7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinis renginys „Meno prieinamumas: muziejai, bendruomenės ir socialinės atskirties grupės

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1215), 2017-05-26
Kronika Anonsai
P. Šnaro nuotr.
P. Šnaro nuotr.

Nacionalinėje dailės galerijoje 2017 m. birželio 14-15 d. vyks tarptautinis renginys „Meno prieinamumas: muziejai, bendruomenės ir socialinės atskirties grupės“. Renginį organizuoja viešoji įstaiga „Socialiniai meno projektai“, įgyvendinanti meno iniciatyvas, mokymus ir tyrimus, kuriais siekiama aktualizuoti meno prieinamumo įvairioms atskirties grupėms klausimus, plėtoti naujus dalyvavimo kūrybinėje veikloje būdus ir skatinti kultūros paslaugų kūrimą.
„Renginiu siekiame atkreipti dėmesį į tai, kad šiandien kultūros sektoriui tenka atsakomybė didinti meno prieinamumą visuomenei. Muziejų, menininkų ir meno organizacijų veikimas, telkiant ir stiprinant bendruomenes, gali sudaryti sąlygas įvairaus amžiaus, skirtingus interesus ir galimybes turintiems asmenims burtis ir dalyvauti saviraiškos veikloje, plėsti akiratį, pažinti kultūros procesus bei skatinti socialinius pokyčius ir atvirumą visuomenėje“, – teigia renginio organizatoriai, - „šiandien individualių menininkų ar jų grupių meninė kūryba gali būti plėtojama kaip bendruomenę kuriantis ar stiprinantis procesas. Panašiai kaip muziejus ar kita kultūros organizacija, menininkas gali tapti stebėtoju – tyrėju, kurio objektas – socialinės atskirties situacijos“.
Renginio organizatoriai pakvies į diskusiją apie auditorijos vaidmenį muziejų veikloje. Kartu su Airijos ir Skandinavijos šalių meno muziejų atstovais pasidalins prieinamumo programų kūrimo patirtimi. Lietuvos, Jungtinės Karalystės ir Australijos menininkai bei kultūros organizacijos pristatys iniciatyvas, stiprinančias bendruomeniškumo jausmą bei kuriančias saviraiškos galimybes socialinės atskirties grupėse.
Registracija į renginį vyksta iki š. m. birželio 7 d. Daugiau informacijos – www.menasgerovei.lt.

Renginyje taip pat kviečiame menininkus ir aktyvius kultūros lauko atstovus renginyje pristatyti savo veiklą / vykdomus meno projektus, kurių tikslas - didinti meno prieinamumą, stiprinti bendruomenes pažeidžiamose ir socialinės atskirties grupėse. Jei susidomėjote, laukiame: veiklos / projekto pavadinimo ir pristatymo (iki 300 žodžių) ir informacijos apie pranešėją (vardo, pavardės, atstovaujamos įstaigos pavadinimo (jei yra), tel. numerio ir el. pašto adreso). Informaciją siųskite iki š. m. gegužės 28 d. el. p. [email protected]. Visus, kurių pranešimai bus įtraukti į renginio programą, informuosime iki gegužės 30 d. Pilna renginio programa bus paskelbta ​2017 m. birželio 2 d.

Renginio organizatorius – VšĮ „Socialiniai meno projektai“.
Renginio partneriai: Nacionalinė dailės galerija, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Mančesterio metropolijos universitetas, Lietuvos muziejų asociacija, Lietuvos savivaldybių asociacija.
Renginys yra Erasmus+ programos projekto „Museums, Art & Alzheimer‘s“ ir kultūros srities tyrimų projekto „Lietuvos meno muziejų paslaugų prieinamumo socialinės atskirties grupių asmenims tyrimas“ dalis. Projektą MMA finansuoja Europos Komisija. Kultūros srities tyrimų projektą „Lietuvos meno muziejų paslaugų prieinamumo socialinės atskirties grupių asmenims tyrimas“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Žymos:
Rengėjų inf.,
P. Šnaro nuotr.
P. Šnaro nuotr.