7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Išrinkti 2012-ųjų „Operos švyturiai“

 

Beata Baublinskienė
Nr. 46 (1014), 2012-12-21
Muzika
Sandra Janušaitė (Tatjana) operoje „Eugenijus Oneginas“. M. Aleksos nuotr.
Sandra Janušaitė (Tatjana) operoje „Eugenijus Oneginas“. M. Aleksos nuotr.

Viena gražiausių Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro tradicijų yra „Švyturių“ apdovanojimai. Šiemet jie įteikti jau vienuoliktą kartą. Pasibaigus metams, įvertinus visų metų pastatymus ir sukurtus vaidmenis LNOBT scenoje, buvo išrinkti geriausi metų operos ir baleto solistai. „Operos švyturių“ statulėlės ir piniginiai prizai šiemet įteikti 3 nominantams. Geriausia tarp 2012 m. operos solistų išrinkta Sandra Janušaitė (už Tatjanos vaidmenį operoje „Eugenijus Oneginas“), geriausia tarp baleto solistų pripažinta Inga Cibulskytė (už Izoldos vaidmenį balete „Tristanas ir Izolda“, Barboros Radvilaitės balete „Barbora Radvilaitė“). Šių apdovanojimų steigėja yra bendrovė „Švyturys-Utenos alus“. Merūnui Vitulskiui skirtas LNOBT paramos fondo „Orfėjaus lyra“ įsteigtas „Metų debiuto“ apdovanojimas (už debiutą Lenskio vaidmeniu operoje „Eugenijus Oneginas“, Alfredo – operoje „Traviata“).

Apdovanojimų geriausiems metų operos ir baleto solistams steigėja ir rėmėja – bendrovė „Švyturys-Utenos alus“. Šie apdovanojimai – tai padėka operos ir baleto artistams už ryškiausius besibaigiančių metų darbus.
 
„Džiaugiuosi, kad besibaigiant metams visi kartu galime pasveikinti „Operos švyturius“ – ryškiausiai visus metus švietusias operos ir baleto žvaigždes. Jų darbas – neįkainojamas, kiekvieną kartą pasirodę scenoje, jie mums suteikia nuostabių emocijų, grožio pojūtį. Jau 11-us metus „Švyturys“ tęsia tradiciją ir apdovanoja šalies operos ir baleto žvaigždes. Mums didelė garbė remti iškiliausius šalies artistus. „Operos švyturiai“ yra mūsų paramos Lietuvos kultūrai ir menui atspindys“, – teigia UAB „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.
 
„Švyturių apdovanojimai per savo gyvavimo dešimtmetį jau peržengė vienos artistų kartos ribas. Jei pažvelgtume, kas buvo pirmieji „Operos švyturių“ laureatai (ne kartą apdovanoti Eglė Špokaitė, Vytautas Juozapaitis ir daugelis kitų iškilių menininkų ir kam šie apdovanojimai teikiami šiandien, pamatytume, kad „Operos švyturiai“ ženklina jau kitos, jaunesnės menininkų kartos pasiekimus. Šį kartą apsiribojome 3 apdovanojimais – be kitų aplinkybių, labiausiai tokį sprendimą lėmė noras išryškinti pačius ryškiausius metų solistų darbus“, – sakė Gintautas Kėvišas, LNOBT generalinis direktorius.
 
Nominantai renkami autoritetingos ekspertų komisijos, vertinančios visų metų pastatymus ir sukurtus vaidmenis LNOBT scenoje. „Operos švyturiai“ pradėti teikti 2002 metais. Nuo to laiko šį gražų apdovanojimą pelnė visas būrys scenos meistrų: operos solistai Irena Milkevičiūtė, Vytautas Juozapaitis, Joana Gedmintaitė, Dainius Stumbras, Laimonas Pautienius, Julija Stupnianek, Viktoras Aleškovas (Rusija), Sandra Janušaitė, Sigutė Stonytė, Egidijus Dauskurdis, Irena Zelenkauskaitė, Jovita Vaškevičiūtė, Kęstutis Alčauskis, Ramūnas Urbietis, Vladimiras Prudnikovas, Rafailas Karpis, Ieva Prudnikovaitė, Kostas Smoriginas ir Vaidas Vyšniauskas.
 
„Operos švyturius“ yra pelnę baleto solistai Eglė Špokaitė, Nerijus Juška, Olga Konošenko, Takasis Aokis (Japonija), Aurimas Paulauskas ir Miki Hamanaka, Eligijus Butkus, Inga Cibulskytė, Nailia Adigamova, Martynas Rimeikis, Andrius Žužžalkinas, Romas Ceizaris, Anastasija Čumakova.
Kai kurie solistai kaip ryškiausi metų scenos artistai „Operos švyturius“ yra pelnę net keletą kartų, kai kurie iš jų iš pradžių pelnė Metų operos arba baleto vilties apdovanojimą, o vėliau „išaugo“ iki „Švyturių“.
 
Per vienuolika „Operos švyturių“ gyvavimo metų keitėsi nominacijų skaičius. 2007 m. įteiktas Mažosios operos vilties apdovanojimas operos vaikams „Mažasis princas“ atlikėjui (Rimantui Žaldokui). 2009 m. LNOBT paramos fondas „Orfėjaus lyra“ įsteigė prizą už profesionaliai sukurtus antraplanius vaidmenis, šiuos apdovanojimus pelnė Arūnas Malikėnas ir R. Karpis. 2011 m. „Orfėjaus lyra“ įsteigė prizą už ryškiausią Metų debiutą, jį pelnė Kipras Chlebinskas.

 

Sandra Janušaitė (Tatjana) operoje „Eugenijus Oneginas“. M. Aleksos nuotr.
Sandra Janušaitė (Tatjana) operoje „Eugenijus Oneginas“. M. Aleksos nuotr.
Inga Cibulskytė (Izolda) ir Pawelas Koncewojus (Tristanas) balete „Tristanas ir Izolda“. M. Aleksos nuotr.
Inga Cibulskytė (Izolda) ir Pawelas Koncewojus (Tristanas) balete „Tristanas ir Izolda“. M. Aleksos nuotr.
Inga Cibulskytė (Barbora Radvilaitė) to pat pavadinimo balete. M. Aleksos nuotr.
Inga Cibulskytė (Barbora Radvilaitė) to pat pavadinimo balete. M. Aleksos nuotr.
Merūnas Vitulskis(Alfredas) operoje „Traviata“. M. Aleksos nuotr.
Merūnas Vitulskis(Alfredas) operoje „Traviata“. M. Aleksos nuotr.