7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Zenono Šteinio karikatūrų paroda ir filmai

„Tindirindžio“ inf.
Nr. 38 (1190), 2016-11-25
Kinas Anonsai

Lapkričio 25 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaroma Zenono Šteinio (1946–1997) karikatūrų paroda. Dailininkas, karikatūristas, režisierius, animatorius Z. Šteinys 1971 metais Kaune baigė St. Žuko taikomosios dailės technikumą, 1984 metais – Aukštuosius režisierių ir scenaristų kursus Maskvoje.

 

Z. Šteinys buvo puikus karikatūristas ir piešėjas. Jo karikatūrų serija Don Kichoto tema „Malūnai“ susidomėjo ispanai. Šteinio darbai pelnė daug apdovanojimų, premijų bei diplomų Skoplėje, Taline, Trente, Prahoje. Jis dalyvavo daugiau kaip 70-yje tarptautinių karikatūros parodų, surengė septynias personalines karikatūrų parodas Lietuvoje, Krokuvoje (Lenkija), Visbyje (Švedijoje).

 

Kurdamas animacinius filmus, jis teikė pirmenybę minčiai ir ieškojo trumpiausio kelio nuo minties iki jos įkūnijimo. Debiutiniame filme „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ dailininkas sukūrė animacinio piešinio ekraną, nubrėžė kryptį į naują stilių. Animaciniame filme „Dosnumas“ (1988) – pasakos „Dosni obelis“ ekranizacijoje atsirado metaforiška motinos ir vaiko linija: sudžiūvęs obels kamienas, suteikdamas paskutinę pagalbą sūnui, nulūžta ir lėtai virsta į vandenį tapdamas išsigelbėjimo valtimi. 1991 m. pasirodęs filmas „Kadaise Lietuvoje“ atkūrė legendą apie Vilniaus įkūrimą. Filmo „Batas“ menininkas nebaigė ir kūrybinė grupė įgyvendino režisieriaus sumanymą po jo mirties. Z. Šteinio animacinių filmų retrospektyvinė programa taip pat bus parodyta bibliotekoje.