Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Numerio straipsniai
Numerio rubrikos
Po Venecijos bienalę pasižvalgius
Austrijos švietimo, meno ir kultūros ministrę Claudią Schmied kalbina Judith Lewonig
Nuo erdvės/laiko atlaso prie laiko/erdvės grafikų
Monika Krikštopaitytė: Ne be pagrindo (10)
Paroda „Į(si)kūnijimai“ galerijoje „Kairė-dešinė“
53-ioji Venecijos bienalė
Pokalbis su režisiere Solveig Anspach
Nauji filmai
Nauji filmai
Krėsle prie televizoriaus
Pažintis su Liono teatro mokykla

Rasa Vasinauskaitė

Tarptautinis „Utopia“ teatro projektas „Dekalogas - Dialogas“ įgauna pagreitį. „Utopia“ aktoriai vaidina savo „Dekalogą“, o kartu su juo dialogą mezga įvairių mokyklų atstovai. Po kelionės į Strasbūrą dar viena stotelė Prancūzijoje - Lionas. Čia įsikūrusi viena prestižiškiausių ir nuolat savo autoritetu besirūpinančių institucijų - Nacionalinė aukštoji teatro menų ir technikos mokykla. Sutrumpintai vadinama ENSATT, ši mokykla yra vienintelė Prancūzijoje, ne tik ruošianti visus teatrui reikalingus specialistus, bet ir turinti mokymosi programas, skirtas tęsti arba gilinti profesines studijas nuo spektaklio sumanymo iki realizavimo.

Liono mokykloje ruošiamos devynios specialybės: aktoriai, scenografai, kostiumų dailininkai, teatrinių kostiumų sukirpėjai, teatro administravimo specialistai, techniniai vadovai, šviesų ir garso specialistai, dramaturgai. Pagrindinės studijos trunka nuo 2 iki 3 metų, į jas priimami ne vyresni nei 25 metų jaunuoliai, turintys vidurinį išsilavinimą ir 2 arba 3 metų mokslo kitoje specializuotoje mokykloje diplomą. Mokykloje studijuoja apie 170 studentų; mokyklos administracijoje dirba apie 40 darbuotojų, taip pat apie 13 atskirų studijų skyrių vadovų.

 

Pasivaikščiojus po mokyklos, įsikūrusios studentų miestelyje ant Fourviêre kalvos, teritoriją ir patalpas išties gali apimti pavydas. Didžiulės dekoracijų gaminimo salės, garso ir šviesų studijos, repeticijų kambariai, bendrų visiems studentams paskaitų (paprastai jos vyksta penktadieniais) klasės, publikai atvira spektaklių aikštelė - viskas kurta tam, kad ir studentai, ir dėstytojai jaustųsi mokyklos šeimininkais. Tuo pastaruosius 12 metų rūpinosi mokyklos direktorius Gérard'as Schembri, lietuvių grupę mielai vedžiojęs po visą mokyklą ir pasakojęs jos kasdienio gyvenimo subtilybes.

 

U formos pastatas turi uždarą kiemelį-amfiteatrą, priestate jau matyti būsimo teatro - su patogia ir puikios akustikos scena - kontūrai. Mokykla priklauso Švietimo ministerijai, o tai leidžia naudotis gerokai platesnėmis ir lankstesnėmis finansavimo galimybėmis, dalyvauti tiksliniuose projektuose rengiant specialistus konkretiems teatrams ar pildant konkrečius jų poreikius.

 

Lione mokykla skaičiuoja savo gyvenimą nuo 1997 m., kai buvo perkelta iš Paryžiaus, kur veikė nuo 1941 metų. Nuo pat pradžių vadinta geriausia, nes ją baigė Jeanas- Paulis Belmondo, Jeanne Moreau, Charles'is Aznavouras, Jêrome'as Deschamps'as, Isabelle Hupert ir daugelis kitų prancūzų teatro bei kino garsenybių, ir šiandien mokykla siekia būti išskirtinė. Jos plotas 6 000 m² (naujas pastatas - dar 3 500 m²), o biudžetas 1,5 mln. eurų (viso 4,5 mln., įskaičiuojant valstybės dotuojamus darbuotojų etatus). Kasmet mokyklą baigia po 5-12 kiekvienos specialybės auklėtinių, kuriuos rengia garsūs dėstytojai praktikai, studentai turi galimybę stažuotis šalies teatruose ir užsienyje. Vaidybos specialybės konkursas milžiniškas (apie 1000 stojančiųjų į 12 vietų), egzaminai vyksta 8 dienas, kandidatus renka jungtinė komisija; scenaristai-dramaturgai egzaminams paruošia tekstus, administratoriai laiko teisės ir vadybos egzaminus. Visų specialybių studentai kartu ruošia tris baigiamuosius spektaklius, rodomus nuo sausio iki birželio, į juos kviečiami Liono žiūrovai.

