Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Marija Teresė Rožanskaitė – nuo A iki Z


Anonsas


7 MD

Share |
Sausio 25 d. 17.30 Nacionalinėje dailės galerijoje įvyks knygos „Marija Teresė Rožanskaitė: vaizdai ir tekstai“ pristatymas. Apie leidinį ir menininkės kūrybą kalbės sudarytoja Laima Kreivytė, menininkai Marijus ir Gediminas Piekurai, Juozas Galkus, dailėtyrininkai Viktoras Liutkus ir Skaidra Trilupaitytė.

Marijos Teresės Rožanskaitės (1933–2007) kūrybai skirtą albumą-žodyną 2011 m. pabaigoje išleido Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos skyrius. Tai knygos formato asambliažas iš menininkės minčių, spaudoje publikuotų ir specialiai parašytų tekstų. Jie sugrupuoti abėcėlės tvarka pagal dailininkei svarbias temas (asambliažas, dailės istorija, medikalizacija etc.) Analizuojant Rožanskaitės kūrybą atsiveria Lietuvos dailės panorama nuo atšilimo laikotarpio iki 2007-ųjų.

 

Muziejuose ir dirbtuvėje saugomi Marijos Teresės Rožanskaitės darbai (kai kurie niekur nereprodukuoti) knygoje atsiduria šalia juos lydėjusių recenzijų (dailininkė Violeta Boskaitė). Iš gausios rankraštinės ir spausdintos medžiagos atrinktų tekstų ar jų fragmentų nesieja vienas principas. Sovietmečiu rašyti Viktoro Liutkaus ir Alfonso Andriuškevičiaus straipsniai atskleidžia Rožanskaitės kūrybos vertinimus jos kartos kontekste, o Agnės Narušytės fotografijos refleksijos ir Rimos Praspaliauskienės medicininės antropologijos įžvalgos atveria šiandienos tarpdisciplininę perspektyvą. Kartu pateikiamos ir menininkės mintys apie kūrybą, nerealizuotus sumanymus, skaudžias patirtis ir reikšmingus žmones: profesorių Antaną Gudaitį, Vincą Kisarauską, Justiną Mikutį.

 

Be paminėtųjų, knygos autoriai yra visi rašiusieji: Dovilė Aleksandravičiūtė, Jurga Armanavičiūtė-Minčinauskienė, Laimutė Cieškaitė-Brėdikienė, Austėja Čepauskaitė, Kęstutis Grigaliūnas, Erika Grigoravičienė, Vincas Kisarauskas, Laima Kreivytė, Monika Krikštopaitytė, Laima Laučkaitė, Jurgita Ludavičienė, Rūta Mikšionienė, Rita Mikučionytė, Vidas Poškus, Viktorija Ryžovaitė, Augustinas Savickas, Rūta Taukinaitytė, Jonas Valatkevičius, Kazys Varnelis ir Aistė Paulina Virbickaitė. Autorių ir tekstų apie dailininkę yra kur kas daugiau – juos galima rasti išsamioje bibliografijoje.

 

Rožanskaitės paveikslus, instaliacijas, parodas ir svarbius žmones fotografavo Vidmantas Ilčiukas, Algimantas Kunčius, Antanas Lukšėnas, Gintautas Trimakas, Arūnas Kulikauskas, Valerija Dichavičienė, Giedrius Jucevičius ir dailininkės kūrybos metraštininkas Juozas Matonis.

 

Marija Teresė Rožanskaitė – viena iš tų menininkių, kurių darbai laikui bėgant tampa vis įdomesni ir aktualesni. Skaityti ir vartyti šią knygą galima nuo bet kurio puslapio – kiekvienas susikurs savitą Rožanskaitės pasaulio vaizdą.

 

„7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.3 (971), 2012-01-20

Versija spausdinimui

Komentarai

sick, 2012-01-22 21:39

oi, kokia knyga, patikekit - superine, begsiu pirkti

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti