7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Žiemos ekranai“ – susitikimas su prancūzišku kinu

Rengėjų inf.
Nr. 1 (1195), 2017-01-06
Kinas Anonsai
„Septyniolikmečiai“
„Septyniolikmečiai“

Sausio 26 d. prasidėsiantis festivalis „Žiemos ekranai“ – jau dvyliktoji Prancūzų instituto Lietuvoje rengiama kino šventė, ji vyks vienuolikoje Lietuvos miestų - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Alytuje, Varėnoje, Anykščiuose, Palangoje, Raseiniuose.

 

Šįkart festivalio tema „Susitikimai“. Ji atspindi nuolatinį renginio atsinaujinimą, dėmesį naujiems vardams ir veidams kino ekranuose, paskatą pažinti įvairų požiūrį į pasaulį. Tarp ilgo metražo filmų-debiutų pristatysime belgų režisieriaus Xavier Serono komediją „Galvą guldau“, kurioje pasitelkdamas aštrų juodąjį humorą režisierius gilinasi į klausimus, kas yra gyvenimas, o kas – mirtis? Dokumentiniame filme „Polina ištrūksta“ režisierė Emilie Brisavoine rodo dvejus metus fiksuoja netipiškos savo šeimos gyvenimą. Vienas originaliausių debiutų – Jeano-Christophe’o Meurisse’o ir teatro trupės „Navaros šunys“ komedija „Apnėja“. Festivalio programoje ir Inos Mihalache komedija „Solanž ir gyvieji". Bus ir naujų pripažintų režisierių filmų - André Téchiné „Septyniolikmečiai“ ir Benoît Jacquot „Iki niekados“, pernai rodyti  Berlyno, Venecijos ir Toronto kino festivaliuose. Taip pat bus proga pamatyti siurrealistišką Antonino Peretjatko „Džiunglių įstatymą“, fantastinį Damieno Manivelio „Parką“ bei Sébastieno Betbederio komediją „Kelionė į Grenlandiją“, kurioje atskleidžiama inuitų bendruomenės kasdienybė.

 

Retrospektyvnė programa „(Ne)tikros istorijos“ primins filmus, kuriuose analizuojami tiesos ir melo santykiai kine ir gyvenime. Retrospektyvoje pristatomi klasikiniai Maurice’o Pialat, Claude’o Chabrolio, Josepho Losey’io, Jeano Renoiro filmai, Chriso Markero, Nicolas Philibert’o dokumentika, taip pat nauji Gustave’o Keverno ir Benoît Delépine’o, Hubert‘o Vielo, Sebastieno Betbederio, Maïwenn filmai. Programą vainikuos Alaino Cavalier „Tėvas“, laikomas vienu keisčiausių kada nors Kanų kino festivalyje rodytų filmų.

 

Festivalyje bus ir animacijos, skirtos ne tik jauniesiems žiūrovams, bet visiems, besižavintiems piešinių bei muzikos magija. Tai ne vieną pasaulio kino kūrėją įkvėpęs Paulio Grimault „Karalius ir paukštis“ (1980), sukurtas pagal Jacques’o Prevert‘o scenarijų, ir Sylvaino Chomet pagarbos duoklė Jacques’ui Tati - filmas „Belvilio trynukės“.


 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Septyniolikmečiai“
„Septyniolikmečiai“