7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių animacija grįžta į svarbiausią Europos animacijos festivalį

LKC inf.
Nr. 24 (1218), 2017-06-16
Kronika
„Pono Nakties laisvadienis“
„Pono Nakties laisvadienis“

Šiandien Prancūzijoje prasideda tarptautinis animacinių Ansi filmų festivalis, kuriame po kelių metų pertraukos bus parodyti du lietuviški filmai, o festivalyje vykstančioje mugėje dalyvaus mūsų šalies animacijos atstovai.

 

Konkursinei trumpametražių filmų programai atrinktas režisieriaus Igno Meilūno filmas „Pono Nakties laisvadienis“. Šioje kategorijoje varžosi 87 filmai iš viso pasaulio. Tai antras kartas, kai lietuviškas filmas atsiranda festivalio konkursinėje programoje: 2013 m. buvo rodytas Redos Tomingas debiutinis filmas „Kaltė“. Filmo „Pono Nakties laisvadienis“ pristatymą finansuoja Lietuvos kino centras.

 

Nekonkursinėje pilno metro filmų programoje bus parodytas Anne Magnussen ir Paweło Dębskio animuotas dokumentinis filmas „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“. Bendras Lietuvos, Norvegijos ir Lenkijos filmas pasakoja apie kultūros veikėją Jurgį Zauerveiną, kuris lankėsi Mažojoje Lietuvoje, mokėjo lietuviškai ir parašė giesmę „Lietuviais esame mes gimę“. Poliglotas taip pat bendradarbiavo su „Aušra“ ir kitais leidiniais, kovojo prieš lietuvių germanizaciją ir tuo užsitraukė savo gimtosios Vokietijos rūstybę. Filmą prodiusavo Lietuvos kompanija „Fralita Films“, kartu su prodiuseriais „Embla Film“ (Norvegija) ir „Fumi Studio“ (Lenkija). Gamybą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

 

Festivalyje lankysis animacijos kūrėjai Ignas Meilūnas, Birutė Sodeikaitė, prodiuserė Miglė Pelakauskė, festivalio „Tindirindis“ direktorius Valentas Aškinis, Lietuvos animacijos asociacijos vadovė ir prodiuserė Agnė Adomėnė bei animacijos ir video žaidimų festivalio organizatorė Laura Almantaitė. Jie dalyvaus susitikimuose, ieškos projektų partnerių, dalyvaus konferencijose, projektų pristatymuose. 

 

„Tarptautinis Annsi animacinių filmų festivalis ir mugė – didžiausias kasmetis animacijos industrijos renginys. Lietuviškos animacijos kūrėjams tai strategiškai svarbiausias renginys, kuriame turime galimybę pristatyti naujausius projektus, užmegzti tarptautinį bendradarbiavimą, pajusti pasaulines animacijos tendencijas. Lietuvos animacijos gamyba nedidelė, tačiau ji auga kokybiškai ir kiekybiškai, – teigia Agnė Adomėnė.

 

Ansi yra tarptautinis animacijos kino festivalis, vykstantis nuo 1985 metų. Daugiau apie festivalį – www.annecy.org.

Žymos:
LKC inf.,
„Pono Nakties laisvadienis“
„Pono Nakties laisvadienis“