7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasaulinė „Netflix“ premjera – Lietuvoje nufilmuotas „Tokijo teismas“

„Artbox“ inf.
Nr. 39 (1191), 2016-12-02
Kinas Anonsai

Sparčiai pasaulyje populiarėjanti internetinė televizijos platforma „Netflix“ gruodžio 12 d. pristatys naują keturių dalių televizijos filmą „Tokijo teismas“. Didžioji dalis filmo scenų nufilmuotos Lietuvoje, pasitelkus gausų Lietuvos kino aktorių ir profesionalų būrį.

 

„Tokijo teismas“ pasakoja apie Antrojo pasaulinio karo nusikaltėlių teismą Japonijoje, kuris prasidėjo 1946-aisiais. 11 teisėjų iš viso pasaulio Tokijuje praleido dvejus su puse metų, spręsdami istorinę bylą, nulėmusią daugiau nei 28 JAV ir Japonijos karo nusikaltėlių likimus. Tai dokumentinio stiliaus pasakojimas apie teisėjų pastangas įvykdyti beprecedentę užduotį.

 

2015 m. Lietuvoje ir Japonijoje filmuotame televizijos filme bus galima pamatyti ne tik pagrindinius teisėjų vaidmenis sukūrusius aktorius Marcelį Hensema („Olandijos kilpa“, „Simonas“), Jonathaną Hyde’ą („Titanikas“, „Džiumandži“, „Padermė“), Paulą Freemaną („Indiana Džounsas ir dingusios Sandoros skrynios ieškotojai“), Irrfaną Khaną ( „Juros periodo pasaulis“, „Pi gyvenimas“, „Lūšnyno milijonierius“), bet ir lietuvių kino bei teatro aktorius. Įsimintiną sovietų teisėjo vaidmenį sukūrė Kęstutis Jakštas, Gabija Jaraminaitė suvaidino vertėją, vienintelę moterį teismo procese.

 

Filmo gamyba Lietuvoje buvo patikėta kino filmų ir reklamų gamybos įmonei UAB „Artbox“. Didžioji dalis scenų nufilmuotos senojo „Audėjo“ baldų fabriko paviljone, kur, pasitelkus brėžinius, senas fotografijas bei archyvus, buvo atkurtos didžiulės viešbučio „Tokyo Imperial Hotel“ (jame gyveno visi teisėjai) dekoracijos, o Vilniaus kino klasterio studijoje buvo pastatytos teismo salės dekoracijos. „Tokijo teismas“ taip pat buvo filmuojamas Šešuolėlių dvare, Tiškevičių ligoninėje, Vilniaus filharmonijoje, Vilniaus universiteto botanikos sode, M.K. Čiurlionio muziejuje Kaune bei Didžiasalyje, kur buvo imituojamos net karo suniokoto Tokijo scenos. 

 

„Japonams šitas filmas labai svarbus. Todėl viskas buvo atkuriama iki menkiausių detalių. Iš Japonijos buvo vežami originalūs kimono, cigarečių ir degtukų pakeliai. Kad galėtume sugrąžinti autentišką to laiko Japoniją,  kasdien aikštelėje dirbo iki 200 žmonių“, – apie filmo gamybą pasakoja UAB „Artbox“ prodiuseris Kęstutis Drazdauskas.  

 

Japonų prodiuseriams didelį įspūdį padarė Lietuvos gamtovaizdis, miestai bei itin profesionalūs kino kūrėjai, todėl vietoje planuotų 24 filmavimo pamainų jie Lietuvoje praleido 27.  „Didžiuojamės, kad Lietuvoje kuriama pasaulinio lygio televizijos produkcija. Galimybė prisidėti prie didžiulės reikšmės projekto viso pasaulio auditorijai – neįtikėtina patirtis“, teigia K. Drazdauskas.   

 

„Tokijo teismas“ – pirmasis istorijoje tokio dydžio bendras projektas tarp televizinio turinio milžinų – NHK (nacionalinis Japonijos transliuotojas) ir „Netflix“. Per „Netflix“ platformą filmas pasieks daugiau nei 86 milijonus vartotojų iš 190 pasaulio šalių. Filmas keturis vakarus iš eilės bus rodomas pagrindiniu NHK kanalu nuo 2016 m. gruodžio 12 dienos, už Japonijos ribų  nuo gruodžio 12 d. bus galima visus keturis epizodus žiūrėti internetu „Netflix“ platformoje.