7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Andriaus Blaževičiaus debiutas apdovanotas Minske

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 37 (1189), 2016-11-18
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Šventasis“
Kadras iš filmo „Šventasis“

Spalį prestižiniuose tarptautiniuose kino festivaliuose Busane ir Varšuvoje buvo pristatytas pirmasis Andriaus Blaževičiaus pilnametražis filmas „Šventasis“. Kiek vėliau filmas rodytas Liubeke, festivalio „Nordic Film Days“ pagrindinėje konkursinėje programoje, o  praėjusią savaitę Minsko kino festivalyje „Listapad“, kur filmas rodytas programoje „Youth on the March“ kartu su Japonijos, Kanados, Kolumbijos, Rusijos ir kitų šalių kūrėjų debiutiniais arba antraisiais filmais, „Šventajam“ paskirtas specialusis žiuri prizas. Filmus vertino aktorė Aistė Diržiūtė, San Sebastiano kino festivalio programos sudarytojas Roberto Cueto ir Kanados režisierius Denis Côté. Pasak Blaževičiaus, jam šis laimėjimas labai svarbus, nes programa buvo sudaryta iš itin stiprių, A klasės festivaliuose, pavyzdžiui, Kanuose ar Karlovi Varuose, pristatytų juostų.

 

„Šventasis“ pasakoja apie kažkur Lietuvos provincijoje gyvenantį Vytą, balansuojantį ties finansinės ir vertybių krizės riba. 2008 metais, šalį ištikus krizei, Vytas neteko mechaniko darbo. Ilgas bedarbio dienas Vytas stumia kirpėjos kėdėje, vaikščiodamas į darbo pokalbius, sportuodamas ir su mokyklos laikų draugais gerdamas alų daugiabučių kiemuose. Vyrų kasdienybę paįvairina „Youtube“ kanale išvystas vaizdo įrašas, kuriame kažkoks keistuolis prisiekinėja jų miestelyje matęs Jėzų Kristų. Prasideda šio vaikino paieškos. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Marius Repšys, taip pat vaidina Indrė Patkauskaitė, Gelminė Glemžaitė, Valentinas Krulikovskis, Lukas Malinauskas.

 

„Pietų Korėjoje teko išgirsti, kad kai kam tai geriausias matytas filmas. „Šventojo“ ironija, ko gero, labiausiai buvo suprasta Varšuvos kino festivalyje. Filmas ir ten buvo sutiktas puikiai. Daugelio festivalių, kuriuose rodytas „Šventasis“, žiūrovams tai buvo pirma pažintis ne tik su lietuvių kinu, bet ir su Lietuva“, – sako režisierius.

 

Parodytas pagrindinėje konkursinėje festivalio „Nordic Film Days Lübeck“ programoje, filmas dalyvavo ir tradiciniame aptarime, kai pasirinktus kūrinius vertina pastoriai. Šį kartą jų diskusijų objektu tapo ir „Šventasis“. 25 pastoriai kartu su režisieriumi ir prodiusere Marija Razgute aptarinėjo filmo scenarijų, siužetą, vaizdų kalbą, simbolinę ir kitas reikšmes. Valandą trukusią diskusiją apibendrino vieno dalyvio mintis, kad „Šventasis“ yra „šiuolaikiškas filmas apie viltį, kuriame keliais žodžiais pasakoma labai daug“.

 

Filmo „Šventasis“ premjera Lietuvoje numatoma 2017 m. rugsėjį.

 

Filmo anonsas: https://vimeo.com/182049133

 

 

Kadras iš filmo „Šventasis“
Kadras iš filmo „Šventasis“