7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kasmetiniai pavasario pranašai

XV tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“

Aušra Duobienė
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Muzika
Jūratė Švedaitė. LMRF archyvo nuotr.
Jūratė Švedaitė. LMRF archyvo nuotr.

Lietuvos muzikų rėmimo fondo sumanytas festivalis „Sugrįžimai“ jau daugelį metų skambiai pranašauja pavasarį. Šiemet jubiliejinis XV tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“ pakvies į 16 koncertų Vilniuje, Kaune, Marijampolėje ir Utenoje. Festivalyje svečiuosis muzikai iš JAV, Norvegijos, Austrijos, Vokietijos, Rusijos, Italijos, D. Britanijos, Japonijos, Kinijos, Australijos (Tasmanijos) ir Gernsio salos. Turėsime progos klausytis 12 lietuvių, studijuojančių ir gyvenančių užsienyje, 6 jų kolegų ir 16 muzikų iš Lietuvos. Kaip ir kasmet, festivalis pažers pluoštą įdomios muzikos, pakvies į kupinus jaudulio ir naujų atradimų susitikimus.
 

Festivalis prasidės vokalinės muzikos koncertu balandžio 8 d. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje. Dainuos sopranas iš JAV Jūratė Švedaitė su kolegomis iš Lietuvos. Jūratė yra kompozitoriaus Jono Švedo vaikaitė, „Connecticut Lyric Opera“ solistė, sukūrusi 20 operos vaidmenų: Rosina, Grafienė, Dona Ana, Pamina, Violeta, Adina, Tatjana, Antonija, Džuljeta, Neda, Toska, Desdemona. 2010 m. Niu Londono laikraštyje „The Day“ Amerikos muzikos kritikų paskelbtoje kasmetinėje apžvalgoje „Nuo Bostono iki Niujorko“ J. Švedaitė buvo įvardyta kaip viena iš vertingiausių ir įspūdingiausių 2010 metų menininkų ir atlikėjų.
 
Vokalistų gretas festivalyje papildys tenoras iš Vokietijos Mindaugas Jankauskas. Studijas baigęs LMTA, 2006 m. debiutavęs Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Mindaugas sukūrė vaidmenų Hamburgo bei Miunsterio operos teatruose, tobulinosi meistriškumo kursuose pas žymius dainininkus bei dalyvavo įvairiuose festivaliuose: „Auksinė kaukė“, „Banchetto musicale“, „Schleswig Holstein Musik Festival“, „Passages“, „Theatre en May“ bei kituose.
 
Festivalis sulaukė nemažai stygininkų. Tai Povilas Syrrist-Gelgota – plataus profilio altininkas bei dainininkas, Oslo filharmonijos orkestro narys, ieškantis sąsajų tarp klasikinės bei įvairių tautų liaudies muzikos. Į savo koncertų repertuarą jis įtraukia lietuvių kompozitorių kūrinius, lietuvių liaudies dainas bei į norvegų kalbą išverstą lietuvių poeziją. Vilniuje Povilas grieš su violončelininke Toril Syrrist-Gelgota. Ji yra ansamblių „Duo Oktava“, „A Corda“ bei Oslo filharmonijos orkestro narė, dalyvavo daugelyje tarptautinių kamerinės muzikos festivalių, kaip solistė su orkestru koncertavo Norvegijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje, griežė rečitalius Vilniuje, Maskvoje ir Osle. 2007 m. Toril su vyru Povilu įrašė CD „Pilgrimage“.
 
SmuikininkėIeva Pranskutė kaip solistė debiutavo 1998 m. su Lietuvos kameriniu orkestru. Šiuo metu studijuoja Muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete Vienoje. 2008 m. ji subūrė styginių kvartetą, kuriame griežė I smuiku (kvartetui vadovavo Audronė Vainiūnaitė). Kvartetas surengė koncertą prestižinėje „Wigmore Hall“ Londone, 2011 m. koncertavo Europos Parlamente Briuselyje. „Sugrįžimų“ koncerte Ievai talkins daugelio tarptautinių konkursų laureatė pianistė Morta Grigaliūnaitė,studijuojanti Karališkojoje muzikos akademijoje Londone. 2010 m. Morta atliko solinės ir kamerinės muzikos programą „Wigmore Hall“ Londone, surengė rečitalį festivalyje „Prima la Musica“ Prancūzijoje.
 
