7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

XX a. Lietuvos knygų iliustracijų paroda „Šiltas prisiminimas“

NMKČDM inf.
Nr. 24 (1218), 2017-06-16
Kultūra Anonsai
Stasys Eidrigevičius, iliustracija
Stasys Eidrigevičius, iliustracija

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje, Nepriklausomybės a. 12, Kaune birželio 15 d., ketvirtadienį, 17 val. įvyks XX a. Lietuvos knygų iliustracijų parodos „Šiltas prisiminimas“  atidarymas.

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje yra sukaupta unikali originalių XX a. iliustracijų piešinių bei projektų kolekcija. Tai medžiaga, atspindinti dailininko minties gimimą ir materializavimą tarpinėje būsenoje iki galutinio tikslo – spausdinto vaizdo knygoje. Šie piešiniai, projektai, eskizai įdomūs bei vertingi kaip atskiri meno kūriniai, kurių retrospektyva ir pateikiama parodoje „Šiltas prisiminimas“.

Kodėl prisiminimas? Praeito amžiaus kultūros ir meno sluoksniai veriasi istorinėje perspektyvoje, į kurią žvelgiame iš kol kas nedidelio atsitraukimo. Su nesena praeitimi didžiąją dalį visuomenės sieja dar gyvas, nenutrūkęs ryšys, kuris, nepaisant epochos kataklizmų, absurdiškų sistemų rėmų, turi savyje dalį prisiminimų, susijusių su tuo, kas asmeniška, kas gražu, kas įkvepia, kas keičia ir augina... Tokios atminties dalis yra kažkada skaitytos knygos – jų turinys, lydėję vaizdiniai, ryškiai įsiminę ne tik kaip konkrečios istorijos, bet ir kaip nuojautos, paslaptys, troškimai... Parodoje prisiminimas palies kiekvieną, pradedant nuo tų, kuriems kiek per dvidešimt ir baigiant garbaus amžiaus senjorais. O jauniausiajai kartai ši ekspozicija – proga susipažinti su iliustracijos meno raida ir garsiausiais kūrėjais.

Parodos pagrindą sudaro Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus kūriniai, eksponatus bei knygas taip pat skolino Lietuvos dailės muziejus, dailininkė Birutė Žilytė-Steponavičienė, Kauno apskrities viešoji biblioteka. Ekspoziciją papildys ir vaizdo bei garso instaliacija su animuotais kūriniais, literatūros skaitiniais. Lankytojai taip pat bus kviečiami įrašų knygoje pasidalinti, kokius prisiminimus sukėlė parodoje išvystos iliustracijos, kuri knyga (ir kodėl) yra ryškiausiai išlikusi atmintyje.

Parodos kuratorė Aušra Vasiliauskienė

Paroda veiks: 2017 06 15–2017 09 17

Parodos partneriai:
Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultetas, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas, Lietuvos dailės muziejus, Kauno apskrities viešoji biblioteka       

Parodos rėmėjas:
Lietuvos kultūros taryba

Dėkojame:
Lietuvos dailės muziejaus Vaizduojamosios dailės skyriaus vedėjai Reginai Urbonienei, dailininkei Birutei Žilytei, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto komandai – Aurimui Švedui, Vaidui Naginioniui, Svetlanai Romaško; Vytauto Didžiojo universiteto Vaidybos programos studentams Irenai Sikorskaitei ir Arvydui Šaučiūnui, garso technologui Matui Jančauskui


Papildomą informaciją teikia Aušra Vasiliauskienė tel. 8 601 01 232

Žymos:
NMKČDM inf.,
Stasys Eidrigevičius, iliustracija
Stasys Eidrigevičius, iliustracija