7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių dokumentinis filmas – Vilmoso Zsigmondo kino festivalio konkurse

„Lithuanian Shorts“ inf.
Nr. 17 (1211), 2017-04-28
Kronika
„Ateljė „Rojaus drabužiai“
„Ateljė „Rojaus drabužiai“

Režisierės Albinos Griniūtės dokumentinis filmas „Ateljė „Rojaus drabužiai“ atrinktas dalyvauti Vengrijos Segedo mieste vyksiančio tarptautinio kino festivalio konkursinėje programoje. Festivalis, pavadintas pernai mirusio vengrų kino operatoriaus Vilmoso Zsigmondo vardu, rengiamas pirmą kartą. Gegužės 10–13 d. vyksiančio festivalio tikslas – atkreipti dėmesį į kino operatorių darbą ir pristatyti geriausius jaunų kūrėjų filmus iš viso pasaulio.

 

Vilmosas Zsigmondas gimė 1930 m. Segede. 1956 m. kartu su Laszlo Kovacsu jie filmavo Vengrijos revoliucijos įvykius, vėliau emigravo į JAV. Čia Zsigmondas dirbo su garsiais kino režisieriais, tarp kurių Woody Allenas ir Stevenas Spielbergas. Už pastarojo filmą „Artimi trečiojo laipsnio kontaktai“ („Close Encounters of the Third Kind“) Zsigmondas 1978 m. pelnė „Oskarą“.

 

„Ateljė „Rojaus drabužiai“ – tai poetinis dokumentinis pasakojimas apie penkis Suomijos salyno gyventojus, jų požiūrį į gyvenimą ir mirtį. Filmas nagrinėja grožio, trapumo temas, laikas čia – tarsi sustojęs, o santykis su gamta – ypač ryškus. Pasak filmo operatoriaus Sauliaus Lukoševičiaus, poetinius vaizdus ir nežemišką rojaus efektą pavyko išgauti tik perkonstravus kamerą, kad ji galėtų fiksuoti infraraudonuosius spindulius. „Ateljė „Rojaus drabužiai“ beveik penkerius metus kūrė tarptautinė komanda iš Lietuvos ir Suomijos (kompanijos „Benjamin River Productions“ ir „Napafilms“), remiant Lietuvos kino centrui ir Suomijos kino fondui.

„Ateljė „Rojaus drabužiai“
„Ateljė „Rojaus drabužiai“