Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Geriausio Europos dokumentinio filmo nominantai


Kronika


7 MD

Share |
Paskelbti trys dokumentiniai filmai, kurie pretenduoja į geriausio 2011 m. Europos dokumentinio filmo apdovanojimą – Europos kultūros kanalo ARTE prizą. Tai – Wimo Wenderso filmas „Pina“, Leonardo Retelio Helmricho „Tarp žvaigždžių“ ir Viktoro Kosakovskio filmas „Tegyvuoja antipodai“.

Wimo Wenderso filmas „Pina“ (Vokietija) skirtas choreografei Pinai Bausch. Vokiečių režisierius sukūrė neįprastą filmą portretą – menininkės biografiją filme pasakoja šokis, režisierius siekė atskleisti žiūrovams ir Bausch teatro, kurį ji kūrė ne vienerius metus, idėją. 3D technika kurtame filme yra ir garsiausių „Tanztheater Wuppertal“ spektaklių fragmentai, ir archyvinė medžiaga, kurioje užfiksuota dirbanti Bausch, ir atskiri soliniai šokėjų pasirodymai. Wendersas pasinaudojo Bausch „klausimų metodu“, kai į jos klausimus šokėjai turėdavo atsakyti improvizuotu šokiu. Filme jie taip pasakoja apie Piną.

 

Kitas nominuotas filmas – Leonardo Retelio Helmricho „Tarp žvaigždžių“ („Stand van de sterren“, Olandija), kurį rugsėjį Lietuvos žiūrovams pristatė Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Tai – paskutinė režisieriaus dešimt metų kuriamos trilogijos dalis, užbaigianti vienos Indonezijos šeimos epą, kurį pradėjo įvairiais prizais festivaliuose apdovanoti filmai „Saulė aukštybėse“ bei „Mėnulio pavidalas“. Filmas iš arti pasakoja apie Šamšudinų šeimos trijų kartų atstovų gyvenimą globalizacijos akivaizdoje. Šeimos gyvenimas Džakartos lūšnynuose atsiskleidžia režisieriui ir operatoriui Leonardui Retel Helmrichui naudojant „vieno kadro“ filmavimo techniką. Kasdienio gyvenimo peripetijos atspindi dinamiškai besivystančios Indonezijos permainas. Filmas pelnė Amsterdamo tarptautinio kino festivalio (IDFA) ir Sandanso festivalio apdovanojimus geriausiam dokumentiniam filmui.

 

Trečiasis nominuotas filmas – šiemet vieną iš dviejų pagrindinių Venecijos kino festivalio programų atidaręs rusų dokumentininko Viktoro Kosakovskio filmas „Tegyvuoja antipodai“ („¡Vivan las antipodas!“, Vokietija, Olandija, Argentina, Čilė). Filmo žiūrovai kviečiami į išskirtinę kelionę aplink pasaulį – į vietas, kurios skirtinguose pusrutuliuose yra tiksliai viena priešais kitą, taip, kad galėtum nubrėžti tiesią liniją kiaurai per Žemės rutulį, į vadinamuosius antipodus. Filmas buvo kurtas aštuoniuose Žemės taškuose Argentinoje, Čilėje, Kinijoje, Rusijoje, Havajuose, Botsvanoje, Naujojoje Zelandijoje ir Ispanijoje.

 

Geriausias Europos filmas bus paklebtas per iškilmingą Europos kino akademijos apdovanojimų ceremoniją gruodžio 3 d.

 

„7 md“ inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.38 (960), 2011-10-28

Versija spausdinimui

Komentarai

YGCOxSvHqZHVoSQD, 2011-12-01 15:03

I thank you hbumly for sharing your wisdom JJWY

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti