Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Mokausi iš kino“ diskusijos prasidėjo


Kronika


7 MD

Share |
Kad moksleiviai aktyviai kalba apie matytus filmus, jei paliečiamos jų amžiui svarbūs klausimai, rodo pirmosios projekto mokykloms „Mokausi iš kino“ diskusijos Panevėžyje. Rugsėjo pabaigoje Panevėžio kino centre „Garsas“ prasidėjusios diskusijos nuo šio penktadienio vyks ir sostinės „Skalvijos“ kino centre, o nuo lapkričio – kino teatre „Pasaka“. Kitų metų pradžioje tokie pokalbiai bus rengiami Kaune bei kituose šalies regionuose.

Pasak „Mokausi iš kino“ rengėjų, diskusijos po filmų yra svarbi projekto dalis, skirta paskatinti ne tik žiūrėti filmus, bet ir juos analizuoti, aptarti su bendraminčiais, laisvai formuluoti mintis ir reikšti savo nuomonę. Jų metu nagrinėjamos moksleiviams aktualios  temos – problemiški santykiai su bendraamžiais ir šeimos nariais, patyčios bei smurtas, galimybė rinktis ir ieškoti išeičių.

 

Nemokamas diskusijas apie filmus Vilniaus ir Panevėžio pedagogai gali užsisakyti iš anksto, reikia  tik išsirinkti dominantį filmą iš „Mokausi iš kino“ repertuaro. Diskusijas ves profesionalūs moderatoriai, jie naudojasi specialiai išleista metodine medžiaga.

 

„Šios diskusijos pasiteisina, nes vaikai gauna žinių apie filmo stilių, mokosi analizuoti aplinką, pažinti pasaulį ir save. Jie nori kalbėti apie jiems rūpimus dalykus – meilę, draugystę. Sudėtingiausia yra išlaikyti 5–7 klasių vaikų dėmesį, ypač tų, kurie hiperaktyvūs ir vos išsėdi per seansą. Vyresnių klasių moksleiviai diskusijose dalyvauja noriai – jie atvirai kalba, nebijo pasakyti kažką ne taip ar „apsikvailinti“, – sako psichologė Danutė Bagdonienė, vedanti diskusijas Panevėžio kino centre „Garsas“.

 

Filmą pedagogai gali rinktis iš 28 „Mokausi iš kino“ moksleiviams rekomenduojamų filmų, pritaikytų jų amžiaus grupei. Šiuo metu tarp Aukštaitijos mokyklų, dalyvaujančių „Mokausi iš kino“ projekte, populiariausi filmai yra „Sutrikęs Maksas“ (rež. Lotte Svendsen, 2008) ir „Akvariumas“ (rež. Andrea Arnold, 2009). Tai – istorijos apie paauglius.

 

„Pasirinkome „Sutrikusį Maksą“, nes tai pasakojimas apie dvylikos metų berniuką, tokio pat amžiaus, kaip ir mano septintokai. Didesnę klasės dalį sudaro berniukai, todėl jie labai gerai suprato Maksą, susidūrusį su tais pačiais meilės ir draugystės pasirinkimais“, – pasakoja Birutė Sirtautienė, Panevėžio „Verdenės“ pagrindinės mokyklos dailės mokytoja.

 

Šiuo metu Panevėžio „Garse“ diskusijas po filmų dažniausiai užsako socialiniai mokyklų darbuotojai, taip pat psichologai, etikos ir pradinių klasių mokytojai.

 

Per „Mokausi iš kino“ seansus pedagogams nemokamai dalijama specialiai kiekvienam filmui parengta metodinė medžiaga. Ją pedagogai raginami pritaikyti savarankiškam filmų aptarimui klasėje. Siekiama, kad pokalbiai apie kiną taptų klasės tradicija ir vyktų ne tik po „Mokausi iš kino“ peržiūrų kino teatre.

 

Projektą „Mokausi iš kino“ visoje Lietuvoje įgyvendina didelę patirtį kino edukacijos srityje turinčios organizacijos. Jį inicijavo „Skalvijos“ kino centras (Vilnius), kartu rengia ir įgyvendina kino teatras „Pasaka“ (Vilnius), kino kompanija „Čiobreliai“, kino centras „Garsas“ (Panevėžys), VšĮ „Visos mūzos“ (Kaunas) ir VšĮ „Kultūrinių projektų centras“ (regionuose).

 

Daugiau informacijos apie projektą pateikiama svetainėje www.mokausiiskino.lt

 

Rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.37 (959), 2011-10-21

Versija spausdinimui

Komentarai

LOB5ify4BDqJ, 2017-03-22 08:23

Play inamtofrive for me, Mr. internet writer.

vMFgmjIAezFuHuIM, 2012-03-15 10:14

Ja, den e4r verkligen fin! Det ska vara ett TV-fat till den som du sa i katoenmmren i min blogg, ljusble5tt, grf6nt, gult eller svart har jag sett den med. Det finns e4ven ett antal andra dekorer pe5 den he4r koppmodellen (som heter SD3). Jag har inte en enda kopp i den modellen, men sf6ker alltid till re4tt pris :-)De TV-faten som hf6r till brukar man kunna kf6pa pe5 Tradera ff6r 100-200 kr utan kopp, de e4r ju grymt snygga. Jag har dock inte prioriterat inkf6p av se5na, annars hade jag haft minst ett redan :-))

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti