7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vėl kviečia „Šeršėliafam“

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1189), 2016-11-18
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Nimfomanė“
Kadras iš filmo „Nimfomanė“

Dešimtąjį Tarptautinį moterų filmų festivalį „Šeršėliafam“ jau trečią kartą pradės režisierės Janinos Lapinskaitės filmas. Lapkričio 25 d. festivalį atidarys naujausias režiesierės trumpametražis filmas „Akordas“.

 

Jame pasakojama socialinės klounės Joanos istorija. Apsirengusi spalvingais rūbais ir užsidėjusi raudoną nosį Joana kartu su aktorių komanda keliauja į ligonines, kad praskaidrintų sunkiomis ligomis sergančių vaikų kasdienybę. Pati susidūrusi su depresija ir išmokusi su ja gyventi aktorė geba suteikti emocinę pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia.

 

„Turbūt niekada nebūčiau atsiradusi tarp klounų, jei nebūčiau susirgusi depresija, – sako filmo herojė. – Klouno nosis atveria sielą, apnuogina ją. Ją dediesi, vadinasi, supranti skausmą ir kad ta maža kaukė gali atverti naujos realybės puslapį. Raudona nosis yra langas į mūsų sielą.“

 

Janinos Lapinskaitės kūryba festivalio programoje pristatoma jau ne pirmą kartą. Prieš dešimt metų – 2006-aisiais, pirmąjį festivalį atidarė režisierės dokumentinis filmas „Našlių pakrantė“. 2008-asiais „Šeršėliafam“ prasidėjo Lapinskaitės filmu „Šokanti ant stogų“. Šeštajame festivalyje buvo pristatytas Janinos Lapinskaitės ir režisieriaus Algimanto Puipos filmų ciklas „Moteris ir vyras“.

 

Pristatantis moterų režisierių kūrybą festivalis šiemet kviečia į retrospektyvą, skirtą prancūzų aktorei ir dainininkei Charlotte Gainsbourg „Charlotte Gainsbourg veidai“.

 

Prancūzų dainininko ir tekstų kūrėjo Serge’o Gainsbourgo bei anglų aktorės Jane Birkin duktė užaugo kino aikštelėje ir išgarsėjo vos dvylikos metų, kartu su tėvu kartu įrašiusi dainą „Lemon Incest“. Tačiau aktorė jau seniai išsivadavo iš garsiųjų tėvų šešėlio. Nebijodama eksperimentuoti, atkakliai tyrinėdama savo galimybių ribas ji pelnė vienos talentingiausių Europos aktorių reputaciją, Kanų kino festivalio geriausios aktorės apdovanojimą, du „Cezarius“ bei daugybę kitų apdovanojimų.

 

Charlotte Gainsbourg dažnai vaidina danų režisieriaus Larso von Triero filmuose. Retrospektyvoje bus parodyti von Triero filmai „Nimfomanė“ ir „Melancholija“, kuriuose aktorė sukūrė sudėtingus, daug fizinių ir dvasinių pastangų pareikalavusius vaidmenis. Taip pat bus proga prisiminti Benoit Jacquot melodramą „Trys širdys“, Julie Bertucelli  „Tėve mūsų, kuris esi medyje“, Asios Argento filmą „Mergaitė su katinu“, Olivier Nakache‘o ir Érico Toledano „Sambą“.

 

Festivalis vyks lapkričio 25 – gruodžio 4 d. kino teatruose „Pasaka“ ir „Multikino“ Vilniuje, kino centre „Romuva“ Kaune, „Kultūros fabrike“ Klaipėdoje ir kino teatre „Minija“ Gargžduose.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Nimfomanė“
Kadras iš filmo „Nimfomanė“