7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Giedrės Žickytės filmai Čikagoje ir Kijeve

7md inf.
Nr. 14 (1208), 2017-04-07
Kronika
„Čia aš tik svečias“
„Čia aš tik svečias“

Kovą Giedrės Žickytės filmai sulaukė dviejų tarptautinių kino renginių dėmesio. Kovo 24–31 d. Kijeve vyko 14-asis tarptautinis žmogaus teisių filmų festivalis „Docudays UA“. Tai vienintelis dokumentinių filmų festivalis Ukrainoje, skirtas žmogaus teisėms. Festivalis rengia keturias konkursines programas: „Docu. Gyvenimas“, „Docu. Teisės.“, „Docu. Trumpai“ ir „Docu. Ukraina“. Šiemet festivalyje parodyti 97 filmai iš 47 šalių. Kovo 30 d. vykusi festivalio uždarymo ceremonija prasidėjo solidarumo gestu su Rusijoje kalinamu ukrainiečių režisieriumi Olegu Sencovu. Festivaliui pasibaigus, geriausi filmai iki gruodžio tradiciškai bus rodomi Ukrainos regionuose.

 

Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ tapo trumpo metražo filmų konkurso nugalėtoju. Žiuri sprendime rašoma, kad „tik per dvidešimt šešias minutes dvi talentingos režisierės sukūrė įvairiapusį ir emociškai pripildytą pasaulį, meistriškai ir meniškai užfiksuotą jų kameros. Drąsiai pasitikdami pabaigą, filmo protagonistė ir jos likimo draugai gyvena su humoru, drąsiai ir oriai, nepaisant laiko tėkmės, nešančios juos link neišvengiamos mirties. Tai jau 14 tarptautinis apdovanojimas, kurio sulaukė „Čia aš tik svečias“.

 

Kitas Žickytės filmas „Meistras ir Tatjana“ rodytas Čikagoje, kur kovo 3–30 d. vyko 20-asis Europos Sąjungos kino festivalis (20th Annual Chicago European Union Film Festival). Jo programoje – 62 filmai iš 28 ES šalių. Festivalio pranešimuose išskiriami moterų režisierių sukurti filmai, šalia iškiliausių svečių minima ir filmo „Meistras ir Tatjana“ herojė Tatjana Aldag, pabrėžiama, kad Čikagos žiūrovai galės susitikti su režisiere bei filmo veikėja, pamatyti fojė eksponuojamą fotografijų parodą.

Žymos:
7md inf.,
„Čia aš tik svečias“
„Čia aš tik svečias“