Kitame festivalio koncerte Morta Grigaliūnaitė muzikuos duetu su altininke Ugne Tiškute. Ugnė yra koncertavusi daugelyje Europos šalių, sėkmingai dalyvavusi tarptautiniuose konkursuose. Nuo 2007 m. ji griežia pasaulyje puikiai žinomuose orkestruose: Zoltan Kodály pasaulio jaunimo orkestre, „Jaunesses Musicales“ pasaulio jaunimo orkestre, „Musik Podium Dresden-Venezia“ baroko ansamblio projektuose, Simono Rattle’o projekte su Londono Karališkaja muzikos akademija ir „Encuentro de Musica Santandere“ su profesorium Peteriu Csaba. Šiuo metu ji yra Europos Sąjungos jaunimo orkestro (EUYO) atlikėja.
 
„Sugrįžimų“ stygininkų gretas papildys ir violončelininkas, Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos studentas Dmitrijus Berezinas. Jis yra koncertavęs su Latvijos muzikos akademijos, Šv. Kristoforo, Lietuvos, Vokietijos „Pforzheim–Rutesheime“ kameriniais orkestrais, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Nuo 2011 m. Dmitrijus yra Sankt Peterburgo violončelininkų ansamblio narys, su šiuo ansambliu gastroliavęs Lenkijoje, Italijoje, įrašęs kompaktinę plokštelę.
2013 m. „Sugrįžimų“ geografija prasiplėtė nauja šalimi – Kinija, jai atstovaus smuikininkas Wang Kai Ping. Griežti smuiku šis atlikėjas pradėjo aštuonerių, mokomas tėvo, studijas baigė Pekino konservatorijoje, 2000–2001 m. mokėsi Maskvos Gnesinų muzikos institute, nuo 2002 m. – Sankt Peterburgo valstybinėje konservatorijoje. Vėliau dėstė Amati muzikos akademijoje Kinijoje. Koncertavo kaip solistas ir drauge su kameriniais ansambliais Europoje bei Azijoje.
 
Kinų smuikininko koncerte skambins ir vienas talentingiausių jaunosios kartos pianistų Jurgis Aleknavičius. Sulaukęs Lietuvos bei užsienio fortepijono muzikos mėgėjų pripažinimo, pianistas yra ne kartą įvertintas tarptautiniuose Italijos, Prancūzijos, Švedijos ir, žinoma, Lietuvos pianistų konkursuose. 2012 m. jis laimėjo pirmąją premiją tarptautiniame konkurse Maltoje. J. Aleknavičius ne kartą rengė solinius pasirodymus Lenkijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Italijoje, Rusijoje.
 
Vargonų muzika festivalyje jau tampa tradicija. Šiemet ji skambės Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, atliekama LMTA bei Detmoldo (Vokietija) Aukštosios muzikos mokyklos magistrantės Karolinos Juodelytės. 2011 m. ji laimėjo pirmąją premiją tarptautiniame M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse bei specialiuosius prizus už geriausią M.K. Čiurlionio kūrinių atlikimą, geriausią M.K. Čiurlionio fugos b-moll atlikimą, kūrybišką šiuolaikinės muzikos interpretaciją, artistiškiausią pasirodymą ir jauniausios finalistės vardą. 2012 m. Karolina pelnė trečiąją premiją tarptautiniame L. Janačeko pianistų ir vargonininkų konkurse Brno, Čekijoje. Vargonavo Austrijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje.
 
