Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Meilė viską pakelia į dangų


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Nesusekamas“
Gruzinų kinas mėgsta keistuolius, gal todėl ir lietuviai mėgsta gruzinų kiną.

Eldaro Šengelajos filmuose įvairių pamišėlių niekad netrūko, o trečiadienio vakarą LTV2 (7 d. 20.05) parodys jo 1973 m. parabolę „Keistuoliai“. Ji nukelia į praeitį, bet ta praeitis tokia stilizuota, tad veiksmas gali vykti bet kur ir bet kada, kaip ir dauguma gruzinų filmų, kurie iš pirmo žvilgsnio neatsiejami nuo nacionalinės kultūros. Jų esmė – herojai, susieję ir pasakų, ir aukštosios poezijos personažus. „Keistuolių“ herojai – jaunuolis Ertaozas ir pamišęs išradėjas Christoforas – susitinka kalėjime. Ertaozas ten atsidūrė, nes norėjo padėti gražuolei Margalitai atsikratyti meilužio policininko, tik meilužis kapinėse atsigavo. Bet nėra to blogo, kuris neišeitų į gerą: kalėjime senasis Christoforas išrado skraidančią mašiną, kurios kuras – meilė.

 

„Keistuoliai“, be abejo, kalba sovietmečiu populiaria Ezopo kalba. Kai negali tiesiai kalbėti apie laisvę, troškimą pakilti ir kvailus partinius valdininkus, geriausia savo svajones įdėti į bepročio lūpas. Taip elgėsi ne vienas kūrėjas. Jiems antrindavo ir kritikai. Viktoras Diominas 1974 m. taip rašė apie filmą: „Originalų gruzinišką filmo pavadinimą būtų tiksliau versti kaip „Bepročiai“ arba „Kuoktelėję“. Jie tikrai iš pirmo žvilgsnio atrodo be vieno balkio, ne iš šio pasaulio – ir senasis Christoforas, ir jaunasis Ertaozas. Ar gali normalus sveiko proto ir tvirtos atminties žmogus statyti tokią „skraidynę“ – kažką tarp burinio laivo ir prieštvaninio automobilio... Bet būtent tai ir svarbiausia, kad ji pakils! Pakils ir lėtai plauks virš kalnų ir slėnių! Pakils visų sveikai mąstančių žmonių nuostabai, gydytojo, leidusio savo pacientams krapštytis su tomis senienomis ir kruopščiai vedančio jų „klinikinės ligos“ dienoraštį, pykčiui... Toks jau tas filmas. Jame tai, kas neįmanoma, tampa paprasta ir natūralu, beprotiškos svajonės – visai praktiška judėjimo priemonė, o „normalumas“, „sveikas protas“ – įprastos kasdieniškos sąmonės atsparos – išjuokiamos ir pasmerkiamos kaip dvasinė negalia.“ Sovietiniai žmonės mokėjo skaityti užuominas. Kine, literatūroje, gyvenime.

 

Užuominų yra ir 1980 m. Raimondo Vabalo filme „Rungtynės nuo 9 iki 9“ (LTV, 3 d., 23 val.). Sukurtas pagal tada madingo jauno rašytojo Ričardo Gavelio scenarijų, filmas pasakoja apie mokslinio tyrimo institutą – pagrindinę sovietmečio inteligentų, sutrumpintai vadinamų JMB (jaunesnysis mokslinis bendradarbis), buveinę. Filme instituto laukia reorganizacija, todėl jame prasideda intrigos. Susikerta dviejų mokslininkų – pasišventėlio Špoko (Valentinas Masalskis) ir karjeristo Budrio (Petras Steponavičius) keliai. Valdingos motinos užguitas Budrys kilęs iš vadinamosios nomenklatūros – jam keliai visur atviri. Bet susikerta ne tik mokslininkų požiūriai – jie varžosi ir dėl gražuolės Birutės (Maja Eglite). Ši taip pat turi rinktis – mokslininkės arba krepšininkės karjerą. Filmo konfliktai primena lenkų moralinio nerimo kiną, bet lietuviškosios redaktūros jis buvo taip nuskalpuotas, kad kandžias Vabalo užuominas įžvelgti nelengva. Užtat yra daug krepšinio, tiksliai laiką ir moralinę atmosferą apibūdinančios sovietinės buities, dar gyvi kai kurių personažų prototipai ir aktoriai, kuriuos visados miela prisiminti. Vabalas gerai išmanė jų vertę.

