7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 6 (1200), 2017-02-10
Kinas

Pedro Almodovaras vadovaus Kanų kino festivalio žiuri

Jubiliejinio 70-ojo Kanų kino festivalio, kuris vyks gegužės 17-28 d., organizatoriai pranešė, kad šiemet žiuri vadovaus ispanų kino režisierius Pedro Almodovaras. Režisierius jau buvo Kanų žiuri, kuriam vadovavo Gerard’as Depardieu, narys. 1982-aisiais „Auksinę palmės šakelę“ jie skyrė Bille‘s Augusto filmui „Geri ketinimai“ (pagal Ingmaro Bergmano autobiografinę knygą). Almodovaro filmai penkis kartus buvo rodyti Kanų konkurse, nors „šakelės“ negavo, bet buvo apdovanoti prizais už geriausią režisūrą, scenarijų ir prizu už geriausią moters vaidmenį, kuris buvo paskirtas filme „Sugrįžimas“ vaidinusioms aktorėms.

 

Britų studentai sukūrė filmus pagal rusų klasikus

D. Britanijos Kingstono universiteto studentai gavo užduoti sukurti trumpus animacinius filmus pagal rusų literatūros klasikų knygas, o leidykla „Penguin“ paskelbė animacinio filmo konkursą. Konkurso nugalėtoju tapo animacinis filmas pagal Boriso Pasternako „Daktarą Živago“. Jį galima pasižiūrėti čia:

 

Broliai Coenai sukūrė „Mercedes“ reklamą

Broliai Coenai sukūrė „Mercedes“ reklamą, kurioje parodijuojamas klasikinis filmas – Denniso Hopperio „Nerūpestingas keliautojas“ („Easy Rider“, 1969). Reklamoje vaidina šio filmo žvaigždė Peteris Fonda, jis vilki tokį pat odinį švarką, skamba ta pati „Steppenwolf“ daina „Born to Be Wild“, o pagyvenę baikeriai keliauja garsiuoju 66-uoju keliu.

Reklaminį klipą galima pasižiūrėti čia:

 

Rusai kurs serialą apie 1917-ųjų įvykius

Rusų režisierius Vladimiras Chotinenka rengiasi kurti 8 dalių serialą, kuris kol kas vadinasi „Parvuso memorandumas“. Pasak režisieriaus, serialo siužetas susijęs su traukiniu, kuris į tuometinį Petrogradą atvežė Vladimirą Leniną. Kas vaidins Leniną, kol kas neskelbiama, o marksizmo teoretiką, filosofą, politinį avantiūristą, žurnalistą, itin sėkmingą verslininką ir bolševikų finansuotoją Aleksandrą Parvusą (1867–1924), kuris labiausiai ir prisidėjo prie Lenino sugrįžimo iš emigracijos, rengiasi įkūnyti Fiodoras Bondarčiukas.

 

Chotinenka (g. 1952) išgarsėjo „perestroikos“ metais, jis sukūrė filmus „Veidrodis herojui“ (1987), „Makarovas“ (1993), „Musulmonas“ (1995). Paskutiniais metais Chotinenka palaiko Nikitos Michalkovo idėją kurti patriotinius filmus apie Rusijos istoriją, dažnai kuria serialus, kurių pagrindas – rusų literatūros klasika („Dostojevskis“, 2011, „Velniai“, 2014).
 

Béla Tarras paaiškino, kodėl nebenori kurti kino

Nuo paskutiniojo vengrų režisieriaus Bélos Tarro filmo „Turino arklys“ premjeros Berlyno kino festivalyje praėjo šešeri metai. Jau Berlyne režisierius sakė, kad palieka kiną. Didžiąją laiko dalį jis skyrė Sarajevo kino mokyklai, kurioje mokėsi studentai iš viso pasaulio. Pernai gruodį mokykla buvo uždaryta dėl finansavimo problemų, bet Tarras tikisi, kad ją pavyks atgaivinti. Tačiau Tarras mokyklą paliko ir nebesirengia grįžti į kiną. Jis sako kurdamas „Turino arklį“ supratęs, kad jo darbas baigtas, savita kino kalba sukurta ir todėl jis nebenori kartotis. Apie tai plačiau galima perskaityti režisieriaus interviu:

http://www.screendaily.com/bela-tarr-interview-why-he-wont-return-to-feature-filmmaking/5114226.article

