Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Dokumentiniai lietuvių filmai „Skalvijoje“


Anonsas


7 MD

Share |
„Šanxai Banzai“
Du jauni lietuvių dokumentinio kino režisieriai Jūratė Samulionytė ir Tomas Bručas savo filmams rado įdomias socialines temas. Jų filmai „Šanxai Banzai“ ir „Čeburekų pardavėjai“ bus rodomi „Skalvijos“ kino centre balandžio 22 d. 17.30, 27 d. 19.50, 28 d. 17.30.

„Šanxai Banzai“ – tai ironiškas režisierės Jūratės Samulionytės pasakojimas apie paradoksalų unikalios daugiatautės kaimo bendruomenės egzistavimą Vilniaus centre. Filmas pasakoja apie Šnipiškių mikrorajono, dar vadinamo Šanchajumi, gyventojus. Bet „Šanchajų“ keičia prestižinis dangoraižių rajonas, o kokia ateitis laukia vietinių gyventojų, niekas nežino.

 

„Šį rajoną stebėjau penkerius metus. Jis mane be galo žavėjo unikalia medine architektūra, žmonėmis, jų bendruomene. Taip pat knietėjo išsiaiškinti, kodėl jis vadinamas Šanchajumi. Apsispręsti filmuoti padėjo spartūs architektūros pasikeitimai šiame paradoksaliame mikrorajone, baimė, kad jis gali tuoj išnykti“, – teigia filmo režisierė Jūratė Samulionytė.

 

Apie alkanų Palangos pliažo poilsiautojų džiaugsmą bei didžiausią kurorto maisto ir veterinarijos tarnybos galvos skausmą – prekiautojus čeburekais – kalba dokumentinis filmas „Čeburekų pardavėjai“, kurio premjera įvyko festivalyje „Kino pavasaris“.

 

„Karšti čeburekai, šaltus alus“ – šis bene garsiausias nelegalaus smulkiojo verslo šūkis jau daugiau nei dvi dešimtis vasarų lydi atostogas Lietuvos pajūryje. Kartu su juo gyvuoja ir čeburekų pardavėjai – nepailstantys poilsiautojų maitintojai, poilsio drumstėjai, higienos specialistų šiurpintojai. Tačiau kas iš tikrųjų yra tie jaunuoliai, pliaže prekiaujantys čeburekais? Kiek čeburekų reikia pirkti, norint kačiuką surinkti? Ir kiek čeburekų reikia atnešti policininkui į viešbutį, kad jis tavęs kitąkart nebesivytų kopomis?

 

„To klausdavo ir manęs, kai dar paskutinius metus mokydamasis mokykloje kartu su draugais nusprendžiau vasarą važiuoti į Palangą prekiauti čeburekais. Tuos pačius klausimus po beveik dešimties metų grįžęs atgal į Palangą uždaviau savo buvusiems bendradarbiams – istorijos herojams – ir niekada prie čeburekų verslo nebegrįžusiems, ir ten likusiems“, – sako filmo režisierius Tomas Bručas.

 

Pirmame seanse balandžio 22 d. 17.30 filmus pristatys patys jų kūrėjai.

 

„Skalvijos“ kino centro inf.


„7 meno dienos“ Nr.16 (938), 2011-04-22

Versija spausdinimui

Komentarai

irayxBuC, 2011-08-05 18:51

I don't know who you wrote this for but you heelpd a brother out.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti