Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Filharmonijoje sklandys Anglijos dvasia


Anonsas


7 MD

Share |
Solistė iš Prancūzijos Magali Léger
Gruodžio 3 d. Filharmonijoje rengiamame orkestro muzikos vakare pasirodys Lietuvos kamerinis orkestras, dirigentas Modestas Pitrėnas ir sopranas iš Prancūzijos Magali Léger. Koncertas dvelks tikra Anglijos dvasia, skambės šios šalies kompozitorių aukso fondo kūriniai.

Į XIX a. pabaigą Anglijoje nukels Edvardo Elgaro muzika. Žymiausias to meto kompozitorius laikomas ir naujosios anglų muzikos mokyklos pradininku. Koncerte skambės elegiškoji E. Elgaro Serenada styginiams – vienas dažniausiai atliekamų ir paties Elgaro kone labiausiai mėgtų kūrinių.

 

Prisiminsime ir XX a. anglų muzikos klasikus. Ralpho Vaughano Williamso kūrybai koncerte atstovaus „Fantazija Thomo Tallio tema“. Tai savita Elžbietos epochos fantazija, mat šį savo kūrinį Williamsas grindžia senosiomis bažnytinėmis dermėmis, vartotomis tradicinėje liaudies ir Elžbietos laikų muzikoje.

 

Daugiausia dėmesio koncerte bus skirta anglų klasiko Benjamino Britteno kūrybai. Skambės „Variacijos Franko Bridge’o tema“, kurias Brittenas sukūrė pagerbdamas savo mokytoją F. Bridge’ą. Koncerto programos spiritus movens dirigentas Modestas Pitrėnas sako, kad Britteno „Variacijos Franko Bridge’o tema“ – sudėtingas kūrinys, iššūkis kiekvienam orkestrui. Kūrinį sudaro introdukcija, tema ir 10 variacijų – 10 tobulų vieną ar kitą žanrą apibūdinančių miniatiūrų.

 

Ypatingą vietą B. Britteno kūryboje užima vokalinė muzika. Koncerte išgirsime jo ciklą „Nušvitimai“ („Les illuminations“) sopranui ir styginių orkestrui pagal prancūzų poeto Arthuro Rimbaud žodžius. Brittenas puikiai pajuto ir perteikė prancūzų kalbos subtilybes, sudėtingo teksto niuansus ir intonacijas.

 

Koncerte šį kūrinį gyvai perteiks solistė iš Prancūzijos Magali Léger.

 

LNF INF.


„7 meno dienos“ Nr.43 (965), 2011-12-02

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti