Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Valstybinio jaunimo teatro metraščio (1975–1985 m.)“ pristatymas


Anonsas


7 MD

Share |
„Pirosmani, Pirosmani”
Lapkričio 28 d., pirmadienį, 18 val. bus pristatyta antroji dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ dalis.

Filmo sumanytojas ir režisierius Rimgaudas Karvelis žada parodyti dar niekad nematytus kadrus iš vieno įsimintiniausių teatro istorijos laikotarpio, apimančio 1975–1985 metus. Scenarijaus autorius – Vidmantas Gaigalas, filmo montuotojas ir operatorius – Vincas Kubilius.

 

„Turiu tokios medžiagos, kurios nėra nei teatro, nei televizijos archyvuose“, – kartą pareiškė Jaunimo teatre 40 metų dirbęs aktorius, o dabar ir didysis šio teatro metraštininkas Rimgaudas Karvelis. Kadaise buvęs hobis tapo rimtu užsiėmimu. Tūkstančiai fotografijų, dešimtys spektaklių, repeticijų ir gastrolių įrašų buvo kruopščiai saugoti ir tvarkyti, o dabar R. Karvelio dėka pamažu tampa prieinami teatrinei Lietuvos visuomenei. Šių metų sausį pasirodžiusi pirmoji filmo dalis sužavėjo šviesios atminties kino kritiką Skirmantą Valiulį. „Jei ne ta archyvinė galera, iš ko būtų taip gyvai atkūręs teatro istoriją? – rašė jis viename savo straipsnyje. – Įtikinamiau atrodo ir šiuolaikiniai komentuotojai – aktoriai, režisieriai, net pats R. Karvelis, kai fone matai krutančius epizodus iš senųjų spektaklių, o vėliau atsiranda ir sinchronas su spalva. Kad taip visi teatrai būtų turėję po tokį aistringą metraštininką!“

 

Antroje filmo dalyje žiūrovai pamatys, kaip į teatrą atėjo režisierės Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtukas, jų diplominius darbus. Bus pristatyti pirmieji Eimunto Nekrošiaus spektakliai, šiandien tapę lietuvių teatro istorija: „Kvadratas“, „Pirosmani, Pirosmani“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“. Filme rodomi metai buvo svarbūs ir Gyčiui Padegimui, kuris Jaunimo teatre sukūrė net septynis spektaklius, bei Nadeždai Ogaj. Šios režisierės spektaklį „Šokių mokytojas“ bus galima prisiminti stebint ištrauką iš repeticijos, kurioje pasirodo ir rusų estrados žvaigždė Borisas Moisejevas, anuomet kūręs spektaklio choreografiją. Filme panaudoti kadrai ne tik iš spektaklių ir repeticijų, bet taip pat pirmųjų gastrolių Maskvoje bei festivalių už Sovietų Sąjungos ribų.

 

Filmą įgarsino ir istorinius faktus dėliojo pats Rimgaudas Karvelis, jis kalbino ir teatrologą Marką Petuchauską, dramaturgą Saulių Šaltenį, aktorius Kristiną Andrejauskaitę, Dalią Overaitę, Algirdą Latėną, Remigijų Vilkaitį, Vidą Petkevičių, Vytautą Taukinaitį.

 

Filmas bus rodomas Didžiojoje teatro salėje. Įėjimas laisvas.

 

Jaunimo teatro inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.42 (964), 2011-11-25

Versija spausdinimui

Komentarai

JGBcYkNok, 2017-03-22 10:41

Hola!! Bueno, quiero que sepas que yo tambien estoy en tu misma situacion!! (He intentado suicidarme con 14 años!!) La verdad a mi tampoco me fusnoono…Becis y cuidate,*Sonya*P.D: Tienes razon en que hay que rebelarse contra Dios!! Vivan los rebeldes!!

VwUPzBHdgPYKjBdY, 2012-01-09 07:25

It's much esaier to understand when you put it that way!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti