7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pakilti kuo aukščiau

Koncertai profesorės Veronikos Vitaitės jubiliejui pažymėti

Aldona Eleonora Radvilaitė
Nr. 43 (1104), 2014-12-05
Muzika
Darius Mažintas, Guoda Gedvilaitė, Veronika Vitaitė, Martyna Jatkauskaitė ir Edvinas Minkštimas. A. Rakausko nuotr.
Darius Mažintas, Guoda Gedvilaitė, Veronika Vitaitė, Martyna Jatkauskaitė ir Edvinas Minkštimas. A. Rakausko nuotr.
Profesorės Veronikos Vitaitės 75-mečiui klausytojams buvo pateikta daug puikios muzikos. Visą renginių ciklą lapkričio 26 ir 29 d. užbaigė koncertai Nacionalinėje filharmonijoje. Muzikos profesionalams bei melomanams žinoma šios iškilios visuomenininkės, daugybės svarbių pianistams renginių, konkursų organizatorės, žymios pedagogės, kurios fortepijono klasę baigė daugiau kaip 70 pianistų, veikla. Sunku įsivaizduoti, kaip ši nepaprastai energinga, negailinti jėgų organizacinei veiklai asmenybė sugeba kokybiškai, aukščiausiu profesiniu lygiu dirbti pedagoginį darbą, įtraukti savo auklėtinius į daugybę pastangų ir ištvermės reikalaujantį įtemptą tobulėjimo kelią ir dar rasti laiko savo pačios koncertinei veiklai. Čia pirmenybę teikė fortepijoniniams duetams. Nuo 1964 m. koncertavo su Andriumi Povilaičiu, vėliau su jautria pianiste, puikia kamerinio muzikavimo profesionale Ramute Vaitkevičiūte (duetas „Viva“). Dažnai duetu skambino su savo dukra, menine bendraminte Aleksandra Žvirblyte. V. Vitaitė neapsiribojo vien šia koncertine veikla, mielai akompanavo puikiems smuikininkams Algirdui Stulgiui, Raimundui Katiliui, dainininkėms Reginai Maciūtei, Irenai Laurušienei, koncertavo su Lietuvos orkestrais, diriguojamais Abelio Klenickio, Sauliaus Sondeckio, Jurgio Fledžinsko, Juozo Domarko, Margaritos Dvarionaitės, Pavelo Bermano, Mindaugo Piečaičio. Lietuvos radijuje įrašyta per 120 koncertų, išleista V. Vitaitės įgrotų plokštelių. Pastaruoju metu ji skambina su dukra A. Žvirblyte ir beatskleidžiančiu savo talentą jaunuoju pianistu, anūku Pauliumi Anderssonu. Pokalbyje su savo absolvente, humanitarinių mokslų daktare Daiva Tamošaityte, profesorė yra pasakiusi: „Manau, kad svarbiausia ugdyti atlikėjo dvasią. Mes prisiliečiame prie genijų, todėl, kad ir kokie talentingi būtume, privalom ne genijų iki savęs nuleisti, bet patys iki jo kuo aukščiau pakilti, kiekvienas pagal savo gebėjimus, atsidavimą, meilę. Būti muzikantu – išskirtinė laimė ir Dievo dovana.“
 
Koncerte „Puokštė profesorei“ (lapkričio 26 d.) dalyvavo keturi aktyviai koncertuojantys V. Vitaitės fortepijono klasės absolventai, daugybės įvairių konkursų nugalėtojai: Darius Mažintas, Guoda Gedvilaitė, Martyna Jatkauskaitė ir Edvinas Minkštimas, koncerto pabaigoje bisui savo profesorei pateikę dar vieną dovaną – visi keturi smagiai paskambinę kūrinį dviem fortepijonais.
 
