo folkloro iki elektronikos, nuo džiazo iki hiphopo, nuo populiariosios muzikos, skambančios radijo eteryje, iki eksperimentinio „neformato“. Muzikantai čia naudojosi proga ir tiesiogiai pabendrauti su klausytojais, atlikėjus buvo galima sutikti jų stenduose, neformalioje aplinkoje, kalbėtis, gauti autografus ar įsiamžinti nuotraukose. Savo stendus buvo įrengę daugiau kaip pusė šimto muzikos leidėjų, juose melomanai galėjo įsigyti ne tik Lietuvos kūrėjų albumų, bet ir užsienio atlikėjų kompaktinių bei vinilinių plokštelių. Daugybę puikių džiazo albumų siūlė „No businiss records“ ir „Rūdninkų knygynas“. Atskiras vinilinių plokštelių kampas visą laiką buvo pilnutėlis lankytojų.

 

Akademinei muzikai puikiai atstovavo Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Nacionalinė filharmonija, leidykla „Semplice“, žurnalas „Muzikos barai“. Jų siūloma produkcija labai kokybiška ir įvairi. Norintys kažką įsigyti gavo profesionalią konsultaciją. Klaipėdos ir Kauno džiazo festivaliai pristatė savo šių metų renginių programas, galima buvo sužinoti ir Birštono džiazo festivalio programą, susipažinti su atlikėjais. Daug geros informacijos buvo Lietuvos džiazo federacijos stende. Liaudies menui atstovaujantis „Sutaras“ ir „Kuku rekords“ siūlė daugybę folkloro ir postfolkloro muzikos įrašų. Projektas „Lietava“ pažindino su senaisiais tradiciniais instrumentais ir kvietė išbandyti planšetėms skirtą programėlę. Jos metu skamba tam tikru konkrečiu instrumentu Sauliaus Petreikio atliekama muzika. Labai naudinga buvo apsilankyti „Gera muzika gyvai“ stende, susipažinti su naujausiu jų projektu „Juke Train“ ir sužinoti apie internetinę pasaulio muzikos radijo stotį, kurią jau galite girdėti www.pmr.lt.

 

„Muzikos salė“ tapo ne tik mugės dalimi, bet ir labai linksmu savaitgaliu su gera draugija, geranoriškais žmonėmis. Manau, šis renginys yra labai rimta muzikos mugės Lietuvoje užuomazga, kurioje be visų leidybinių muzikos kompanijų ir įvairiausių žanrų atlikėjų turėtume pamatyti ir muzikos knygų, natų leidyklas bei knygynus, garso įrašų studijų atstovus, muzikos instrumentų, garso technikos parduotuves, Lietuvos televizijos ir radijo muzikos redakcijų žmones, Muzikos ir teatro akademijos, muzikos mokyklų kolektyvus, studentus – visus muzikos pasaulio gyventojus. Tai gali tapti vieta, kurioje gimtų daugybė naujų idėjų, naujų festivalių, muzikinių firmų ir kompanijų. Mano linkėjimas – plėstis ir dar labiau profesiškai tobulėti, neapsiriboti populiariausiais atlikėjais, o gausiai suburti visus.

„The Ditties“. D. Klovienės nuotr.
„The Ditties“. D. Klovienės nuotr.
Vinilo kampelis. D. Klovienės nuotr.
Vinilo kampelis. D. Klovienės nuotr.