7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 9 (1203), 2017-03-03
Kinas Trumpai
„Mėnesiena“
„Mėnesiena“

„Oskarų“ laureatai

Pirmadienio rytą baigėsi 2017-ųjų „Oskarų“ ceremonija. Šiais metais renginys tikrai pateks į istoriją. Miuziklas „Kalifornijos svajos“ gavo rekordiškai daug nominacijų – net keturiolika. Filmas pelnė net 6 „Oskarus“, tačiau skelbta, kad jų sąskaitoje atsirado ir septintasis. Renginio pabaigoje paskelbta, kad filmas gavo ir metų filmo apdovanojimą, tačiau į sceną susirinkusi „Kalifornijos svajų“ kūrybinė grupė pastebėjo klaidą. Filmo prodiuseris pamatė, kad apdovanojimas atiteko dramai „Mėnesiena“, vaizduojančiai juodaodžio paauglio žengimą į suaugusiųjų pasaulį.

 

Auksinę statulėlę kaip geriausias metų režisierius gavo „Kalifornijos svajų“ kūrėjas Damienas Chazelle’as (32), jis tapo ir jauniausiu istorijoje režisieriumi, pelniusiu „Oskarą“. Šiame filme vaidinusi aktorė Emma Stone pelnė geriausios metų aktorės statulę, o apdovanojimai filmui taip pat atiteko už geriausią operatoriaus darbą, geriausią muziką, geriausią filmui sukurtą dainą, geriausias dekoracijas. Trumpai pristatome svarbiausius laureatus.

 

Geriausias filmas: „Mėnesiena“ (rež. Barry Jenkins).

Geriausias originalus scenarijus: Kenneth Lonergan („Mančesteris prie jūros“).

Geriausias adaptuotas scenarijus: Barry Jenkins („Mėnesiena“).

Geriausias režisierius: Damien Chazelle („Kalifornijos svajos“).

Geriausias operatorius: Linus Sandgren („Kalifornijos svajos“).

Geriausias aktorius: Casey Affleck („Mančesteris prie jūros“).

Geriausia aktorė: Emma Stone („Kalifornijos svajos“).

Geriausia antro plano aktorė: Viola Davis („Gyvenimo kliūtys“).

Geriausias antro plano aktorius: Mahershala Ali („Mėnesiena“).

Geriausias pilnametražis animacinis filmas: „Zootropolis“.

Geriausias pilnametražis dokumentinis filmas: „O.J.: pagaminta Amerikoje“.

Geriausias filmas ne anglų kalba: „Komivojažierius“ (rež. Asghar Farhadi).

Geriausi kostiumai: Colleen Atwood („Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“).

Geriausia scenografija ir dekoracijos: David Wasco („Kalifornijos svajos“).

Geriausias grimas ir šukuosenos: Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini, Christopher Nelson („Savižudžių būrys“).

Geriausias montažas: John Gilbert („Pjūklo ketera“).

Geriausias garso montažas: Sylvain Bellemare („Atvykimas“).

Geriausias garsas: Kevin O’Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie, Peter Grace („Pjūklo ketera“).

Geriausia originali muzika: Justin Hurwitz („Kalifornijos svajos“).

Geriausia daina: „City of Stars“ („Kalifornijos svajos“).

Geriausi specialieji efektai: Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones, Dan Lemmon („Džiunglių knyga“).

 

Politiška „Cezarių“ naktis

Praėjusį penktadienį 42 kartą buvo teikiami prancūzų kino akademijos apdovanojimai „Cezariai“. Paulo Verhoeveno „Ji“ („Elle“) pelnė geriausio filmo, o pagrindinį vaidmenį filme sukūrusi Isabelle Huppert – geriausios aktorės „Cezarius“. Už pagrindinį namuose išprievartautos ir kerštą planuojančios moters vaidmenį Huppert šiais metais jau laimėjo geriausios dramos aktorės „Auksinį gaublį“. Šešiolika kartų „Cezariui“ nominuota Huppert yra laimėjusi tik vieną kartą – už vaidmenį Claude’o Chabrolio filme „Ceremonija“ (1995).

 

Didžiausia vakaro staigmena tapo „Cezariai“ už geriausią režisūrą ir montažą, atitekę Xavierui Dolanui („Tai tik pasaulio pabaiga“). Filme suvaidinęs Gaspard’as Ullielis buvo pripažintas geriausiu aktoriumi. Šiuo metu Dolanas Prahoje filmuoja „Johno F. Donovano mirtį ir gyvenimą“. Dolanas „Cezarį“ už geriausią režisūrą „paveržė“ iš Verhoeveno („Ji“), Houdos Benyaminos („Divines“), François Ozono („Francas“), Anne Fontaine („Nekaltosios“), Bruno Dumont’o, („Seklūs vandenys“) ir Nicole Garcia („Iš mėnulio žemės“).

 

George’as Clooney, pelnęs garbės „Cezarį“, pasinaudojo proga perspėti, kad laisvę būtina ginti, kai iškyla iššūkių, tokių kaip Donaldo Trumpo prezidentavimas JAV. „Negalime ginti laisvės užsienyje, apleidę ją namuose. Turime dirbti uoliau, kad neleistume laimėti neapykantai“, – sakė Clooney, savo kalbą baigęs citata iš „Julijaus Cezario“: „Ir ne likimas, mielas mano Brutai, o vien tik patys mes, deja, kalti.“

 

Houda Benyamina („Divines“) pelnė „Cezarį“ už geriausią pirmąjį filmą. Per pastarąjį Kanų kino festivalį jos filmas buvo apdovanotas taip pat už geriausią debiutą. Šiame filme suvaidinusi Deborah Lukumuena pripažinta geriausia antrojo plano aktore, o kita „Divines“ aktorė – režisierės sesuo Oulaya Amamra – pravirko paskirdama debiutantui teikiamą prancūzų kino vilties apdovanojimą savo velioniui tėvui.

 

Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“ laimėjęs filmas „Aš, Danielis Bleikas“, vaizduojantis D. Britanijos biurokratijos labirintus, taip pat pelnė „Cezarį“ geriausiam užsienio filmui. Jo kūrėjas, britų kino veteranas Kenas Loachas pasinaudojo proga dar kartą apkaltinti savo šalies konservatorių vyriausybę „sąmoningu brutalumu“ neturtingųjų atžvilgiu. Loachas laiške taip pat kreipėsi į Prancūzijos rinkėjus, ragindamas atmesti ultradešinįjį Nacionalinį frontą, kurio lyderė Marine Le Pen, kaip rodo apklausos, yra populiariausia iš kandidatų į prezidento postą prieš gegužę vyksiančius rinkimus.

 

Claude’o Barraso juosta „Mano, Cukinijos, gyvenimas“ („Ma vie de courgette“) buvo pripažinta geriausiu animuotu filmu. Geriausio operatoriaus „Cezariu“ apdovanotas Pascalis Mart’as („Francas”).

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė

„Mėnesiena“
„Mėnesiena“
„Ji“
„Ji“