Talentingas pianistas Darius Mažintas kokybiškai, įtaigiai traktavo Johanno Sebastiano Bacho Partitą Nr. 2 c-moll (BWV 826). Dėmesingai buvo išklausytos lėtesnio judėjimo Alemanda, Kurantė. Gaila, kad dėl panašaus tempo, atliekamos su visais pakartojimais, jos skambėjo tarsi viena kitos pratęsimas, be nuotaikų skirtumo. Gražiai ir prasmingai nuskambėjo Sarabanda. Charakteringos, pulsuojančios gyvybe buvo ir kitos siuitos dalys.
 
Į sceną artistiškai ir žvaliai išbėgusi Guoda Gedvilaitė (dabar ji – Frankfurto prie Maino aukštosios muzikos mokyklos dėstytoja, veda tarptautinius meistriškumo kursus Lietuvoje ir Vokietijoje, yra tarptautinio fortepijoninės muzikos festivalio „Klaviertage Bad Wildungen“ Vokietijoje meno vadovė) visiškai kitaip traktavo J.S. Bacho muziką. Jos „Prancūziškoji siuita“ Nr. 6 E-dur (BWV 817) skambėjo lengvai, grakščiai, žaismingai. Atrodė, jog trapiame muzikiniame audinyje ji spalvingais šilkiniais siūlais siuvinėja ornamentus. Žavūs, labai išradingi buvo dalių pakartojimai. Ypač artima Guodos prigimčiai argentiniečių kompozitoriaus Alberto Ginasteros keturių skirtingo charakterio dalių Sonata Nr. 1, op. 22. Kaip pasakė pati pianistė, jos stiprioji savybė – ritmas. Stebino, kaip nepaprastai aktyviai ji atkuria muzikos prasmes, žavėjo jos išskirtinis, uraganinis gyvybingumas atliekant sudėtinga argentiniečių šokių ritmika grįstas veržlias, greitos tėkmės dalis. Trečiąją – Adagio molto appassionato – G. Gedvilaitė traktavo impresionistiniu stiliumi, nuspalvino gražiausiais tembrais, aistringai paskambino tik kulminaciją. Galima sakyti, jog atkurdama kompozitoriaus užkoduotas muzikines idėjas Guoda skleidžia gyvenimo grožį ir džiaugsmą, kurio taip trūksta daugeliui šiuolaikinių žmonių.
 
Martyna Jatkauskaitė savo studijas pratęsė Guildhallo muzikos ir dramos mokykloje Londone, ten prestižiniame konkurse laimėjo aukso medalį ir Didžiosios Britanijos portalo „Classic FM“ buvo pripažinta ryškiausiu jaunuoju talentu. Pasirodymui Vilniaus scenoje ji pasirinko Sergejaus Rachmaninovo trijų dalių Sonatą Nr. 2 b-moll, op. 36, kurioje atskleidė pasitikinčio savo gebėjimais žmogaus laikyseną, įgimtą ir kruopščiu darbu nušlifuotą techniką, racionalų mąstymą, puikią dėmesio koncentraciją, sugebėjimą kokybišku garsu ir plastiškai atlikti lyrinio pobūdžio muziką arba su didžiuliu užsidegimu, be nereikalingos įtampos virtuoziškai skambinti kulminacinius epizodus.
 
Paskutinis grojo Edvinas Minkštimas – baigęs doktorantūros studijas Juilliardo muzikos akademijoje JAV, dabar jis yra Vašingtono konservatorijos profesorius bei LMTA, Pietų Karolinos, Džordžtauno ir kitų JAV universitetų kviestinis profesorius, eina koncertinės organizacijos „Embassy Series“ direktoriaus J. Barry pavaduotojo pareigas, intensyviai koncertuoja įvairiose pasaulio šalyse. Koncerte jis paskambino tris visomis prasmėmis skirtingus kūrinius – virtuoziškai žarstė begalinius pasažus išplėtotoje Ferenco Liszto transkripcijoje „Valse infernale“ iš Giacomo Meyerbeerio operos „Robert le Diable“ („Roberas velnias“), po to trapiai interpretavo Franzo Schuberto Impromptu Nr. 1 f-moll, op. 142, o pabaigai žaismingai ir grakščiai pabėrė keletą Lietuvoje dar neskambėjusių amerikiečių džiazo pianisto ir kompozitoriaus Vince’o Guaraldi fragmentų iš muzikos animaciniam filmui „Berniukas vardu Čarlis Braunas“ („A Boy Named Charlie Brown“) pagal komiksų seriją „Niekučiai“ („Peanuts“).
 
