7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 3 (1197), 2017-01-20
Kinas Trumpai
Jonas Trukanas
Jonas Trukanas

Lietuvio projektas atrinktas į „Berlinale talents“

Į vasario 9 d. prasidėsiančio Tarptautinio Berlyno kino festivalio programą „Berlinale Talents“ atrinktas lietuviškas projektas – Jono Trukano trumpo metražo filmas „Užgesus šviesoms“. Šiemet į „Berlinale Talents“ pakviesta 250 jaunų kūrėjų iš 71 pasaulio šalies. Jiems buvo pasiūlyta teikti projektus, kurie atlieptų šių metų renginio šūkiui „Courage. Against all odds“. „Užgesus šviesoms“ („When the lights go out“) kuriamas „Dansu Films“ studijoje, filmo prodiuserė Gabija Siurbytė. Šis 15 minučių siaubo filmo projektas rudenį buvo pristatytas ir „Baltic Pitching Forum.“

 

Geoffrey’is Rushas vaidina Albertą Einsteiną

Australų aktorius Geoffrey’is Rushas vaidina Albertą Einsteina „National Geographic Channel“ užsakymu kuriamame seriale „Genijus“ („Genius“). Filmo pagrindas – Walterio Isaacsono knyga „Einsteinas: jo gyvenimas ir visata“ („Einstein: His Life and Universe“). Jauną Einsteiną vaidina Johnny Flynnas, antrąją mokslininko žmoną Elsą – Emily Watson. Viso bus 10 serijų, pirmas dvi režisuoja Jamesas Hawesas ir Ronas Howardas.

 

 „Genijaus“ filmavimo Prahoje akimirkos:

 

 

Rusų kino kritikai išrinko „Rojų“

Savaitgalį Maskvoje rusų kino kritikai 19 kartą teikė savo apdovanojimus „Baltasis dramblys“, skiriamus geriausiems metų filmams. Geriausiu 2016 m. rusų filmu tapo Andrejaus Končialovskio „Rojus“ („Rai“), filmui atiteko „Baltasis dramblys“ už geriausią režisūrą, apdovanotas ir operatorius Aleksandras Simonovas. Apie rusų emigrantės likimą tarpukariu ir Antrojo pasaulinio karo metais pasakojantis „Rojus“ jau yra gavęs Venecijos kino festivalio apdovanojimas ir pateko į „Oskarų“ nominacijų pretendentų sąrašą.

 

Prizas už geriausią moters vaidmenį paskirtas Natalijai Pavlenkovai už vaidmenį Ivano I. Tverdovskio filme „Zoologija“. Už antrojo plano moters vaidmenį apdovanota Svetlana Bragarnik, suvaidinusi Kirilo Serebrennikovo filme „Mokinys“ („Učenik“). Apdovanotas ir filmui muziką sukūręs Ilja Demuckis. Beje, gruodį už „Mokinį“ kompozitorius pelnė ir Europos kino akademijos apdovanojimą.

 

„Baltasis dramblys“ už geriausią vyro vaidmenį paskirtas Timofejui Tribuncevui už vaidmenį Nikolajaus Dostalio filme „Vienuolis ir kipšas“ („Monach i bes“). Šiame filme vaidinęs Borisas Kamorzinas apdovanotas už antro plano vaidmenį, „Baltuoju drambliu“ įvertintas ir filmo scenaristas Jurijus Arabovas.

 

Geriausiais animaciniais filmais tapo iškart du – Dinos Velikovskos „Gegutė“ („Kukuška“) ir Igorio Kovaliovo „Iki meilės“ („Do liubvi“). Prizas už geriausią dokumentinį filmą paskirtas Veros Kričevskajos „Pernelyg laisvam žmogui“ („Sliškom svobodnyj čelovek“), pasakojančiam apie politiką Borisą Nemcovą. „Metų įvykio“ apdovanojimas atiteko dokumentininkui Vitalijui Manskiui už filmus „Čia visad šviečia saulė“ ir „Giminės“ („Rodnyje“).

