7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskaita ir koncertas „Šv. Pranciškaus žaizdos“

 Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) 

BPM inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Kultūra Anonsai

  

2013 m. balandžio 6 d., šeštadienį, 16 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) vyks paskaita ir koncertas „Šv. Pranciškaus žaizdos“, skirti LDK didikų Goštautų giminės ir jų laikų muzikinio paveldo atminimui. 

 

Renginys prasidės istoriko prof. Rimvydo Petrausko paskaita „Goštautai: permainų epochos giminė“.

Pasak prof. R. Petrausko, nors tik šešios kartos žymi Goštautų genealogiją nuo XIV a. pabaigos iki XVI a. vidurio (sunku lyginti su tokiomis giminėmis ir dinastijomis kaip Radvilos ar Habsburgai, kurios nuo viduramžių tebegyvena iki šių dienų), tačiau Goštautų giminės gyvenimo laikotarpis buvo ypatingas. Šiai didikų giminei likimas lėmė po Lietuvos krikšto būti visa apimančios permainų epochos sūkuryje. O tokios epochos pagimdo išskirtinius asmenis, kokie ir buvo Goštautai, – jų vieta politiniame, kultūriniame ir religiniame gyvenime suvaidino neeilinį vaidmenį.

 

17 val. prasidėsiančio koncerto „Šv. Pranciškaus žaizdos“ programą vienys šv. Pranciškaus tema. Pasak koncertinės programos sudarytojo ir dirigento Romualdo Gražinio, pavadinimas parinktas neatsitiktinai: 1333 m. Vilniaus vaivada Petras Goštautas į Vilnių pakvietė ir įkurdino pranciškonų ordino vienuolius, kurių Dievo žodžio skelbimo darbas pareikalavo septynių vienuolių kankinystės. 

 

Koncerte skambės muzikologo dr. Jono Vilimo atkurtos Vilniaus Bernardinų bažnyčioje XVI amžiuje giedotas Šv. Pranciškaus grigališkojo choralo antifonos. Klausytojai turės progą susipažinti su pranciškonų ordinui priklausiusių skirtingų XVI–XVII amžių sandūros kompozitorių italo Lodovico Viadana ir Regensburgo kunigo Gregoro Aichingerio kūriniais, taip pat išgirs XVI a. Vilniaus pranciškonų Šv. Onos brolijoje tarnavusio vargonininko Franciszeko Maffono kūrinius chorui. Programą papildys prancūzų kompozitoriaus Franciso Poulenco „Šv. Pranciškaus maldelės“ ir šiuolaikinių lietuvių kompozitorių pranciškono Alvido Remesos ir kompozitorės Kristinos Vasiliauskaitės sukomponuota „Šv. Pranciškaus giesmė sesei Saulei“.

 

Koncerte dalyvauja kamerinis choras „Aidija“, Vilniaus universiteto giedojimo mokykla „Schola Cantorum Vilnensis“, pianistė Onutė Gražinytė. Dirigentas Romualdas Gražinis.

 

Renginys yra paskaitų ir koncertų ciklo „LDK didikai ir jų laikų lobiai“ dalis. Šiuo projektu, kurį remia Kultūros rėmimo fondas, siekiama aktualizuoti mecenatystės svarbą per išlikusias sakralines vertybes ir to meto muzikinę kultūrą.

 

Projekto sumanytojai – kamerinis choras „Aidija“ ir Bažnytinio paveldo muziejus. Partneris – Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

 

Įėjimas su muziejaus bilietu. Bilieto kaina 10 Lt.