7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos menininkai tarptautiniame festivalyje „Black Sea Music Fest“ Odesoje

7md inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Kronika
A. Perepelicos nuotr.
A. Perepelicos nuotr.

Ukrainoje, Odesoje, birželio 17–28 dienomis vyko didelis festivalis – 4-asis tarptautinis „Black Sea Music Fest“. Jame dalyvavo Odesos nacionalinės filharmonijos orkestras. Kolektyvo vadovas ir vyriausiasis dirigentas – amerikietis Hobartas Erle. Jis yra gimęs Venesueloje, studijavo Londone, baigė Prinstono universitetą (JAV) ir Vienos muzikos akademiją, koncertuoja garsiose pasaulio salėse: „Carnegie Hall“ (JAV), „Barbican Hall“ ir „Vigmor Hall“ (Didžioji Britanija), Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, diriguoja žymiausiems pasaulio kolektyvams. Festivalyje taip pat dalyvavo Odesos nacionalinės muzikos akademijos choras, daugybė solistų.

 

Birželio 23 d. Odesos filharmonijos Didžiojoje salėje (nepaprasto grožio, senoviškame buvusios biržos pastate) įvyko koncertas, skirtas Ukrainos ir Lietuvos šiuolaikinei muzikai. Pirmoje koncerto dalyje skambėjo vieno žymiausių Ukrainos kompozitoriaus Eugeno Stankovičiaus – Osvaldo Balakausko kolegos ir vienminčio iš studijų Kijevo konservatorijoje laikų – muzika iš baleto „Naktis prieš Kalėdas“ bei Koncertas smuikui ir simfoniniam orkestrui. Šį su simfoniniu orkestru atliko vienas žymiausių Ukrainos smuikininkų Valerijus Sokolovas.

 

Antroji koncerto dalis buvo skirta lietuvių muzikai – skambėjo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“, taip pat Anatolijaus Šenderovo „Concerto in Do“ violončelei ir simfoniniam orkestrui, skirtas Davidui Geringui, jis ir atliko solisto partiją.

 

Čiurlionio muzika nėra gerai žinoma Ukrainos klausytojams, todėl jos atlikimas buvo labai laukiamas ir šiltai priimtas. Per pertrauką buvo galima susipažinti su M. K. Čiurlionio paveikslų reprodukcijomis. Koncerto kulminacija tapo A. Šenderovo „Concerto in Do“ atlikimas. Iškart po paskutinių akordų publika atsistojusi šaukė „bravo“, autorius ir atlikėjai į sceną buvo kviečiami 4 kartus. D. Geringas atliko bisą – A. Šenderovo „Hommage à Heifetz“ violončelei solo. Po aplodismentų audros atliktas dar vienas bisas – Johanno Sebastiano Bacho Preliudas.

 

Šiam koncertui daug dėmesio skyrė žiniasklaida – vyko spaudos konferencija. Be to, D. Geringas vedė meistriškumo pamoką vietiniams violončelininkams, vyko kūrybinis A. Šenderovo susitikimas su Odesos muzikos akademijos Kompozicijos katedros studentais ir profesoriais, užmegzti kūrybiniai ryšiai. Koncerte dalyvavo Lietuvos ambasados Ukrainoje kultūros atašė Jurgis Giedrys, scena buvo papuošta Ukrainos, Lietuvos ir Europos Sąjungos vėliavomis. Koncertas tapo tikra abiejų šalių kultūros švente.

Žymos:
7md inf.,
A. Perepelicos nuotr.
A. Perepelicos nuotr.