7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apie ilgesį

Trumpos kino recenzijos

Gediminas Kukta
Nr. 2 (1196), 2017-01-13
Kinas
„Drakonas atvyksta!“
„Drakonas atvyksta!“

„Drakonas atvyksta!“, rež. Mani Haghighi, Iranas

Abbasas Kiarostami, Mohsenas Makhmalbafas, Asgharas Farhadi, Majidas Majidi. Šie režisieriai įpratino, kad kinas iš Irano yra meditatyvus, lėtas, dažnai kalbantis socialinėmis temomis. Todėl „Drakonas atvyksta!“ įdomus jau vien tuo, kad toks nėra. Pasakodamas apie detektyvo, geologo ir garso inžinieriaus narpliojamą paslaptingą politinio kalinio savižudybės bylą, režisierius Mani Haghighi atmeta viską, su kuo mes siejame Irano kiną, ir semia visai iš kitų šaltinių. Jis pats prisipažino, kad į vieną reginį norėjo sudėti kelis žanrus, stilius, žaisti skirtingomis nuotaikomis. Indiana Džounsas, „X-failai“, Jules’is Verne’as, persų kultūra, elektroninė muzika – visko daug. Tačiau ne viskas organiškai sukimba ir atrodo originaliai. Juolab kad postmodernūs žaidimai jau lipa nuo pjedestalo ir bent kine užleidžia vietą modernizmo ilgesiui.

 

„Broliai“, rež. Aslaug Holm, Norvegija

Motina aštuonerius metus filmuoja du savo sūnus. Nuo jų vaikystės iki paauglystės. Tą darydama atsargiai formuluoja klausimus – kas yra vaikystė, kaip ją apibrėžti, kokį ryšį jaučiame su broliais, seserimis, kitais šeimos ir giminės nariais? Šie klausimai „Broliams“ suteikia universalumo, tačiau prideda ir sentimentalumo dozę, kurią Holm ne visad tolygiai paskirsto. Todėl dokumentinis filmas šokinėja nuo buitinių berniukų kasdienybės epizodų (mokykla, pamokos, namų darbai, futbolas) iki vizualių (visai kitas koloritas) pajūrio epizodų, kuriuose veriasi, ar bent jau to nori kūrėja, egzistencinė filmo erdvė. Vis dėlto pirmuosius nenudailintus epizodus stebėti daug įdomiau.

Šypseną sukelia ir labiau „mamiškas“ nei režisūriškas noras pareguliuoti berniukų paauglystės vaizdus. Kalbu apie scenas, kurios sufleruoja, jog štai vienas iš sūnų turbūt pirmą kartą susižavi mergaite. Todėl kamerai būtinai reikia parodyti toje pačioje klasėje sėdinčią sūnaus „simpatiją“. Nors tuo metu berniukas galėjo galvoti apie futbolą ar naują šukuoseną, kurią vėliau nukopijuos nuo mėgstamos roko grupės vokalisto. Jau tos mamos...

 

„Pakeleiviai“, rež. Morten Tyldum, JAV

Būna tokių rimtų filmų, kad net juokinga. Tokia man yra ši Morteno Tyldumo mokslinės fantastikos pasaka. Kosminis laivas skrenda į naująjį pasaulį. Laive – keli tūkstančiai keleivių ir įgulos narių. Visi miega specialiose kapsulėse ir turės pabusti likus keturiems mėnesiams iki kelionės pabaigos. Bet, aišku, įvyksta nenumatytas atvejis ir vienas keleivis – inžinierius Džimas – pabunda 90 metų anksčiau nei kiti.

Taip jis tampa Robinzonu Kruzu tam tikra prasme negyvenamoje saloje. Ištveria metus, tačiau viengungio vienatvę galiausiai nutraukia pažadindamas kitoje kapsulėje gulintį Penktadienį, t.y. gražuolę Aurorą. Kad ne taip nuobodu būtų. Po to seka romantika, meilė, kosminio laivo gedimas, daug specialiųjų efektų ir titaniškų (ir mitine, ir „Titaniko“ prasme) pastangų išgyventi.

Šito šou metu smagu galvoti paralelias istorijos versijas. Pavyzdžiui, Džimas pažadina visus be išimties keleivius ir surengia grandiozinį vakarėlį kosmose. Arba – Džimas pažadina merginą, tačiau paaiškėja, jos jis – ne jos skonio vyras: reikia žadint kitą. Tačiau režisierius nepokštauja, o finale teigia, kad nesvarbu, kiek milijonų kilometrų ir metų trenksiesi į kitą visatos pakraštį, iš tikrųjų tu svajoji apie lopinėlį žemės, namą iš rąstų ir ekologinį ūkį.

„Drakonas atvyksta!“
„Drakonas atvyksta!“
„Broliai“
„Broliai“
„Pakeleiviai“
„Pakeleiviai“