7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 17 (1211), 2017-04-28
Kinas Trumpai
Liubovė Arkus
Liubovė Arkus

Pristatytas internetinis portalas „Čiapajev“

Gera naujiena besidomintiems rusų ir sovietiniu kinu: balandžio 21 d. pradėjo veikti internetinis mokslo populiarinimo ir edukacinis projektas, kuris padės susipažinti ne tik su rusų kino istorija, bet ir su istoriniu šio kino kontekstu. Tinklalapyje www.chapaev.media galima rasti straipsnius, mokslo tyrinėjimus, dokumentus ir vaizdo medžiagą. Istorinį kontekstą suvokti padės atskiri edukaciniai kursai. Kol kas jų dveji – vieni skirti mokykliniams filmams ir mokytojo įvaizdžiui juose, kiti – kino vaikams pradininkei Margaritai Barskajai. Netrukus turėtų pasirodyti dar dešimt, iš viso planuojama dvidešimt.

 

Pristatant kiekvieną filmą ir kūrėją, pateikiami tekstai, fotografijos ir vaizdo medžiaga: skirtingais metais rašyti profesionalūs kritikos straipsniai ir recenzijos, interviu, scenarijų ir paskaitų fragmentai, nuotraukos iš filmavimo aikštelės ir filmo. Specialiame projekte „Liudininkai, dalyviai ir palikuonys“ pristatomi vaizdo interviu su kino proceso dalyviais bei sovietų kinematografininkų vaikais ir anūkais. Planuojami atskiri kursai, skirti kino ir teatro, kino ir literatūros, kino ir muzikos, kino ir architektūros santykiams. Tinklalapyje atsiras suskaitmenintos knygos, spaudos leidiniai, asmeniniai archyvai, kurių nėra bibliotekose.

 

„Čiapajev“ projektas išaugo iš Sankt Peterburge leidžiamo nekomercinio kino žurnalo „Seans“ parengtos septynių tomų enciklopedijos, skirtos naujausiai rusų kino istorijai. Vyriausioji projekto redaktorė ir meno vadovė, „Seans“ steigėja Liubovė Arkus penktadienį spaudos konferencijoje dėkojo už pagalbą muziejams ir archyvams: „Nesulaukiau nė vieno neigiamo atsakymo, niekas nepasakė, kad tai kainuoja.“ Projekto pavadinimas – nuoroda į brolių Vasiljevų filmą „Čiapajevas“ (1934), kuris sujungė neįtikėtiną populiarumą tarp žiūrovų ir aukštą meninį lygį.

 

Clintas Eastwoodas vėl kurs filmą apie amerikiečių didvyrius

Po „Amerikiečių snaiperio“, pasakojusio apie Irake kariavusį Chrisą Kyle’ą, ir po „Stebuklo virš Hudsono“, kurio herojumi tapo upėje lėktuvą nutupdęs lakūnas Chesley’is Sullenbergeris, Clintas Eastwoodas vėl filmo veikėju renkasi savo amžininkus – žmones gelbėjusius amerikiečius. Šįkart tai bus trys amerikiečių turistai, kurie 2015 metų rugpjūtį traukinyje, važiavusiame iš Briuselio į Paryžių, nuginklavo teroristą. Jo ginklų būtų užtekę penkiems šimtams žmonių nužudyti. Anthony Sadleris, Alekas Skarlatos ir Spenceris Stone’as vadinami Thalys pasikėsinimo didvyriais. Amerikiečius Prancūzijos prezidentas François Hollande’as apdovanojo Garbės legiono ordinais. Naujo filmo scenarijaus pagrindu taps visų trijų kartu su Jeffrey’iu E. Sternu parašyta knyga „The 15:17 To Paris: The True Story Of A Terrorist, A Train, And Three American Heroes“. Scenarijų rašo Dorothy Blyskal, filmavimas turi prasidėti dar šiemet.

 

Kuriama nauja „451 laipsnis pagal Fahrenheitą“ ekranizacija

François Truffaut 1966 m. sukurta Ray’aus Bradbury romano ekranizacija, kurioje pagrindinius vaidmenis suvaidino Oskaras Werneris, Julie Christie ir Cyrilas Cusackas, jau tapo klasika, tačiau 1953 m. parašytas romanas aktualus kaip niekad. Jo veiksmas nukelia į ateitį, kurioje knygos draudžiamos ir jas degina specialūs gaisrininkų būriai. Todėl romano pavadinimas nurodo temperatūrą, kurioje užsidega popierius. Pagrindinis veikėjas Gajus yra gaisrininkas. Vieną dieną jis suabejoja savo darbu ir paslepia knygą, užuot ją sudeginęs. Gajus iškart atsiduria už įstatymo ribų. Kad išsaugotų knygas, žmonės mokosi jas atmintinai. Tokie atsiskyrėliai valdžios yra gaudomi. Gaisrininkas prisijungs prie jų. Kabelinės televizijos kompanija HBO paskelbė kursianti naują Bradbury romano ekranizaciją. Tai skamba gana ironiškai, nes Bradbury ateities vizijoje knygos vietą užėmė televizija, kurią valdžia naudoja tam, kad apgaudinėtų žmones. Televizijos filmo režisierius bus Raminas Bahrani, pagrindinius vaidmenis kurs Michaelas B. Jordanas ir Michaelas Shannonas.

 

Paminklas filmui „Andrejus Rubliovas“

Suzdalėje, kur buvo filmuojamas Andrejaus Tarkovskio filmo „Andrejus Rubliovas“ epizodas, skirtas varpo liejimui, bus pastatytas paminklas filmui. Skulptorės Marijos Tichonovos projekte taip pat numatytas varpas. Jis bus penkių metrų aukščio, o kompoziciją papildys Tarkovskio, Rubliovo ir Nikolajaus Burliajevo suvaidinto personažo Boriskos figūros. Burliajevui ir kilo paminklo idėja. Balandį planuojama padėti akmenį toje vietoje, kur bus pastatytas paminklas.

 

Parengė Ž. P.

Liubovė Arkus
Liubovė Arkus
Clint Eastwood
Clint Eastwood
Michael Shannon
Michael Shannon
Kadras iš filmo „Andrejus Rubliovas“
Kadras iš filmo „Andrejus Rubliovas“