7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ekranuose – Jimo Jarmuschas filmas apie Iggy Popą

„Autorių“ inf.
Nr. 37 (1189), 2016-11-18
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Gimme Danger“
Kadras iš filmo „Gimme Danger“

„Paklausiau Jimo Jarmuscho, ar sukurs apie mane ir mano grupę filmą, jis pagalvojo dvi minutes ir sutiko“, – atvirauja muzikantas Iggy Popas. „Dešimt minučių“, – šypsodamasis pataiso Jimas Jarmuschas. Taip apie dokumentinio filmo „Gimme Danger“ priešistorę pasakoja du garsūs kūrėjai ir draugai. Lietuvos kino ekranuose filmas pasirodo lapkričio 18 d.

 

Kanų kino festivalyje pristatytas dokumentinis filmas – atviras ir skvarbus žvilgsnis į vieną garsiausių bei įtakingiausių rokenrolo grupių pasaulyje „The Stooges“ ir jos lyderį. Režisierius rodo muzikantų karjerą pradedant 7-uoju dešimtmečiu – pašėlusių pasirodymų, svaiginimosi narkotikais metais iki staigaus nuopuolio bei netikėto grupės atgimimo 2003-iaisiais.

 

„Jaunystėje išgirdęs „The Stooges“, iškart tapau jų gerbėju. Tai buvo industrinis, darbininkų klasės, užpakalius spardantis rokenrolas. Nieko panašaus nebuvau girdėjęs. Ši grupė sujungė daugelį dalykų į kažką visiškai naujo, stipraus, primityvaus ir laukinio“, – prisimena režisierius.

 

„The Stooges“ vadinami pagrindiniais grupių „Sex Pistols“, „Nirvana“, „The White Stripes“, „Red Hot Chili Peppers“ įkvėpėjais. Naujausias Jarmuscho filmas – duoklė jo jaunystės dievaičiams. „Iggy Popas sugriovė sieną tarp savęs ir klausytojų. Jis buvo pirmasis dainininkas, kuris tiesiog nerdavo į publiką, šokdavo ant jos arba pasikviesdavo žmones iš minios ant scenos“, – sako Jarmuschas.

 

„Gimme Danger“ sutilpo interviu su muzikantais, artimiausiais jų draugais, šeimos nariais, archyviniai kadrai iš grupės pasirodymų, net animacija. Žiūrovai filme išvys ir legendinius muzikantus Davidą Bowie, Nico, Artą Garfunkelį. „Iggy Popo prisiminimai tapo mano gidu po grupės pasaulį. Norėjome tokios kino kalbos, kuri būti artima „The Stooges“ muzikai. Gryna, emocionali, primityvi, rafinuota, spalvinga, bet kartu šiek tiek „išlendanti“ už kraštų“, – sako režisierius. Filmą išskirtiniu daro tai, jog Jarmuschas jau 25 metus pažįsta Iggy Popą, o „The Stooges“ yra mėgstamiausia režisieriaus muzikos grupė. Tai filmui suteikia asmeniškumo ir sąmojingumo.

 

„Gimme Danger“ – jau trečiasis režisieriaus ir dainininko bendradarbiavimo kine rezultatas. Iggy Popas filmavosi Jarmuscho vaidybiniuose filmuose „Negyvėlis“ (1995) ir „Kava ir cigaretės“ (2003).

 

Filmo „Gimme Danger“ anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=c1rEUh8IBuY

Kadras iš filmo „Gimme Danger“
Kadras iš filmo „Gimme Danger“