7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žiemos šventės su legendiniu miuziklu

„Skalvijos“ inf.
Nr. 39 (1191), 2016-12-02
Kinas Anonsai
Scena iš filmo „Dainuojantys lietuje“
Scena iš filmo „Dainuojantys lietuje“

Stanley’io Doneno ir Gene’o Kelly miuziklas „Dainuojantys lietuje“ („Singin’ in the Rain“, 1952) – vienas geriausių ir mėgstamiausių visų laikų miuziklų. Šio klasikinio filmo seansai gruodžio sekmadieniais vyks „Skalvijos“ kino centre (gruodžio 31 d. – specialus šventinis seansas), filmą galės pasižiūrėti Utenos („Taurapilis“, gruodžio 5 d.) ir Klaipėdos („Kultūros fabrike“, gruodžio 8 d.) kino mėgėjai.

 

1952 m. pasirodęs filmas – tai kupina fantazijos 3-iojo dešimtmečio Holivudo satyra, pasakojanti, koks sunkus buvo perėjimas prie garsinio kino. Veiksmas prasideda 1927-aisiais, kai nebylus kinas artėja į pabaigą. Kino žvaigždė ir žiūrovių numylėtinis Donas Lokvudas (Gene Kelly) yra šlovės viršūnėje. Už tai jis daugiausia turi būti dėkingas ekrano partnerei Linai Lamont (Jean Hagen). Tačiau labai aukštu ir kniaukiančiu balsu apdovanota Lina negali prisitaikyti prie garsinio kino. Studijos „Monumental Pictures“ vadovai nusprendžia dubliuoti žvaigždę. Linos dublere tampa debiutantė Keti (Debbie Reynolds) – atsitiktinė Dono pažįstama. Talentingos merginos pasirodymas filmavimo aikštelėje sukelia Linos nepasitenkinimą. Ji pradeda regzti intrigas prieš Keti...

 

„Dainuojantys lietuje“ – tai ne tik meilės istorija apie žvaigždę ir pradedančią aktorę, bet pirmiausia autoteminis kūrinys. Tai miuziklas apie miuziklą, jo specifiką ir ypatingą kino istorijos laikotarpį, kai atsirado šis žanras. Perėjimas nuo nebylaus kino prie garsinio iš tikrųjų buvo dramatiškas ne vienos nebyliojo kino žvaigždės gyvenimo tarpsnis – jos nesugebėjo prisitaikyti. Vienas juokingiausių filmo epizodų, kai Donas nuolat kartoja „Aš myliu tave“, bučiuodamas partnerės ranką, – tai negailestinga nebyliojo kino žvaigždės Johno Gilberto filmo „Jo šlovės naktis“ („His Glorious Night“, 1929) parodija. Filme gausu aliuzijų ir prisiminimų. Tačiau „Dainuojantys lietuje“ siužetas yra tik tobulų muzikinių numerių ir šokių pretekstas. Stanley Donenas ir Gene’as Kelly buvo tikri miuziklo meistrai. Kruopščiai parengtos ir surepetuotos scenos filme atrodo kaip improvizuotos. Dainos „Labas rytas“ („Good Morning“) scenai nufilmuoti prireikė net 40 dublių. Ne veltui po filmavimo aktoriai prisipažino, kad šis miuziklas buvo vienas sunkiausių jų karjeroje.

 

Kas nežino garsios „Dainuojantys lietuje“ scenos, kai Gene’as Kelly šoka taškydamas balas, mosuodamas skėčiu ir dainuodamas „Singin’ in the Rain“? Pasak kino istorikų, būtent Kelly ir Donenas 6-ajame dešimtmetyje atnaujino miuziklo žanrą.Dabar sunku patikėti, bet vienas populiariausių visų laikų miuziklų ne iškart sulaukė pripažinimo. Jis negavo nė vieno „Oskaro“ ir net nebuvo paminėtas tarp geriausių metų filmų. Iš naujo filmas buvo atrastas 1958 m., dabar jis yra geriausių 100 JAV filmų sąraše.

 

Filmo anonsas https://www.youtube.com/watch?v=D1ZYhVpdXbQ.

 

Scena iš filmo „Dainuojantys lietuje“
Scena iš filmo „Dainuojantys lietuje“