7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Liudo Dovydėno premija – rašytojui Sigitui Parulskiui

LRS inf.
Nr. 24 (1218), 2017-06-16
Kronika
Sigitas Parulskis. R. Valiukonytės nuotr.
Sigitas Parulskis. R. Valiukonytės nuotr.

Dešimtoji žymaus XX amžiaus rašytojo Liudo Dovydėno premija, kuria kasmet apdovanojamas geriausio naujo lietuviško romano autorius, šiemet skirta rašytojui Sigitui Parulskiui. Kūrėjas įvertintas už romaną „Nutylėtų lelijų miestas“, 2016 metais išleistą leidykloje „Alma littera“.

 

Rašytojų sąjungos bei Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto atstovų sudaryta komisija laureatą rinko iš keturių kandidatų. Be S. Parulskio premiją pretendavo gauti Kęstutis Navakas (romanas „Vyno kopija“), Saulius Šaltenis („Basas ir laimingas“) bei Tomas Vaiseta („Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“).

 

1965 metais Obeliuose, Rokiškio rajone gimęs S. Parulskis – poetas, prozininkas, dramaturgas, vertėjas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Beveik dvidešimt knygų išleidęs autorius – vienas populiariausių Lietuvoje, jis taip pat patenka tarp dažniausiai į užsienio kalbas verčiamų lietuvių rašytojų.

 

Laureato diplomas ir 5000 eurų premija S. Parulskiui bus įteikta Rokiškyje birželio 21 dieną 14 val. Šventės organizatorė – Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka.

 

Rašytojo ir žurnalisto Liudo Dovydėno (1906–2000) premija teikiama nuo 2008-ųjų. Jos mecenatas – Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis rašytojo sūnus fotomenininkas Jonas Dovydėnas.

 

Premijos laureatais yra tapę rašytojai Romualdas Granauskas, Leonardas Gutauskas, Birutė Jonuškaitė, Vytautas Martinkus, Valdas Papievis, Vladas Kalvaitis, Donaldas Kajokas, Grigorijus Kanovičius ir Kristina Sabaliauskaitė.

 

Romane netrūksta fantazijos ir tikrų biografijos faktų, išgalvotų bei iš tiesų egzistavusių žmonių. Jame – ir lengvabūdiškas, bravūriškas meilės trikampis, ir skausminga sūnaus ir tėvo santykių istorija. Skaitytojas čia ras brandos, emocinės biografijos, geidžiamo ir nepasiekiamo tikėjimo nuolaužų ir motyvų iš ankstesnių mano knygų bei gyvenimų. (S. Parulskis apie „Nutylėtų lelijų miestą“)

 

Žymos:
LRS inf.,
Sigitas Parulskis. R. Valiukonytės nuotr.
Sigitas Parulskis. R. Valiukonytės nuotr.