7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Išdalinti Lietuvos kino operatorių apdovanojimai „Ąžuolas 2017“

„Ąžuolo“ inf.
Nr. 22 (1216), 2017-06-02
Kronika
„Ateljė „Rojaus drabužiai“
„Ateljė „Rojaus drabužiai“

Aštuntąjį kartą Lietuvos kino operatorių asociacija (LAC) surengė „Ąžuolo“ apdovanojimus. „Ąžuolo“ apdovanojimas už geriausią metų kino operatoriaus darbą lietuvių kine įteiktas operatoriui Sauliui Lukoševičiui (filmas „Ateljė „Rojaus drabužiai“, rež. Albina Griniūtė). Jis įvertintas „už subtilų filmo vaizdą ir sugebėjimą kūrybiškai sujungti meninius bei techninius sprendimus“.. Tūkstančio penkių šimtų eurų prizą nugalėtojui įsteigė asociacija LATGA.

 

Dėl „Ąžuolo“ apdovanojimo taip pat varžėsi operatoriai Audrius Kemežys (filmas „Moteris ir ledynas“, rež. Audrius Stonys), Kristina Sereikaitė (filmas „Šaltos ausys“, rež. Linas Mikuta) ir Linas Dabriška (filmas „Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius).

 

„Gilės“ apdovanojimą už geriausią jaunojo kino operatoriaus darbą atsiėmė operatorius Jevgenijus Tichonovas (filmas „Šimtą kartų tvirtesni nei plienas“, rež. Jevgenij Tichonov). Tūkstančio eurų prizą nugalėtojui įsteigė audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA. Nojui Drąsučiui (filmas „Žeme“, rež. Tadas Šlajus) įteiktas paskatinamasis priząas „už paveikiai sukurtą filmo atmosferą ir drąsą ją įgyvendinant“. Apdovanojimui „Gilė“ taip pat buvo nominuoti operatoriai Linas Žiūra (filmas „Gyvenimas yra gražus ir niekada nesibaigia“, rež. Saulė Bliuvaitė) ir Zbigniev Bartoševič (filmas „Šaknys karčios“, rež. Domas Petronis).

 

„Ąžuolu“ už kūrybinius gyvenimo pasiekimus pagerbta kino studija „Mėgėjas“ ir jos įkūrėjai Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas. Kėdainiuose 1962 m. įkurta studija „Mėgėjas“– viena pirmųjų mėgėjiško kino studijų Lietuvoje. Per penkis dešimtmečius čia buvo sukurta beveik šimtas trumpametražių filmų, o 2013 m. filmų kolekcija pripažinta nacionalinės reikšmės dokumentu ir įrašyta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Studijos įkūrėjai aktyviai dirba iki šiol – skaitmenina savo filmų archyvą.

 

Operatorių dėkingumo prizas atiteko Audronei Trukanaitei – fotoprocesų, spalvotyros ir kino technologijos dėstytojai, išugdžiusiai ne vieną garsių kino operatorių kartą.

„Ateljė „Rojaus drabužiai“
„Ateljė „Rojaus drabužiai“