7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino stovykla: sveiki atvykę į gamtą, kiną ir antropoceną

„Meno avilio“ inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Bestiariumas“
Kadras iš filmo „Bestiariumas“

Šiemet kino stovyklos rengėjai dalyvius pasitinka šūkiu: „Sveiki atvykę į antropoceną“. Šįkart kviečiama kalbėti apie gamtos ir žmogaus ryšį kine. Su kino stovyklos dalyviais susitiks garsūs menininkai ir teoretikai: filmų kūrėjai Denis Côté (Kanada), Benas Riversas (D.Britanija), Joshua Bonetta (JAV), Pawełas Wojtasikas (Lenkija), ekologijos filosofas Timothy Mortonas (JAV), kino teoretikas Tiago de Luca (D.Britanija) bei būrys Lietuvos kino ir šiuolaikinio meno tyrinėtojų. VšĮ „Meno avilys“ rengiama Kino stovykla vyks buvusiame Antalieptės vienuolyne paskutinį liepos savaitgalį: 27–30 d.

 

„Šių metų kino stovyklos tema – tai reakcija į ekologines ir politines pasaulio tendencijas. Neribotas gamtos išnaudojimas pasiekė tokį mastą, kad žmogaus veikla prilygsta gamtos stichijai. Tai naujas žemės istorijos etapas – mūsų gyvenama geologinė epocha, vadinama antropocenu“, – teigia vienas stovyklos organizatorių, kino teoretikas Lukas Brašiškis (Niujorko universitetas). Pasak jo, kino stovykla į aktualią temą siūlo žvelgti, pasitelkus kino pavyzdžius ir taip permąstyti gamtos ir žmogaus ryšį antropoceno epochoje bei diskutuoti ekologijos, gamtos, gyvūnijos ir kino gamtiškumo temomis.

 

Kanadiečių režisierius D. Côté stovykloje pristatys savo dokumentinį filmą „Bestiariumas“ („Bestiaire“, 2012), filmuotą zoologijos sode. Originalaus braižo režisierius yra apdovanotas Berlyno, Lokarno kino festivaliuose. Côté teigia: „Žmonėms svarbu turėti aiškias taisykles ir primesti savo tvarką. Tačiau aš į zoologijos sodą norėjaupasižiūrėti kitaip  – parodyti gyvūnus kaip iš konteksto išimtus paveiksliukus ir nieko nepasakoti. Sukurti paprastą filmą, galintį suintriguoti ketverių metų vaiką. Čia ir slypi triukas – publikai reikia žinutės. „Bestiariumas“ paklusnus kaip gyvūnas, kuris tik ir laukia būti žiūrimas, įvardytas, kategorizuotas.“ Filmo peržiūra ir diskusija su režisieriumi įvyks penktadienio (28 d.) vakarą.

 

Šeštadienio (29 d.) vakare laukia Venecijos kino festivalyje apdovanoto britų menininko B. Riverso filmų peržiūra, po jos – klausimų ir atsakymų sesija. Režisierius teigia, kad kurdamas filmus jis stengiasi sulieti du pasaulius – realųjį ir vaizduotės: „Mane domina vaiduoklių istorijos, tik jas suprantu ne kaip pasakojimus apie dvasias, bet kaip tam tikroje vietoje išlikusią istoriją. Tai gali būti nebegyvenamose patalpose aptikti žmogaus pėdsakai arba kadaise plėtotos, bet dabar apleistos industrijos likučiai, kuriuos tuoj pasiglemš žmogaus pastangas slepianti gamta.“

 

Taip pat kino stovykloje pranešimus skaitys kino kritikas Narius Kairys, L. Brašiškis, įvyks susitikimas su režisiere Akvile Anglickaite bei jos filmo „Ežerų dugne“ peržiūra. Penktadienį (28 d.)  renginio dalyviai taps pirmaisiais, kurie turės progą pamatyti kol kas niekur nerodyto  Mindaugo Survilos dokumentinio filmo „Sengirė“ ištrauką, taip pat galės susipažinti su režisiere Aiste Žegulyte ir jos būsimu filmu „Apie žmones, žvėris ir daiktus“, dalyvauti kūrybinėse filmų kūrėjo J. Bonettos dirbtuvėse „Klausantis gamtos“, vakarėjant susitikti su filmų kūrėju P. Wojtasiku ir pasižiūrėti jo filmą „Kiaulės“ („Pigs“, 2010).

 

Šeštadienį (29 d.) pradės filosofės Audronės Žukauskaitės (Lietuvos kultūros tyrimų institutas) pranešimas, vėliau – susitikimas su kino teoreriku T. de Luca, kuris aptars pasaulio pabaigos vaizdavimą Nikolauso Geyrhalterio filme „Homo Sapiens“ (2016), taip pat išgirsime filosofo T. Mortono paskaitą, įvyks susitikimas su menininke Emilija Škarnulyte.

 

Sekmadienį (30 d.) kino stovyklą užbaigs susitikimas su Rugile Barzdžiukaite ir Dovydu Korba, kurių filmo „Rūgštus miškas“ premjerą Lietuvoje įvyks jau netrukus, taip pat J. Bonnettos ir J.P. Sniadeckio filmo „Jūra jūra“ („El Mar la Mar“, 2017), šiemet pristatyto Berlyno kino festivalyje, peržiūra. Dieną užbaigs diskusija „Kinas antropoceno amžiuje“, kurioje dalyvaus D. Côté, M. Survila, B. Riversu, J. Bonnetta, P. Wojtasikas, R. Barzdžiukaitė, D. Korba, A. Anglickaitė, E. Škarnulytė.

 

Aštuntus metus iš eilės vykstanti kino stovykla – neformali kino kūrėjų, kritikų, kinotyrininkų, studentų ir žiūrovų diskusijų erdvė. Šiemet VšĮ „Meno avilio“ rengiama Kino stovykla „Sveiki atvykę į Antropoceną“ vyks liepos 27-30 d. Antalieptėje (Zarasų raj.) įsikūrusiame „Inovatorių slėnyje“. Dalis pranešimų bus skaitomi anglų kalba. Renginio partneriai – „Kūrybiškos Europos“ MEDIA biuras Lietuvoje, audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA, „Video projektai“, VšĮ „Inovatorių slėnis“. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba prie Lietuvos kultūros ministerijos.

 

Visą stovyklos programą ir informaciją apie bilietus rasite www.kinostovykla.lt.

Kadras iš filmo „Bestiariumas“
Kadras iš filmo „Bestiariumas“
Kadras iš filmo „Jūra jūra“
Kadras iš filmo „Jūra jūra“