Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Užupio teatralai prisimins Jurgą Ivanauskaitę


Anonsas


7 MD

Share |
Jurga Ivanauskaitė


Rašytoja ir dailininkė Jurga Ivanauskaitė mums paliko įvairiapusį kūrybos paveldą, išleistą knygose, eksponuotą parodose. Tačiau jos draminiai kūriniai statomi retai. Šiemet lapkritį minėsime 50-ąsias Jurgos gimimo metines. Ta proga Užupio teatras rengia projektą „In memoriam. Jurga Ivanauskaitė“ ir pirmą kartą teatro scenoje pristato spektaklį pagal jos pjesę „Bomba, arba Ariel“.


Kalbiname spektaklio režisierę Ritą Urbonavičiūtę.

 

„Bomba, arba Ariel“ – vienas iš paskutinių rašytojos Jurgos Ivanauskaitės kūrinių, publikuotas jau po mirties. Apie ką ši pjesė?

 

Tai sukrečianti, maištinga istorija apie tikėjimą ir meilę. Visi veikėjai šiame spektaklyje yra simboliai: angelai, kunigas, jaunavedžiai, motina ir dukra. Skirtingų likimų personažai patenka į dramatišką veiksmą, vykstantį bažnyčioje. Juos visus sieja vienas bruožas – nepatirta meilė: moters meilė, motinos meilė, dukters meilė, pasaulio meilė. Asmodėjus, Barbelo ir Samaelis vadina save puolusiais angelais. Jų personažai įkūnija pasipriešinimą visuomenės vartotojiškumui ir tą skatinančiai reklamai. Tarp veikėjų vykstantys dialogai yra tarytum mažos išpažintys, po kurių kiekvienas gauna išrišimą.

Ši pjesė yra tarsi maištas prieš susitaikymą su tuo, kas vartotojiškai visuomenei peršama. Juk dabar vartojame viską. Masiškai vartojame gyvūnus, žudydami juos žiauriausiais būdais. Valgome genetiškai iškreiptus augalus, geriame užterštą vandenį. Dėl iškreiptų tradicijų žudome delfinus. Vartojame ir patį žmogų, ir jo likimą. Apie tai kalba Jurgos Ivanauskaitės pjesės personažai.

 

Kodėl pasirinkote statyti šią pjesę?

 

Kažkada, Jurgai dar esant gyvai, buvome susitikę. Ji pasiūlė man statyti spektaklį vaikams pagal jos „Stebuklingą spanguolę“. Bet tuo metu pastatymai vaikams man nerūpėjo. Ir štai neseniai išgirdau, kad Užupio teatras ruošia J. Ivanauskaitės gimimo metinėms statyti jos pjesę. Pakvietė mane – taip ir ėmiausi šio pastatymo.

 

Spektaklio premjerą pasirinkote netradicinę erdvę – Šv. Kotrynos bažnyčią Vilniuje. Kas lėmė tokį pasirinkimą?

 

Spektaklį pristatome bažnyčios erdvėje ne todėl, kad pjesės veiksmas ir vyksta bažnyčioje. Dievas kiekvienam žmogui yra vis kitoks, ir bažnyčioje to savojo dievo kiekvienas ieškome vis kitaip, atrandame savaip. Teatro scenoje šis pastatymas irgi gali būti ir bus rodomas, bet ši Jurgos Ivanauskaitės pjesė yra tokia autentiška savo išgyvenimais ir jausmais, kad ir sceninėje erdvėje norisi to tikrumo ir autentiškumo. Norėjau atsisakyti teatrališkumo, dekoracijų ir taip parodyti tą fizinį ir dvasinį skausmą, kurį išgyveno rašytoja. Kita vertus, pjesėje kalbama apie globalius dalykus – kur daugiau, jeigu ne sakralioje vietoje, toks pasakojimas galėtų suskambėti.

 

Užupio teatro vaidinimo J. Ivanauskaitės „Bomba, arba Ariel“ premjeriniai spektakliai įvyks lapkričio 5, 26 d., gruodžio 4 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje.

 

Užupio teatro inf.


„7 meno dienos“ Nr.36 (958), 2011-10-14

Versija spausdinimui

Komentarai

BGevYEhBiRaVg, 2012-06-06 09:47

I really appreciate free, succinct, relaible data like this.

zFtEsglhr, 2011-12-01 14:08

With all these silly wbeistes, such a great page keeps my internet hope alive.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti