7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Algirdo Juliaus Greimo 100-osioms gimimo metinėms

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1203), 2017-03-03
Kultūra Anonsai

Šiemet minime 100-ąsias Algirdo Juliaus Greimo (pasaulinio garso mąstytojo, mitologo, semiotiko, kalbininko, kultūros ir literatūros kritiko, eseisto) gimimo metines – sukaktį, įtrauktą į UNESCO minimų datų sąrašą. 2017-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė A.J. Greimo metais.

 

Maloniai kviečiame Jus į šiai progai skirtus renginius kovo 8 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje ir Vilniaus Rotušėje.

 

Kovo 8 d. (trečiadienį) 16 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono 11, Vilnius) įvyks Lietuvos centrinio valstybės archyvo parodos atidarymas, knygos „A.J. Greimas: asmuo ir idėjos“ sutiktuvės ir diskusija „Nežinomas Greimas archyvuose“.  Ar viską žinome apie šį žmogų ir jo darbus? Kodėl tik dabar, įvertinus jo nuopelnus mokslui, teorinei intelektualinei minčiai, jo iki gyvenimo galo išlaikytą rūpestį Lietuvos reikalais, pradedame ieškoti apie jį liudijimų (rankraščių, laiškų, dokumentų, nuotraukų ir t.t.)? Kokį dar nežinomą Greimą mums atveria archyvai, asmeninės kolekcijos, neskaityti raštai? Ką jie reiškia ne tik mūsų bandymams atkurti asmens paveikslą, bet ir vis labiau atsiveriančiam mūsų kultūros, literatūros laukui? Diskusijoje dalyvaus: dr. Arūnas Gelūnas, Simona Grikštaitė, dr. Jurgita Katkuvienė, dr. Jūratė Levina, prof. Kęstutis Nastopka ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktorius Dalius Žižys, kuris pristatys parodoje eksponuojamus Algirdo Juliaus Greimo mokslo, studijų Vytauto Didžiojo universitete bei pedagoginės veiklos Lietuvoje rašytinius dokumentus. Dokumentai liudija apie A.J. Greimo prancūziškąjį gyvenimo laikotarpį: studijos Grenoblio universitete, laiškai iš Aleksandrijos, A.J. Greimo ir jo žmonos Onos Bagdonaitės-Greimienės nuotraukos Prancūzijoje. Lietuvos centriniame valstybės archyve taip pat yra saugomos režisieriaus Sauliaus Beržinio ir operatoriaus Algimanto Mikutėno kino apybraižos apie Algirdą Julių Greimą (1990 m., Paryžius). Kadrus iš minėtųjų apybraižų taip pat išvysite parodoje. Paroda veiks kovo 8–20 d.

 

Kovo 8 d. (trečiadienį) 18 val. Vilniaus rotušėje iškilmingo minėjimo metu apie A.J. Greimo gyvenimą, veiklą, nuopelnus mokslui ir Lietuvai kalbės: Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas, Nacionalinės premijos laureatas prof. Kęstutis Nastopka, literatūrologas ir leidėjas dr. Saulius Žukas. Skambės Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“ (vad. Vaclovas Augustinas) atliekami kūriniai prancūzų ir lietuvių kalbomis.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,