 

Geriausiu debiutantu tapo filmo „Antstolis“ („Kollektor“) autorius Aleksejus Krasovskis. Penktą kartą skiriama jaunųjų kritikų premija „Golos“ atiteko Serebrennikovo „Mokiniui“. Jaunieji kritikai taip pat skyrė specialųjį prizą už aktyvią pilietinę poziciją režisieriui Aleksandrui Sokurovui. Rusijos federacijos Kinotyrininkų ir kino kritikų gildijos prezidento prizas įteiktas Jevgenijos Tirdatovos filmui „Rudolfas Nurejevas. Jo svajonių sala“ („Rudolf Nurejev. Ostrv jego mečty“).

 

Juliette Binoche ir Gérard’as Depardieu vaidins naujame Claire Denis filme

Juliette Binoche ir Gérard’as Depardieu filmuosis naujame Claire Denis filme „Juodi akiniai“ („Des lunettes noires“). Tai bandymas perkelti į ekraną 1977 m. parašytą filosofo Roland’o Barthes’o esė „Meilės diskurso fragmentai“. Taip pat filme vaidins Xavier Beauvois.

 

Rooney Mara, Michaelas Fassbenderis ir Ryanas Goslingas „Giesmių giesmėje“

Rooney Mara, Michaelas Fassbenderis ir Ryanas Goslingas vaidina naujame Terrence’o Malicko filme „Giesmių giesmė“ („Song to Song“). Pastaraisiais metais režisierius vis dažniau grįžta į filmavimo aikštelę, tačiau ir toliau išlieka paslaptingas. Pasak būsimo filmo aprašo, tai bus šiuolaikiškos meilės istorija, vykstanti Teksase. Filmo veikėjai – dvi poros. Viena pora – Rooney Maros vaidinama Fei ir Bryano Goslingo dainininkas, kita – Michaelo Fassbinderio muzikos industrijos magnatas ir jo sutikta padavėja (Nathalie Portman). Filmo herojai siekia iškilti rokenrolo muzikos pasaulyje. „Giesmių giesmė“ kovą turėtų pasirodyti JAV kino teatruose, gali būti, kad filmą rodys Kanuose.

 

Rooney Marą galima sutikti ir Gartho Daviso filmo „Marija Magdalietė“ filmavimo aikštelėje, kur jos partneris yra Joaquinas Phoenixas. Jie vaidina Jėzų ir Mariją. Taip pat vaidina Chiwetelis Ejioforas bei Izraelio aktoriai Tsahi Halevi, Uri Gavrielis, Lior Raz. Filmą prodiusuoja Harvey Weinsteinas.

 

Broliai Coenai televizijoje

Joelis ir Ethanas Coenai rengiasi kurti pirmą (neskaitant pagal jų filmą sukurto serialo „Fargo“) televizijos serialą, tai bus vesternas, kurio gamybos detalės ir premjeros data dar yra paslaptis. „The Ballad of Buster Scruggs“ susidės iš šešių tarpusavyje susijusių siužetų. Pasak „Variety“, serialą kurianti studija „Annapurna Televizion“ planuoja „novatoriškai sujungti televizinį ir kino požiūrius“. Kol kas nežinoma, ką tai reiškia, bet kai kas mano, kad serialas gali būti rodomas ir kino teatruose.

 

Nicolas Windingas Refnas kurs filmą apie šnipus

Jau žinomas būsimo danų režisieriaus Nicolaso Windingo Refno („Neoninis demonas“) filmo žanras – tai bus filmas apie šnipus. „The Avenging Silence“ scenarijų parašė Nealas Purvis ir Robertas Wade’as, kūrę paskutiniųjų filmų apie Džeimsą Bondą scenarijus. Filmo herojus bus buvęs šnipas europietis, kuris dėl nelaimingo atsitikimo prarado balsą. Jis sutinka atlikti slaptą misiją, kurią jam patikėjo Prancūzijoje įsikūręs verslininkas ir buvęs japonų nusikaltėlių jakudzų narys. Buvęs šnipas turi nužudyti pavojingiausios japonų nusikaltėlių šeimos „galvą“.

 

Parengė Ž. P.

Jonas Trukanas
Jonas Trukanas
Kadras  iš filmo „Rojus“
Kadras iš filmo „Rojus“
Kadras iš filmo „Antstolis“
Kadras iš filmo „Antstolis“
Juliette Binoche
Juliette Binoche
Kadras iš filmo „Giesmių giesmė“
Kadras iš filmo „Giesmių giesmė“
Broliai Ethanas ir Joelis Coenai
Broliai Ethanas ir Joelis Coenai
Nicolas Winding Refn
Nicolas Winding Refn