 

Šiųmetinę, 68-ąją aktorių laidą rengė trys režisieriai: Bernard'as Sobelis, Christianas Schiaretti ir Alainas Franšonas, šiuo metu dirbantys trijuose Prancūzijos teatruose. Dramaturgų skyriui šiuo metu vadovauja Enzo Cormannas - jo dabartiniai auklėtiniai rašo „Dekalogo“ tekstus, kuriuos su aktoriais repetuoja trys režisieriai.

 

Vaidybos studijų programoje daug dėmesio kreipiama į balso bei judesio pratybas, pažintį su atlikimo technikomis bei kino vaidybos specifika; antrų metų pabaigoje pradedama ruoštis baigiamiesiems spektakliams. Dramaturgijos studijos, trunkančios dvejus metus, sutelktos į dramos tekstų ir draminių formų analizę, kompoziciją, vertimo pratybas, semiologijos ir lingvistikos kursus; antraisiais metais jaunų autorių tekstus scenoje išbando aktoriai. Teatro technikos specialistai susipažįsta su scenos įranga, išeina teatro technologijų ir scenos aptarnavimo kursus, dirba su visomis Prancūzijos teatruose esančiomis šviesų bei garso aparatūromis. Teatro administracijos ir vadybos studentai, kurių mokslas trunka 3 metus, nuo antrų metų dalijasi į administravimo ir viešųjų ryšių specializacijas, susitelkdami prie spektaklio išleidimo ir gyvavimo mechanizmų. Išskirtos scenografijos (dekoracijų), kostiumų dailininkų (idėjos autorių) ir kostiumų sukirpėjų studijos. Pastarosios trunka vienus metus ir yra skirtos praktiniams darbams. Visų specialybių studentai turi teorines meno, teatro, dramaturgijos istorijos paskaitas.

 

Birželio 20-21 d. lietuvių aktoriai suvaidino mokyklos studentams savo „Dekalogą“. Tuo pat metu turėjo progos susipažinti ir su vienu 68-osios ENSATT'o laidos aktorių baigiamuoju spektakliu - M. Gorkio „Priešai“, kurį režisavo Alainas Franšonas. Šis spektaklis, vaidintas savaitę ir sutraukęs nemažai lioniečių žiūrovų, anot mokyklos direktoriaus, skiriasi nuo ankstesnių kurso darbų. Čia buvo susitelkta į Gorkio dramaturgiją, išbandant žodžio kaip veiksmo, personažų bendravimo, psichologinių charakterių atvėrimo subtilybes. Išties iš pažiūros statiškas, bet nepaprastai raiškios kalbos ir vidinės įtampos spektaklis išryškino aktorių vaidybos kultūrą ir režisūrinių uždavinių išpildymo tikslumą.

 

Beje, mokykloje nėra režisūros studijų. Prieš kelerius metus bandytas įgyvendinti eksperimentas - režisūros kursai, vadovaujami Anatolijaus Vasiljevo - nepasiteisino, nes sutrikdė aktorių mokymosi programą. Vis dėlto mokykla neatsisako naujų projektų ir sumanymų, tad galbūt greta jos auklėtinių stažuočių Didžiojoje Britanijoje, Italijoje ar Kanadoje atsiras kelionės ir į Lietuvą. Tuo rūpinasi „Dekalogo - Dialogo“ projekto, kurio rezultatus matysime spalį Vilniuje, rengėjai, tarp kurių yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vaidybos ir režisūros katedra.

 


Laisvoji tribūna
Kam prenumeruoti, kai galima pasiskaityti internete? Tikra tiesa – visus straipsnius, naudingą informaciją ir net daugiau nei spausdintame savaitraštyje, galima nemokamai skaityti internetinėje laikraščio versijoje. Tą patį penktadienį. Tad iš tiesų – kam prenumeruoti?
Tapkite mūsų rėmėjais:
Ankstesni 7MD numeriai
Žurnalas "KINAS"
Archyvas

2012-03-22
Živilė Pipinytė: Viskas prasideda nuo Prousto


2012-03-16
Živilė Pipinytė: Iš ko juokiamės?


2011-11-21
Živilė Pipinytė: Sveikas kinas


Populiaru