Įsimintinų akimirkų žada svečiai iš Italijos – klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė ir fleitos bei traverso virtuozas profesorius Luigi Tufano. Nijolė yra LMTA auklėtinė, nuo 2006 m. studijavusi Prahos HAMU akademijoje, prof. Giedrės Lukšaitės-Mrazkovos klavesino klasėje, 2008–2009 m. Romos Šv. Cecilijos konservatorijoje. Kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė, koncertavo Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Italijoje. Ji yra Tarptautinio jaunimo muzikos festivalio-konkurso „Su muzika per Europą, Lietuva–Italija“ iniciatorė ir organizatorė, VšĮ „Musica Vitale“ įkūrėja ir meno vadovė.
 
Fleitininkas Luigi Tufano grojo didžiuosiuose Italijos teatruose, bendradarbiavo su daugeliu prestižinių orkestrų, tarp kurių – Romos RAI Simfoninis orkestras, instrumentinis ansamblis „Musica d’oggi“, Gonfalone orkestras ir kt. Įgrojo įrašų RAI ir Vatikano radijui. Kaip komisijos narys kviečiamas į svarbiausius fleitos konkursus. Dėsto šiuolaikinę fleitą ir traversą Akvilos Alfredo Casella konservatorijoje, taip patgarso komunikacijos ir muzikos didaktikos kursą Akvilos valstybiniame universitete.
XV tarptautinį muzikos festivalį gegužės 2 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje užbaigs pianistė iš D. Britanijos Evelina Puzaitė,užsienio kritikų ir žurnalistų įvertinta kaip „vienas ryškiausiai besiskleidžiančių talentų“. Pianistė koncertuos su fortepijoniniu kvintetu COSIMA. 2001 m. Evelina Puzaitė išvyko studijuoti į Londoną, su pagyrimu baigė studijas Guildhallo aukštojoje muzikos ir dramos mokykloje, 2008 m. apdovanota Guildhallo menininko apdovanojimu. Pianistė yra surengusi solinių ir kamerinių pasirodymų, koncertavusi su įvairiais orkestrais Prancūzijoje, Graikijoje, Švedijoje, Italijoje, Bulgarijoje, Izraelyje, Rusijoje, JAV ir daugelyje kitų šalių. Ji yra koncertavusi svarbiausiose Londono salėse: „Wigmore“, „Barbican“ bei „Southbank“ centre, taip pat Niujorko „Carnegie Hall“. Įrašų kompanija „Landor Records“ 2006 m. Londone išleido Evelinos įgrotą plokštelę „Moment Musicaux“. 2010 m. E. Puzaitė sukūrė muziką režisieriaus Rimanto Gruodžio dokumentiniam filmui „Lieknas“.
 
Tarptautinis kvintetasCOSIMA buvo įkurtas 2010 m. Jį sudaro muzikai iš D. Britanijos, Tasmanijos, Lietuvos ir Gernsio salos. Tai Jenny Lewisohn (altas), Angelique Lihou (violončelė), Katerina Nazarova (smuikas) ir Algirdas Galdikas (smuikas). Mūsų tėvynainis Algirdas Galdikas yra pelnęs apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose: V tarptautiniame A. Dombrowskio (I vieta), III tarptautiniame „Gradus and Parnasum“ (Grand Prix), Raimundo Katiliaus (I vieta). Algirdas surengė koncertų D. Britanijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Italijoje, Olandijoje, Rumunijoje, JAV.
 
Talentingų svečių būrį papildys muzikai iš Lietuvos: vokalistai Dainius Puišys, Karolina Glinskaitė, Ilona Pliavgo, Fausta Savickaitė, Arūnas Malikėnas, smuikininkas Dainius Puodžiukas, violončelininkas Saulius Lipčius, vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur, pianistai Gražina Zalatorienė, Roberta Mikučionytė, Marija Bylinska, Aleksandras Vizbaras.

 

Jūratė Švedaitė. LMRF archyvo nuotr.
Jūratė Švedaitė. LMRF archyvo nuotr.
Povilas Syrrist-Gelgota ir Toril Syrrist-Gelgota. LMRF archyvo nuotr.
Povilas Syrrist-Gelgota ir Toril Syrrist-Gelgota. LMRF archyvo nuotr.