Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
IN MEMORIAM

Tai, kas didinga, matosi iš toli


In memoriam Justinas Marcinkevičius


Čingizas Guseinovas

Share |
Atėjo liūdna žinia: eidamas 81-uosius, mirė vienas didžiausių nūdienos rašytojų – lietuvių literatūros klasikas Justinas Marcinkevičius. Simboliška, kad jis išėjo iš gyvenimo Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kuri visada buvo įsirėžusi visuose jo apmąstymuose dar tada, kai ši problema buvo uždrausta – tarybiniais laikais.


Šis pamąstymas – tai ne duoklė šiandieninėms nuotaikoms, ne pataikavimas tam tikro momento nuotaikai, jis išplaukia iš didelio rašytojo kūrybos esmės, kai dar praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje pasirodė nuostabi poetinė dramaturgija – trilogija „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“, padariusi esminį poveikį plėtojant socialinės dramaturgijos žanrą daugelyje buvusių tarybinių nacionalinių literatūrų.


Išties, tai, kas didinga, matosi iš toli: Justinas Marcinkevičius apibrėžė tada tris pačias svarbiausias idėjas, galinčias užtikrinti tautos ir tikro nacionalinio valstybingumo egzistavimą bei raidą: valdovas ir teritorija; kalbos, suvienijančios tautą, paslaptis; tikėjimas ir dvasia. Tai ne abstraktūs valstybingumą išlaikantys kalnagūbriai, ne išprotautos schemos, tai buvo iškentėta pačia istorija, taip pat ir Lietuvos.

Reikia pripažinti ypatingą rašytojo įžvalgumą: tai neturi nieko bendro su žaidimu imituojant nepriklausomybę, tai ne savimeiliška euforija ar spekuliatyvus savęs aukštinimas, vyraujantis dabar daugelyje buvusios SSRS valstybių: rašytojas pabandė pateikti blaivią kritišką savo praeities analizę vardan ateities, kuri šiandien – tokia objektyvi pranašiška Justino Marcinkevičiaus kūrybos realybė – tapo esatimi.

Lietuvių tauta gali didžiuotis savo didžiu sūnumi.

Čingizas Guseinovas

P.S. Mes buvome pažįstami su Justinu Marcinkevičiumi, ne kartą buvome susitikę tais senais laikais, turėjome atvirų pokalbių, apie kuriuos reikėtų parašyti. Rašytojo kūryba sudaro vieną iš svarbiausių turinio prasme dalių mano skaitomame paskaitų kurse (buvusios SSRS tautų literatūros ir dabartinės Rusijos literatūros) Maskvos valstybiniame universitete.

Gedžiu – tebūnie lengva žemė išėjusiajam.



ČINGIZAS GUSEINOVAS – žinomas azerbaidžaniečių rašytojas, istorinių romanų autorius, literatūrologas, profesorius, Korano tyrinėtojas. Jo kūrinių yra išversta ir į lietuvių kalbą.



„7 meno dienos“ Nr.8 (930), 2011-02-25

Versija spausdinimui

Komentarai

WOkakbjmL, 2016-05-02 16:43

I hate my life but at least this makes it bebeaalr.

nrptEzpdqKnNpn, 2012-03-16 21:12

This inshigt's just the way to kick life into this debate.

jyLMPFafcA, 2011-06-23 15:44

Way to go on this essay, hpeled a ton.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti