7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 20 (1214), 2017-05-19
Kinas Trumpai
Xavier Dolanas filmuojant „The Death and Life of John F. Donovan“
Xavier Dolanas filmuojant „The Death and Life of John F. Donovan“

Pirmasis amerikietiškas Xavier Dolano filmas

Pasirodė pirmosios nuotraukos iš Xavier Dolano „The Death and Life of John F. Donovan“ filmavimo aikštelės, o žurnalistai ramina režisieriaus gerbėjus, kad naujasis filmas primena ankstesnius Dolano kūrinius, nors jame vaidina pirmo ryškumo amerikiečių žvaigždės Jessica Chastain, Kitas Harringtonas, Natalie Portman, Kathy Bates, Susan Sarandon, Jacobas Trembley’is. Dolanas pranešė, kad nespės filmo šiemet parodyti Kanuose, tad, matyt, premjera vyks Venecijoje arba Toronte. Dolanas kalba apie meilės istoriją, nors Chastain yra sakiusi, kad vaidina bulvarinio dienraščio redaktorę, kuri nusprendžia sugriauti Holivudo žvaigždės gyvenimą, nes ši „yra pamišusi kalė“.

 

„Kinas scenoje“

Maskvos Marijos Jermolovos dramos teatre birželio 1-ąją prasideda projektas „Kinas scenoje“ – žinomi aktoriai skaitys filmų scenarijus. Pirmasis bus šio teatro meno vadovas Olegas Menšikovas. Aktorius kartu su kolegomis skaitys jį išpopuliarinusio televizijos filmo „Pokrovo vartai“ (rež. Michailas Kozakovas, 1982) scenarijų. Menšikovas yra ir projekto, kurį jam pasiūlė viena kino filmų reklamines kampanijas rengianti bendrovė, vadovas. Pasak jo, „Kinui scenoje“ nereikia repeticijų ar dekoracijų, skaitymo nariai susitinka tik vieną vakarą. „Pokrovo vartus“ kartu su Menšikovu skaitys Anna Ardova, Michailas Jefremovas, Kristina Asmus, Aleksandras Petrovas, Darja Melnikova. Filmas sukurtas pagal autobiografinę Leonido Zorino pjesę, jo veiksmas nukelia į 6-ojo dešimtmečio Maskvą.

 

„Netflix“ užbaigs Orsono Welleso filmą

„Netflix“ imasi sugrąžinti vieno didžiausių kino kūrėjų Orsono Welleso („Pilietis Keinas“) filmą. „Kitos vėjo pusės“ („The Other Side of the Wind“), prie kurios režisierius dirbo paskutinius penkiolika savo gyvenimo metų, scenarijus buvo parašytas 7-ojo dešimtmečio pabaigoje, filmavimas prasidėjo 1970-aisiais. Praėjus dvejiems metams, Wellesas paskelbė, kad artėja prie pabaigos, esą filmas baigtas 96 procentais.

 

Frankas Marshallas, kuris dirbo prie filmo 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tvirtina, kad pagaliau pavyks įvykdyti „Welleso testamentą“, nors pastangos tai padaryti trunka jau keliasdešimt metų. Pabaigti filmą norėta iškart po režisieriaus mirties 1985 metais. Problema – autorių teisės. Marshallas, Filipas Janas Rymsza ir Peteris Bogdanovichius, kurie iš pat pradžių dirbo prie filmo, išsaugojo 1083 nufilmuotos medžiagos ričių sandėlyje netoli Paryžiaus. Surinkti pinigų internete nepasisekė: prodiuseriai reikalavo dviejų milijonų dolerių, surinkta tik keturi šimtai tūkstančių. Tačiau padedant „Netflix“ pavyko susitarti su Welleso paveldėtojais, tarp jų su kroatų aktore Oja Kodar – scenarijaus bendraautore ir paskutinių Welleso gyvenimo metų drauge, taip pat gauti finansavimą. Wellesas paliko daug užrašų, kaip turėtų būti montuojamas filmas, pats juos perdavė Bogdanovichiui. Dabar filmas bus įdomybė, nors pasirodymo metais galėjo tapti atradimu ir paveikti viso kino raidą.


