7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žymus vokiečių aktorius naujame bendrame Baltijos šalių filme

Rengėjų inf.
Nr. 10 (1204), 2017-03-10
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Pelenų sanatorija“
Kadras iš filmo „Pelenų sanatorija“

Kovo 16 d. „Skalvijos“ kino centre įvyks Latvijos režisieriaus Davio Simanio filmo „Pelenų sanatorija“ premjera. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė garsus vokiečių aktorius Ulrichas Matthesas. Jį Lietuvos žiūrovai matė ne viename filme, vieną įsimintiniausių vaidmenų aktorius sukūrė filme „Trečiojo Reicho žlugimas“, įkūnijęs propagandos ministrą Goebbelsą.

 

Iškart po premjeros Latvijoje „Pelenų sanatorija“ pelnė daug kino kritikų pagyrų už subtilią, rafinuotą kino kalbą, giriamas ir gilus režisieriaus žvilgsnis į bendražmogiškas problemas, kurias sukelia didžiosios istorinės traumos.

 

„Pelenų sanatorija“ – pasakojimas apie paskutiniuosius Pirmojo pasaulinio karo metus. Vokiečių karo gydytojas Ulrichas siunčiamas į nuošalią sanatoriją, skirtą kare psichines traumas patyrusiems ligoniams. Gydytojas tikisi pakeisti šią keistą vietą ir netikėtai sutikto paslaptingo sulaukėjusio berniuko gyvenimą. Įtemptoje, baimės kupinoje atmosferoje vietinių gyventojų ir karių neapykanta auga, nes jie mano, kad berniukas yra vilkolakis, nori jį sugauti, sunaikinti ir yra pasirengę susidoroti su visais, kas stos jiems skersai kelio.

 

„Man būtų didžiausias pagyrimas, jei kiekvienas, pažiūrėjęs šį filmą, įsisąmonintų, kokį išskirtinį gyvenimą mes gyvename taikos metu, ir kaip dažnai to gyvenimo nebranginame“, – sako D. Simanis. „Pelenų sanatorija“ šis dokumentinių filmų režisierius debiutuoja vaidybiniame kine.

 

„Gydytojas Ulrichas, kurį vaidina talentingasis Ulrichas Matthesas, atvyksta turėdamas tikslą įvesti tvarką sanatorijoje; tiesą sakant, jo tamsios, blaiviai mąstančios akys – tai filmo jungiančioji gija. Kartu žiūrovai įsimins ne siužetą, o ypatingą sanatorijos atmosferą (…) Vizualiai filmas nepriekaištingas: operatoriaus darbas – puikus, kostiumai ir rekvizitas parinkti dokumentiškai preciziškai. Apkasų bombardavimo scena – vienas iš geriausių tokio pobūdžio epizodų, mano kada nors matytų kino ekrane. Pirmasis D. Simanio pilnametražis vaidybinis filmas – tai brandaus menininko kūrinys“, – rašė politologas ir publicistas Ivaras Ijabas.

 

„Pelenų sanatorija“ – bendras Latvijos ir Lietuvos kinematografininkų darbas, kurį įgyvendino jau ne pirmame filme bendros Baltijos filmų platformos idėją puoselėjantys prodiuseriai Robertas Vinovskis iš Latvijos („Locomotive Productions“) ir Lietuvos prodiuserė Uljana Kim. Filmo kūrybinėje grupėje – montažo režisierius Danielius Kokanauskis ir garso režisierius Saulius Urbanavičius. Filmą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

 

„Pelenų sanatorija“ nuo kovo 16 d. rodoma „Skalvijos“ kino centre Vilniuje, nuo kovo 17 d. – Kauno kino teatre „Romuva“, vėliau filmą pamatys ir Panevėžio kino teatro „Garsas“ žiūrovai.  

 

Filmo vaizdo anonsą rasite https://youtu.be/TdKBiddW9_E

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Pelenų sanatorija“
Kadras iš filmo „Pelenų sanatorija“