Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Jono Biliūno jausmų atspindžiai spektaklyje „Jis ir ji“


Premjera


7 MD

Share |
Valstybinio jaunimo teatro Salėje 99 sausio 8 d. 18 val. įvyks aktorės ir režisierės Birutės Mar spektaklis „Jis ir ji“ premjera.

Birutė Mar – viena žinomiausių Lietuvoje monospektaklių kūrėja, kasmet dalyvaujanti įvairiuose pasaulio festivaliuose. Prieš keletą metų pasirodęs spektaklis „Poetė“ kalbėjo apie rašytojos Salomėjos Neries asmenybę. Dabar Birutė Mar gilinasi į Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos Jasulaitytės-Biliūnienės meilės ir nerimastingo gyvenimo istoriją, kuri jautriai atsiskleidė jųdviejų laiškuose. Jono Biliūno vaidmenį spektaklyje atlieka Jaunimo teatro aktorius Aleksas Kazanavičius, rašytojo žmonos – Birutė Mar. Dailininkė – Indrė Pačėsaitė. Dalyvauja smuikininkas Sigitas Rubis.

Jonas Biliūnas išėjo iš gyvenimo labai jaunas, sulaukęs vos 28 metų, bet paliko daug grožinės literatūros kūrinių, kuriuose atsispindi dažnai skausmingi vidiniai rašytojo išgyvenimai. Sukurti šį spektaklį Birutę Mar inspiravo Biliūno žmonos prisiminimai, jų atvirlaiškiai, siųsti vienas kitam iš Charkovo, Anykščių, Leipcigo, Berlyno, Ciuricho, Zakopanės – vietų, kuriuose dėl ligos ar mokslų lankėsi rašytojas ir jo žmona Julija.

„Bene prieš dešimtmetį perskaičiau Biliūno ir jo mylimosios atvirlaiškius, kurie sujaudino savo tyrumu, nuoširdumu, taip trumpai tetrukusios meilės virpėjimu, – sako Birutė Mar. – Išties, ši istorija – lietuviška Romeo ir Džuljetos istorija, kurią norėjosi prikelti scenoje – rekonstruoti lyg išlikusią seną fotografiją, kurioje prie stalelio rymo susimąstę Jonas ir Julija... Norėjosi sugrąžinti tuos subtilius virpesius, atsklindančius iš Biliūno kūrybos, Jono ir Julijos meilės laiškų.

„Jiedu abu ilgus metus gyveno toli nuo vienas kito; jiedu nei vienas ilgus metus nežinojo apie kitas kitą, kad abu kartu gyvena pasauly. Pagaliau jiedu susitiko... Abudu nustebo vienas kitą pamatę; abiejų vienu akimirksniu sudrebėjo širdys krūtinėse; jiedviem rodėsi, kad jie seniai pasižįsta, kad jie jau yra vienas kitą matę. Ir jiedu padavė vienas antram ranką...“ (Jonas Biliūnas „Jis ir ji“, 1905)


„7 meno dienos“ Nr.1 (969), 2012-01-06

Versija spausdinimui

Komentarai

toma, 2012-03-27 12:44

Idomus.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti