7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Susirūpinimas dėl Warburgo kolonijos likimo

 Alberto Stankowskio kreipimasis

7md inf.
Nr. 6 (1020), 2013-02-08
Mums rašo Kronika
Felikso Warburgo kolonija Breste. XX a. 3 deš. Nuotrauka iš „Joint Distribution Committee“ archyvo
Felikso Warburgo kolonija Breste. XX a. 3 deš. Nuotrauka iš „Joint Distribution Committee“ archyvo

 Redakciją pasiekė Lenkijos žydų istorijos muziejaus programų skyriaus vedėjo Alberto Stankowskio laiškas, kuriame reiškiamas susirūpinimas istorinių pastatų kvartalo, vadinamosios Warburgo kolonijos, Breste (Baltarusija) likimu, nes šioje vietoje „Maxima“ parduotuvių tinklas ketina statyti prekybos centrą. Laiške prašoma informuoti apie tai Lietuvos visuomenę.

 

Gerbiamieji,

 

Lenkijos žydų istorijos muziejus gavo Europos urbanistikos direktorės Irenos Ławrōwskos ([email protected]) laišką, kviečiantį padėti išgelbėti Warburgo koloniją Breste.Warburgo kolonija – tai 1920 m. žydų organizacijos „Joint Distribution Committee“ iniciatyva pastatytas medinių namų kvartalas, kuris buvo skirtas karo negandų ištiktiems žmonėms. Trečiajam Reichui užpuolus Sovietų Sąjungą, naciai iškėlė kolonijos gyventojus į getą, o kvartalą pavertė sovietų karo belaisvių stovykla. 1944 m., kai miestą užėmė Raudonoji armija, į stovyklą keletui metų buvo suvaryti vokiečių ir italų karo belaisviai. 1950 m. pastatai vėl buvo apgyvendinti Bresto miestiečių.

 

XX a. pabaigoje miesto administracijos sprendimu keli namai nugriauti. Prieš dvejus metus valdžia davė nurodymą visus kolonijos gyventojus iškeldinti. Paveldo apsaugos organizacijų protestai liko neišgirsti. 2012 m. buvo išardyti dar keli pastatai.

 

Objekto aprašas:

http://www.sztetl.org.pl/en/article/brzesc/11,synagogues-prayer-houses-and-others/26370,warburg-colony/

 

Europos urbanistikos instituto žiniomis, Warburgo kolonija susidomėjo verslininkai iš Lietuvos. Yra rimto pagrindo nuogąstauti, kad nupirkus kolonijos teritoriją visi iki šiol likę pastatai bus nugriauti.

 

Reiškiame nuoskaudą ir susirūpinimą, kad Bresto kraštovaizdyje išnyks dar vienas sunaikintos žydų bendruomenės materialinės kultūros ženklas. Istorijos ir architektūros požiūriu Warburgo kolonija yra unikali.

Ją būtina apsaugoti nuo sunaikinimo dėl jos istorinės vertės, dėl to, kad ji yra valstybių ir kultūrų paribyje. Ji galėtų tapti kultūrų dialogo ir integracijos centru, kuriame Vidurio ir Rytų Europos šalių atstovai galėtų vykdyti bendrus regiono istorijos ir daugiakultūrio paveldo projektus. Ji galėtų tapti susitikimų, edukacijos, minties raiškos židiniu, vieta, kurioje vyktų kultūriniai renginiai ir moksliniai debatai, seminarai. Dėl savo daugiatautės praeities ši vieta gali tapti Europos tautų dialogo centru.

 

Tikiu, kad Lietuvos Respublikos užtarimas padės sustabdyti Warburgo kolonijai iškilusią grėsmę.

 

Albert Stankowski

 

Raginame šia informacija dalintis.

 

 

Felikso Warburgo kolonija Breste. XX a. 3 deš. Nuotrauka iš „Joint Distribution Committee“ archyvo
Felikso Warburgo kolonija Breste. XX a. 3 deš. Nuotrauka iš „Joint Distribution Committee“ archyvo