 

Manau, kad užuominų nebus Levano Achobadzės filme „Gruzijos rugpjūtis“ (LTV, 5 d. 21.15), o jei ir bus, tai laidos vedėjas padarys viską, kad filmą suprastume „teisingai“. Šiai dokumentiniam kinui skirtai laidai, man regis, iškilo grėsmė tapti tendencinga, propaguojančia tik tas idėjas, kurios priimtinos jos vedėjui.

 

Nemėgstu jaunų konservatorių – konservatyvumas tinka prie veido tokiems kaip aš. Todėl ir vėl primygtinai rekomenduosiu pasižiūrėti Corneliu Porumboiu filmą „12.08 į Rytus nuo Bukarešto“ (LTV2, 7 d. 22.10). Aš jį privalomai rodyčiau kiekvieną kovo 11-ąją, nes paskutiniais metais dažniau televizoriaus ekrane matau tai, iš ko rumunų režisierius smagiai pasišaipė. Pirmiausia, žinoma, iš mūsų fenomenalaus sugebėjimo mitologizuoti net neseną praeitį. Po šio filmo norisi uždavinėti nemandagius klausimus, pavyzdžiui, paklausti Prezidentės, kur ji buvo 1990 metų kovo 11-ąją. O kur buvote Jūs?

 

Curtiso Hansono filmą „Naktys Las Vegase“ (LNK, 4 d. 12 val.), manau, būtinai pasižiūrės tie, kuriems tėvai neleidžia naktinėti prie televizoriaus. Nors filmas jiems visai nekenksmingas. Tai pasakojimas apie aistringą pokerio žaidėją Haką, kuris kasdieniame ar asmeniniame gyvenime atsisako bet kokių jausmų. Šitai galima paaiškinti ir herojaus vaikystės trauma: kadaise jo tėvas, pokerio legenda, paliko Hako motiną. Dabar tėvo ir sūnaus laukia žūtbūtinė kova tarptautiniame pokerio turnyre. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Ericas Bana ir visada įtaigus Robertas Duvallis. Beje, filmas buvo kurtas ir Las Vegase, garsiojoje „Hôtel Casino Bellagio“ pokerio salėje.

 

Dar vienas filmas aštrių pojūčių mėgėjams – Gregory Hoblito 2008 m. „Nesusekamas“ (TV3, 4 d. 21.45). Filmo herojė – specialioji FTB agentė Dženifer (Diane Lane), tirianti virtualiosios erdvės nusikaltimus. Vienas tokių nusikaltėlių žiauriai kankina savo aukas ir kviečia internautus stebėti tiesiogiai vykdomas jų egzekucijas. Netrukus žudiko taikinyje atsiduria Dženifer ir jos bendradarbiai... Vienas prancūzų kritikas pavadino „Nesusekamą“ „Avinėlių tylėjimo“ ir „Pjūklo“ mišiniu. Įtariu, kad po pramoginių mūsų televizijų savaitgalio laidų, kai ne vienam kyla ūpas nuleisti jų vedėjams kraujo, tokie filmai – gera terapija.

 

Jūsų –

Jonas Ūbis


 

 

„7 meno dienos“ Nr.43 (965), 2011-12-02

Versija spausdinimui

Komentarai

uYAg6TVk1, 2017-03-22 14:08

I wasn’t aware of a book, that’s interesting. I guess the resistance was huge before as well but there is more of a feeling of total senssleseness in Tigerland because by the time everyone must have known the whole thing was a major disaster.

šarūnas, 2011-12-02 22:54

Dok. filmas "Gruzijos rugpjūtis" per LTV tendencingai bus pateiktas visuomenei todėl, kad ši pirmadienio dok. kino pozicija skirta rusofobiškai politikai puoselėti.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti