7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

KAUNAS PHOTO paroda rotušės aikštėje skaičiuoja paskutiniąsias dienas

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1185), 2016-10-21
Kultūra Anonsai
Karolio Naviko fotografija
Karolio Naviko fotografija

Spalio 1 d. atidaryta tarptautinio fotomeno festivalio KAUNAS PHOTO paroda Kauno rotušės aikštėje jau skaičiuoja paskutiniąsias dienas. Po atviru dangumi eksponuojama, portugalų menininkų Procur.arte sumanyta paroda, atvira dieną ir su miesto žiburiais įsižiebianti naktį, džiuginusi kauniečių ir Kauno miesto svečių akis bus matoma iki spalio 25 d. vakaro, todėl festivalio organizatoriai kviečia suskubti ją aplankyti.

Miesto širdyje, trijuose lygmenyse nugulusi paroda kuria naujuosius miesto naratyvus, atskleisdama ilgiausios Kauno miesto gatvės – Savanorių prospekto peripetijas. Keturių užsienio fotomenininkų: Henrik Duncker (Suomija), The Caravan Gallery, Chris Teasdale ir Jan Williams (JK), Mariusz Forecki (Lenkija) ir Sergiy Lebedynskyy (Ukraina/Vokietija) meninių rezidencijų Kaune metu užfiksuoti vaizdai kelia susižavėjimą, nuostabą ir šypseną. Parodos lankytojams primena kokioje aplinkoje jie gyvena, parodo kas vyksta visai šalia jų, kai įsisukus į ypatingai greitą gyvenimo tempą, daug kas tampa nepastebima.

Kaune nuo dviejų iki trijų savaičių rezidavę festivalio svečiai netruko pastebėti, kad Savanorių prospektas – kontrastingas, nepasiduodantis apibendrinimams. Jis judrus ir sykiu ištuštėjęs, apleistas ir modernus, keliantis nuobodulį ir susižavėjimą. Socialinės fotografijos atstovas M. Forecki savo serijoje „Kaunas. Savanorių prospektas street“ miesto pulsą matavo prospektu zujančiame viešajame transporte. Pasak jo, „žvelgdamas į praeivių ar miesto transporto keleivių veidus matai, kad jų čia nėra“ – žmonės paskendę savo mintyse, darbuose, muzikoje, socialiniuose tinkluose... Retam miestiečiui į galvą šautų mintis ramiai pasivaikščioti Savanorių prospektu, kuriuo kiekvienas skuba savo tikslo link. Tuo tarpu britų duetas „The Caravan Gallery“ projekte „Gatvės vaizdas“ įdėmiai įsižiūrėjo į šią kasdienybės sceną, iš žmonių, namų, biurų margumyno išskyrė dėmesio vertas detales. H. Duncker ne tik fiksavo pastatų geometrijos žaismą, bet ir ėmėsi dokumentuoti aplinkinėse parduotuvėse ar verslo įmonėse rastus daiktus, svečio akiai neįprastus objektus, pasakojančius apie kasdienius žmonių poreikius bei ilgiausios Kauno gatvės inspiruotas fantazijas. Lietingą 2015 m. lapkritį Kaune viešėjęs S. Lebedynskyy ėmėsi dokumentuoti istorinio perėjimo nuo sovietmečio prie Vakarų kultūros pėdsakus, ieškoti kontrastų, kurių Savanorių prospekte apstu. Pasitelkęs analoginę nespalvotą fotografiją ir sovietinį fotopopierių menininkas savo fotografijas suasmenina, serijoje „Pagrindinės gatvės kronikos“ kuria ne atvaizdus, bet prisiminimus.

Kūrybinis projektas apie Savanorių prospektą KAUNAS PHOTO festivalyje užgimė dar 2009 m., meninei rezidencijai pakvietus buvusį kaunietį fotomenininką Darių Kuzmicką. Šis pasitelkė archajišką Camera Obscura techniką ir judriausios miesto gatvės vaizdus perkėlė į pastatų interjerus serijoje „Camera Obscura. Savanoriai“. Tęsdamas Savanorių prospekto tyrinėjimus 2016 m. programos „Flâneur – Naujieji Urbanistiniai Naratyvai“ metu fotomeno festivalis KAUNAS PHOTO pradėjo rengti menines rezidencijas, kurių rezultatai – Kauno rotušės aikštėje.

Fotomeno festivalis KAUNAS PHOTO – vienintelis kasmetinis fotomeno festivalis Baltijos šalyse, rengiamas nuo 2004 metų. Pasauliniame fotografijos meno kontekste KAUNAS PHOTO žinomas kaip kylančių talentų ir premjerų festivalis, o Kinijoje leidžiamas žurnalas „PhotoWorld“ 2016 m. jį  pavadino šiuolaikinės fotografinės kultūros kryžkele Europoje. Festivalis bendradarbiauja su Europos fotografijos sąjunga ir yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys bei „Kūrybiškos Europos“ programos kofinansuojamo projekto „Flâneur: Naujieji urbanistiniai naratyvai“ dalyvis. KAUNAS PHOTO didieji rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė, ES „Kūrybiška Europa“. Festivalio parodas parėmė „Epson“. Organizuoja VšĮ „Šviesos raštas“, festivalio įkūrėjas ir vadovas fotomenininkas Mindaugas Kavaliauskas.

Papildoma informacija:

Eglė Ročkaitė – KAUNAS PHOTO koordinatorė, tel 8~600 31722, el. p.: [email protected], www.kaunasphoto.com 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Karolio Naviko fotografija
Karolio Naviko fotografija