 

Jakubas Gierszałas tarp 10 daugiausiai vilčių teikiančių Europos kino kūrėjų

Jaunas lenkų aktorius Jakubas Gierszałas atsidūrė amerikiečių „Variety“ paskelbtame dešimties daugiausiai vilčių teikiančių Europos kino aktorių, režisierių ir prodiuserių sąraše. Gierszałui – dvidešimt aštuoneri, jis yra vienas labiausiai vertinamų lenkų jaunosios kartos aktorių. Jis debiutavo prieš aštuonerius metus Jaceko Borcucho filme „Viskas, ką myliu“. Tačiau lūžis aktoriaus karjeroje buvo Jano Komasos „Savižudžių salė“, atnešusi aktoriui ir Zbigniewo Cybulskio apdovanojimą. Amerikiečiai atkreipė dėmesį į Gierszało vaidmenį Agnieszkos Smoczyńskos filme „Šokių aikštelės dukterys“, kuris dabar sėkmingai rodomas JAV kino teatruose. Šiemet aktorių pamatysime naujame Agnieszkos Holland filme „Pokot“. Jo premjera įvyks ketvirtadienį prasidedančio Tarptautinio Berlyno kino festivalio konkurse, filmą žada rodyti ir „Kino pavasaris“.

 

Taip pat „Variety“ sąraše atsidūrė šie kūrėjai: Edwardas Bergeris (režisierius, Vokietija), Liv Lisa Fries (aktorė, Vokietija), Sylvia Hoeks (aktorė, Olandija), Janine Jackowski (prodiuserė, Vokietija), Gabriele Mainetti (režisierius, Italija), Jonas Nay (aktorius,Vokietija), Robinas Prontas (režisierius, Belgija), Reka Tenki (aktorė, Vengrija).

 

Paaiškėjo „Auksinių erelių“ nugalėtojai

Sausio pabaigoje Maskvoje penkioliktą kartą įteikti Rusijos nacionalinės kino meno akademijos apdovanojimai „Auksiniai ereliai“. Pagrindinius „Auksinius erelius“ už geriausią metų filmą, režisūrą ir aktorės vaidmenį Julijai Vysockajai pelnė Andrejaus Končialovskio filmas „Rojus“ („Raj“). Už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Ivanas Jankovskis, suvaidinęs Pavelo Lungino filme „Pikų dama“ („Dama pik“). Lietuvoje rodytas Nikolajaus Lebedevo „Ekipažas“ gavo penkis „Auksinius erelius“, tarp jų už muziką, vaizdo efektus ir Sergejui Šakurovui už antro plano vyro vaidmenį. Už geriausią antro plano moters vaidmenį apdovanota Jelena Jakovleva, suvaidinusi Žoros Kryžovnikovo filme „Geriausia diena“ („Samyj luščij den“). „Auksiniais ereliais“ apdovanoti scenaristas Jurijus Arabovas – už filmo „Vienuolis ir kipšas“ („Monach i bes“, rež. Nikolajus Dostalis) scenarijų, geriausio operatoriaus apdovanojimas įteiktas Maksimui Osadčiui, nufilmavusiam Aleksejaus Mizgiriovo filmas „Dvikovininkas“ („Dueliant“). Geriausiais serialais pripažinti Kareno Oganesiano „Klimas“ („Klim“, kategorija iki 10 serijų) ir Sergejaus Ursuliako „Tykusis Donas“ („Tichij Don“, kategorija daugiau kaip 10 serijų).

„Rojaus“ reklaminį klipą galima pasižiūrėti čia:

 

Parengė Ž. P.