„Kita vėjo pusė“ primena koliažą. Tai Holivudo satyra, pasakojanti apie užmirštą režisierių ir jo bandymus susigrąžinti šlovę. Filmas – nonkonformistinio režisieriaus namuose prieš pat jo mirtį vykstančio vakarėlio rekonstrukcija iš neva svečių ir paparacių nufilmuotos arba nufotografuotos medžiagos. „Kita vėjo pusė“ buvo filmuojama 35, 16 ir 8 mm spalvotoje ir nespalvotoje juostoje. Filme vaidina Johnas Hustonas, Dennisas Hopperis ir Bogdanovchius.

 

Danielis Radcliffe’as veiksmo komedijoje

Danielis Radcliffe’as jau senai nebe Haris Poteris, nors dauguma kino žiūrovų geriausiai prisimena šį jauno aktoriaus vaidmenį. Dabar jis ruošiasi filmuotis režisieriaus iš Naujosios Zelandijos Jasono Lei Howdeno (jis taip pat ir scenarijaus autorius) veiksmo komedijoje „Guns Akimbo“. Radcliffe’as vaidins pagrindinį filmo personažą Mailzą – paprastą vaikiną, kurio gyvenimas pasikeičia, kai jis registruojasi „tamsiajame internete“. Čia rengiami mirtini gladiatorių turnyrai, kuriuose dalyvauja vienas kito nepažįstantys žmonės, o turnyrai transliuojami tiesiogiai jų gerbėjams. Mailzas bandys sustabdyti mirtinas kovas, o vėliau ir gelbėti organizatorių pagrobtą savo merginą.

 

Jeanas Dujardinas ir Mélanie Laurent vaidins kostiuminiame filme

Jean Dujardinas („Artistas“), Mélanie Laurent („Negarbingi šunsnukiai“) ir Noémie Merlant

vaidins naujame Laurent’o Tirard’o filme „Didvyrio sugrįžimas“ („Retour du héros“). Jo veiksmas nukels į 1809 metus. Dujardinas vaidins kapitoną Nevilį, kuris pasiperša jaunutei Polinai, stebimas piktų jos sesers Elizabet žvilgsnių. Kapitoną netrukus pašaukia į karą. Polina negauna iš jo jokių žinių. Elizabet ima rašyti laiškus Polinai, apsimesdama Neviliu. Laiškuose jis tampa tikru didvyriu. Bet kapitonas grįžta iš karo... Filmavimas jau prasidėjo, premjera numatoma ateinančių metų vasarį.

 

Monicos Bellucci išpažinčių knyga

Monica Bellucci ves netrukus prasidėsiančią jubiliejinio Kanų kino festivalio ceremoniją. Festivalio išvakarėse Prancūzijoje pasirodė leidyklos „L’archipel“ išleista pokalbių knyga „Slapti susitikimai“ („Rencontres clandestines“). Jos autoriai – Monica Bellucci ir Guillaume’as Sbalchiero. Knygos atsiradimą paskatino neatitikimas tarp aktorės vaidmenų ir spaudoje pasirodančių jos pasisakymų. Knygoje aptariami aktorės vaidmenys, nors pirmiausia Bellucci kalbinusį Sbalchiero ji domino ne kaip aktorė, o kaip moteris, domino jos asmenybė, todėl kritikai pastebi, kad knyga – labiau intymus dialogas nei pasakojimas apie kino karjerą. Bellucci prisipažino norėjusi trumpam nusimesti aktorės rūbą, pakalbėti apie tai, kas dažniausiai nesutelpa į interviu. Pasak jos, „rašyti knygą – tai gilintis į save“.

 

Parengė Ž. P.

Xavier Dolanas filmuojant „The Death and Life of John F. Donovan“
Xavier Dolanas filmuojant „The Death and Life of John F. Donovan“
Olegas Menšikovas filme „Pokrovo vartai“
Olegas Menšikovas filme „Pokrovo vartai“
Orsonas Wellesas ir Oja Kodar
Orsonas Wellesas ir Oja Kodar
Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe
Jean Dujardin
Jean Dujardin
Monica Bellucci
Monica Bellucci