7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filme „Septynios šviesos“ – jaudinančios Holokaustą išgyvenusių moterų istorijos

VVGŽM inf.
Nr. 16 (1210), 2017-04-21
Kinas Anonsai
„Septynios šviesos“
„Septynios šviesos“

Šešios žydės moterys, kurių nepalaužė karas, gyvenimas gete, koncentracijos stovyklos ir mirties maršai. Moterys, kurių vidinė stiprybė buvo galingesnė nei nacių karo mašina. Tai – Lietuvoje pirmą kartą rodomo dokumentinio filmo „Septynios šviesos“ herojės. Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje kviečia į artėjančiai Holokausto atminimo dienai – Yom HaShoah – skirtą filmo peržiūrą ir susitikimą su režisiere balandžio 20 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius).

 

„Septynios šviesos“ (2008, 57 min.) nušviečia vieną tamsiausių žmonijos istorijos puslapių – Holokaustą. Nepaisant Antrojo pasaulinio karo metais patirtų baisumų ir prarastų artimųjų, filmo veikėjos įkvepia savo dvasios stiprybe, o jų istorijos liudija tiek apie dvasinį, tiek apie fizinį pasipriešinimą – keturios iš šešių moterų už savo gyvybę ir orumą kovojo koncentracijos stovyklose, dar dvi dalyvavo karo veiksmuose ir antinacistinėje rezistencijoje.

 

Filmą pristatys jo kūrėja Olga Sommerová – Čekijos dokumentinių filmų režisierė, rašytoja ir pedagogė. Baigusi kino ir televizijos studijas Prahos menų akademijoje, ji dėstė ir vadovo akademijos Dokumentinių filmų katedrai. Sommerovos filmai, kuriuose gvildenamos socialinės, žmonių tarpusavio santykių ir moters vaidmens visuomenėje temos, sulaukė tarptautinio pripažinimo ir apdovanojimų. Ji yra sukūrusi filmą „Apie ką svajoja moterys“ ir išleidusi tris to paties pavadinimo knygas bei knygą „Apie ką svajoja vyrai“.  Lietuvoje režisierė lankysis pirmą kartą.

 

Filmas „Septynios šviesos“ bus rodomas čekų kalba su angliškais ir lietuviškais subtitrais. Po filmo peržiūros vyks diskusija, kurioje dalyvaus režisierė ir profesorė  Irena Veisaitė. Nemokamas, visuomenei atviras renginys vyks Tolerancijos centre – didžiausiame Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinyje, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos ir judaikos ekspozicijos, vyksta vietiniai ir tarptautiniai renginiai, seminarai, filmų peržiūros, organizuojami edukaciniai užsiėmimai.

 

Žymos:
VVGŽM inf.,
„Septynios šviesos“
„Septynios šviesos“
Erika Bezdickova
Erika Bezdickova
„Septynios šviesos“
„Septynios šviesos“