Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Dokumentinio kino mėnuo Prancūzų institute


Anonsas


7 MD

Share |
„Pasakykite mano draugams, kad miriau“
Lapkričio 14–30 d. Prancūzų institutas kviečia į Dokumentinio kino mėnesį. Bus parodyta 11 dokumentinių filmų su subtitrais anglų kalba. Seansai nemokami. Trumpai supažindiname su filmų programa.

„Gurguolė“ („Le Convoi“, rež. Patrice Chagnard)

 

1995 m. žiema, trisdešimtmetis Aminas, 62 metų Papy ir dvidešimtmetis Jérôme’as veža humanitarinę pagalbą Armėnijai. Kelionės maršrutas driekiasi per Europą, Rusiją ir Kaukazą. Patirti sunkumai kelyje atskleidžia kiekvieno filmo herojų charakterį. (Lapkričio 14 d. 18 val.)

 

„Ketvirtoji karta“ („La Quatrième génération“, rež. François Caillat)

 

Filme pasakojama vienos Mozelio departamente gyvenančios šeimos, užsiimančios medienos prekyba, istorija: kokius pakilimus ir nuosmukius ji patyrė nuo 1870 metų iki šių dienų. Ši šeimos saga atspindi krašto istoriją, gerus ir blogus laikus. Lotaringijos gyventojams teko patirti keistą likimą, jie visą šimtmetį buvo arba Prancūzijos, arba Vokietijos dalis. Ketvirtoji gyventojų karta, kuriai priklauso ir filmo režisierius, gyvena jau po šių įvykių, kai lieka tik prisiminimai. (Lapkričio 15 d. 18 val.)

 

„Klajoklių sielų žemė“ („La Terre des âmes errantes“, rež. Rithy Panh)

 

Iš šalies Rytų į Vakarus Kambodžos šeimos kasa griovius šviesolaidžiui vesti. Kiekvieną dieną jos susiduria su niūria ekonomine šalies situacija ir istorija: milijonai mirusiųjų, kurie neturi net jiems skirtos laidojimo vietos. (Lapkričio 16 d. 18 val.)

 

„Matti ke lal“ (rež. Elisabeth Leuvrey), „Valeri byla“ („L’Affaire Valérie“, rež. François Caillat)

 

Pirmojo filmo herojus Guru Hanumanas Indijoje, sename Delio kvartale, atidarė mokyklą, kur našlaičius iš gatvės moko tradicinių kushti imtynių. Šis 98 metų vyras gimė kartu su XX amžiumi, jis gyveno siekdamas šalies išsilaisvinimo ir nepriklausomybės.

 

Antrojo filmo pasakotojas atsimena nusikaltimą, įvykdyta 1983 m. Alpių kalnuose, kai buvo nužudytas turistas iš Kanados. Žudikė – jo meilužė Valeri – dingo. Kas po dvidešimt metų liko iš šios bylos? Filmo kūrėjas grįžta į nusikaltimo vietą, kad paklausinėtų regiono gyventojus. Tačiau jų prisiminimai menki ir seklūs, žmonės mieliau prisimena kitus įvykius. Pamažu sumanyta rekonstrukcija apauga įvairiais pasakojimais, byla tampa „kolektyviniu nusikaltimu.“ (Lapkričio 17 d. 18 val.)

 

„Tiesos komisija“ („La Commission de la vérité“, rež. André Van In)

 

1994 m. Nelsonas Mandela įsteigė Teisybės ir susitaikymo komisiją, turėjusią  sutaikyti apartheido suskaldytas ir iškankintas šalies bendruomenes. Filme rodoma šios 17 narių komisijos, kuriai vadovavo monsinjoras Desmondas Tutu, istorija. (Lapkričio 19 d. 11 val.)

 

„Paskola, višta ir kiaušinis“ („Le prêt, la poule et l’œuf“, rež. Claude Mouriéras)

 

Nedidelė Etiopijos įmonė „Buusaa“ skolina pinigus vargšams ir stengiasi padėti moterims išbristi iš skurdo. Bet geri ketinimai ir ideologiniai principai taip pat susiduria su išgyvenimo problemomis. (Lapkričio 21 d. 18 val.)

 

„Kainos kaina“ („Coûte que coûte“, rež. Claire Simon)

 

Nedidelė įmonė šalia Nicos, gaminanti prekybos centruose parduodamus patiekalus, kiekvieną dieną stengiasi išgyventi, nebankrutuoti. Režisierė rodo įmonės vadovo ir darbuotojų pastangas išlikti ekonominio karo sąlygomis. (Lapkričio 22 d. 18 val.)

 

„Odessa... Odessa“ (rež. Michale Boganim)

 

Filmo veikėjų istorijos mus nukelia į Odesą, Niujorką ir Izraelį. Jaunoji režisierė veda keliais, kuriais po pasaulį klajoja Odesos žydai. Ši juosta kviečia žiūrovus į nostalgišką ir patrauklią kelionę po tris skirtingus miestus. (Lapkričio 26 d. 11 val.)

 

„Cukraus uždanga“ („Le rideau de sucre“, rež. Camila Guzmán Urzúa)

 

Kuboje praleistos laimingos vaikystės pėdsakai ir susitikimai su dabartimi. Kuo tapo revoliucinės Kubos karta, kuri matė, kaip revoliuciniai idealai išsisklaidė tarsi dūmas? Kuo tapo tie, kurie liko Kuboje? Grįžusi į šalį režisierė neskubėdama panyra į prisiminimus... (Lapkričio 28 d. 18 val.)

 

„Trys vokiečių kareiviai“ („Trois soldats allemands“, rež. François Caillat)

 

Remdamasis įvairiais faktais ir nežinomo kareivio ekshumacija, režisierius kuria sudėtingą ir jaudinančią istoriją, kurios veiksmas nukelia į Lotaringiją ir trunka 100 metų. Įvairūs likimai, žiaurios mirtys ir tremtys. Daug patyrusių žmonių portretai, Prancūzijos ir Vokietijos karų epizodai ir prancūzų tautos išgyvenimai prieš jai tampant Europos tapatybės dalimi pasakoja XX a. istorijos vingius. (Lapkričio 29 d. 18 val.)

 

„Pasakykite mano draugams, kad miriau“ („Dites à mes amis que je suis mort“, rež. Nino Kirtadzé)

 

Gruzijoje gyvieji gyvena kartu su savo mirusiaisiais. Kapinės – susitikimo vieta, mirusieji tampa patarėjais ar paslapčių saugotojais. Čia netrūksta nieko, net mobilių telefonų ir nešiojamųjų kompiuterių(Lapkričio 30 d. 18 val.)

 

Prancūzų instituto Lietuvoje inf.


„7 meno dienos“ Nr.41 (963), 2011-11-18

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti