7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pekino Uždraustojo miesto muziejaus direktorius atvyksta į Lietuvą

Agnė Biliūnaitė
Nr. 16 (1210), 2017-04-21
Kronika
Šan Dzisiang
Šan Dzisiang

Balandžio 21–22d. Vilniuje, Kernavėje ir Trakuose lankysis didžiausio pasaulyje Pekino Uždraustojo miesto muziejaus delegacija. Muziejaus direktorius dr. Šan Dzisiangas kartu su muziejininkais apžiūrės UNESCO saugomą Vilniaus senamiestį, susitiks su Kultūros ministerijos atstovais, Senamiesčio atnaujinimo agentūra, Lietuvos valdovų rūmų, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos dailės muziejaus, Prano Gudyno restauravimo centro vadovais. Programoje taip pat suplanuota kelionė į Trakų istorijos muziejų ir Kernavės kultūrinį rezervatą.

 

Uždraustojo miesto muziejininkus domina galimybė užmegzti tiesioginius ryšius su Lietuvos muziejais, susipažinti su pasaulio paveldo objektais, esančiais Lietuvoje, keistis restauravimo, konservavimo specialistų patirtimi, istorinių pastatų ir kultūros paveldo vadybos praktika, aptarti galimybes toliau aktyviai bendradarbiauti keičiantis specialistais, gerąja patirtimi, parodomis ir knygomis.

 

Uždraustojo miesto muziejaus delegacijos vizitą Lietuvoje rengia Lietuvos kultūros atašė Kinijoje ir Lietuvos kultūros institutas.

 

Nacionalinis Pekino Uždraustojo miesto muziejus buvo įkurta 1925 m. Mingų ir Cingų dinastijų rūmuose pačioje Pekino miesto širdyje. Tai didžiausias pasaulyje ir geriausiai išlikęs medinių rūmų kompleksas. 1987 m. muziejui buvo suteiktas UNESCO pasaulio paveldo objekto statusas. Muziejaus veikla apima ne tik imperatoriškųjų rūmų bei Mingų-Cingų dinastijų kultūrinio paveldo išsaugojimą ir vadybą, bet taip pat kultūrinių ir istorinių objektų kolekcijos kaupimą, nacionalinių ir užsienio šalių muziejų parodų organizavimą, istorinių artefaktų tyrimus. Muziejuje yra sukaupta beveik 2 milijonų kultūros paveldo objektų kolekcija, kuri sudaro 42 proc. visų Kinijos muziejų turimų eksponatų. Per metus Uždraustojo miesto muziejų aplanko apie 15 milijonų lankytojų.

 

Muziejaus direktorius dr. Šan Dzisiangas yra įgijęs inžinieriaus bei urbanistinio planavimo ir dizaino daktaro laipsnį Tsinghua universiteto Architektūros mokykloje. 1980–84 m. jis studijavo istorinių miestų ir kultūros paveldo konservavimą Japonijoje. Grįžęs į Kiniją dirbo Pekino savivaldybės kultūros paveldo administracijos direktoriumi, Pekino savivaldybės urbanistinio planavimo komiteto direktoriumi, Nacionalinės kultūros paveldo administracijos generaliniu direktoriumi. Uždraustojo miesto muziejui jis vadovauja nuo 2012 m. Dr. Šan Dzisiangas yra Kinijos kultūros paveldo asociacijos prezidentas, Kinijos architektų asociacijos vicepirmininkas, dirba Tsinghua ir Pekino universitetuose. 2005 m. Amerikos planavimo asociacija jam skyrė Tarptautinės lyderystės apdovanojimą. 2014 m. jis buvo apdovanotas Forbes prizu, kurį skyrė Tarptautinis istorinių ir kultūros objektų konservavimo institutas. Dr. Šan Dzisiangas yra publikavęs virš dešimties monografijų „Kultūros paveldas: mintys ir praktika“, virš šimto akademinių tekstų.

Šan Dzisiang
Šan Dzisiang
Pekino Uždraustojo miesto muziejus
Pekino Uždraustojo miesto muziejus