7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda-konkursas „Šventieji ir piligrimai“

 

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1055), 2013-11-08
Kultūra Anonsai
Šv. Jonas Nepomukas
Šv. Jonas Nepomukas

2013 11 06 – 2013 11 30

Šv. Jono gatvės galerijoje 2013 m. lapkričio 6 d., 17 val. atidaroma III respublikinė medžio drožėjų kūrinių paroda-konkursas „Šventieji ir piligrimai“.

Pirmoji paroda-konkursas „Šventieji ir piligrimai“ buvo surengta Vilniuje Jeruzalės galerijoje 2009 m. Kas dvejus metus Lietuvos piligrimų bendrijos organizuojamas renginys vyksta vis kitoje Vilniaus miesto galerijoje. Tokiu būdu siekiama skleisti medžio drožybos tradicijas, įvairiapusiškai pristatyti šią gyvybingą ir iš kartos į kartą perduodamą liaudies meno kryptį vilniečiams bei miesto svečiams. Lietuvių medžio drožybos tradicija yra pripažinta pasaulyje. Tradicinių lietuviškų kryžių drožyba 2001 m. įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą.

Šių metų parodoje dalyvauja 24 liaudies menininkai iš visų Lietuvos geografinių regionų (Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos), eksponuojami 45 jų darbai. Populiariausi parodoje pristatomi šventieji yra Šv. Rokas (ligonių ir piligrimų globėjas), Šv. Petras (apaštalas ir evangelistas, taip pat žvejų globėjas), Šv. Agota (medicinos seserų ir slaugių globėja, saugotoja nuo gaisro) bei Rūpintojėlis (susimąstęs sėdintis Kristus). Parodoje taip pat išvysime Šv. Jurgio, Šv. Jono Nepomuko, Šv. Onos, Šv. Jokūbo, Šv. Florijono, kitų šventųjų, taip pat piligrimų medžio skulptūras.

Ypač svarbu, kad parodoje dalyvauja įvairaus amžiaus liaudies menininkai. Jauniausiam parodos dalyviui Edvinui Jančiauskui  iš Varėnos 14 metų, vyriausiam Kaziui Striaupai iš Dovainių kaimo (Platelių seniūnija) – 81 metai.

Tiek I – ojoje, tiek II –ojoje Lietuvos medžio drožėjų kūrinių parodoje – konkurse „Šventieji ir piligrimai“ dalyvavo po 22 Lietuvos medžio drožėjus. 2009 m. I vietą užėmė medžio drožėjas iš Telšių r. Pranas Dužinskas (kūrinys „Piligrimas“), o 2011 m. konkurso nugalėtoju tapo ukmergiškis Valentas Butkus (kūrinys „Šv. Pranciškus”). Visą informaciją apie konkursą – parodą galite rasti Lietuvos piligrimų bendrijos  tinklalapyje www.piligrimai.lt .

Parodos uždarymas ir konkurso laureatų apdovanojimas vyks lapkričio 30 d., 13 val. Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininkas
dr. Darius Liutikas
el. paštas [email protected]
Tel.: 8 614 94092



Parodos organizatoriai
85 212 41 54
8610 74869


 

Šv. Jonas Nepomukas
Šv. Jonas Nepomukas