Simfoninės muzikos koncerte (lapkričio 29 d.) su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu šio orkestro meno vadovo ir vyr. dirigento Juozo Domarko, skambino V. Vitaitės šeimos atstovai – pati profesorė, jos duktė, taip pat profesorė A. Žvirblytė ir anūkas P. Anderssonas, o salėje jų su jauduliu klausėsi vyriausias šios muzikantų bendrijos narys – V. Vitaitės vyras, choro dirigentas ir pedagogas Vytautas Žvirblis. Paulius Anderssonas skambino S. Rachmaninovo trijų dalių Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 d-moll, op. 30, A. Žvirblytė atliko Césaro Francko „Simfonines variacijas“ fortepijonui ir orkestrui. Šventę užbaigė abi profesorės Camille’o Saint-Saenso fantazija „Žvėrių karnavalas“ dviem fortepijonams ir orkestrui.
 
Paulius Anderssonas yra LMTA prof. Zbignevo Ibelhaupto klasės studentas, jau pelnęs aukščiausius apdovanojimus dvylikoje tarptautinių konkursų, koncertavęs daugybėje šalių solo ir su orkestrais, dalyvavęs žymių pasaulio muzikų meistriškumo kursuose. Jam teko sunkiausia užduotis – paskambinti visomis prasmėmis sudėtingiausią programos kūrinį, reikalaujantį dvasinės stiprybės, didžiulės vidinės šilumos, meninės intuicijos, rusiškos natūros „platumos“, ką jau kalbėti apie didžiojo virtuozo S. Rachmaninovo interpretacijų jėgą bei technines galimybes. Jaunam žmogui sunku tai įgyvendinti, be to, skambinant šalia patyrusių ir brandžių atlikėjų, beveik neįmanoma susilyginti su jomis meistriškumu ar poveikiu klausytojams. Laimei, šventiškai nusiteikusi publika labai palankiai ir audringomis ovacijomis sveikino visus atlikėjus. Maloniai nustebino P. Anderssono bisui labai ramiai, trapiai ir kokybišku garsu, aukštame registre dainingai, šviesiu tembru paskambintas S. Rachmaninovo Preliudas G-dur.
 
Keista, bet pradžioje net orkestras atrodė kiek sutrikęs ir grojo klampiai, aštriai, tik kulminacijose nuostabiausius S. Rachmaninovo muzikos epizodus atliko ryškiai ir nuotaikingai. Daugybės tarptautinių konkursų laureatė, LMTA Fortepijono katedros profesorė, M.K. Čiurlionio menų mokyklos mokytoja ekspertė A. Žvirblytė labai plastiškai ir pakiliai traktavo bene tobuliausiu C. Francko opusu vadinamas „Simfonines variacijas“, o tarsi kitas orkestras labai darniai talkino solistei. Pakiliai šviesią nuotaiką sukūrė ir „Žvėrių karnavalo“ atlikėjai – V. Vitaitės ir A. Žvirblytės duetas bei Juozo Domarko dėmesingai vadovaujamas orkestras. Ryškios ir įtaigios, meistriškai traktuojamos buvo visos pjesių „charakteristikos“. Ypač žavios – „Akvariumas“, „Gegutė“, „Paukščių narvas“. Sveikinimų ir gėlių puokščių gausa užbaigė šventinį vakarą.
 

 

Darius Mažintas, Guoda Gedvilaitė, Veronika Vitaitė, Martyna Jatkauskaitė ir Edvinas Minkštimas. A. Rakausko nuotr.
Darius Mažintas, Guoda Gedvilaitė, Veronika Vitaitė, Martyna Jatkauskaitė ir Edvinas Minkštimas. A. Rakausko nuotr.