7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 21 (1173), 2016-05-27
Kinas Trumpai
Kadras iš Keno Loacho filmo „Aš, Danielis Bleikas“
Kadras iš Keno Loacho filmo „Aš, Danielis Bleikas“

69-ojo Kanų kino festivalio laureatai

Sekmadienio vakarą į 69-ojo Kanų kino festivalio uždarymą susirinkusi puošni publika, ko gero, liko apstulbinta žiuri, kuriam vadovavo australų režisierius George’as Milleris, sprendimo. Kartu su kadaise savo atrastu aktoriumi Melu Gibsonu, „Pašėlusio Makso“ autorius „Auksinę palmės šakelę“ įteikė britų režisieriui Kenui Loachui, sukūrusiam filmą „Aš, Danielis Bleikas“ („I, Daniel Blake“). Padėkos kalboje Loachas ne tik dėkojo festivaliui, saugančiam autorinio kino tradiciją, bet ir smerkė Europą valdančius neoliberalus, atvedusius Europą, pasak jo, prie paskutinės ribos. Jis sakė, kad savo filmu nori suteikti vilties. Loachas tapo devintuoju režisieriumi, dukart gavusiu „Auksinę palmės šakelę“, jo filmai dažnai rodyti Kanuose.

 

Šiųmečio žiuri sprendimą plačiau straipsnyje pakomentuos Aistė Račaitytė. Trumpai apie kitus Kanų laureatus. Antru pagal svarbą Didžiuoju prizu apdovanotas kanadiečio Xavier Dolano filmas „Tai tik pasaulio pabaiga“ („Just la fin du monde“). Prizą už geriausią režisūrą pasidalijo rumunų režisierius Cristianas Mungiu už filmą „Bakalauras“ („Bacalaureat“) ir prancūzų režisierius Olivier Assayasas už filmą „Asmeninė pirkėja“ („Personal Shopper“). Prizu už geriausią scenarijų apdovanotas Irano režisierius Asgharas Farhadi už filmą „Klientas“ („Forushande“). Žiuri prizas įteiktas Andrea Arnold už filmą „Amerikietiškas medus“ („American Honey“). Tai pirmasis britų režisierės filmas, kurtas JAV. Prizu už geriausią moters vaidmenį įvertinta Filipinų aktorė Jaclyn Jose už vaidmenį režisieriaus Brillante Mendozos filme „Ma’Rosa“. Už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Shahabas Hosseini, suvaidinęs Farhadi filme „Klientas“.

 

Garbės „Auksinė palmės šakelė“ už kūrybos visumą įteikta prancūzų aktoriui Jeanui-Pierre’ui Leaud, kuris pirmąkart Kanų festivalio ekrane pasirodė 1959-aisiais, kai keturiolikmetis paauglys suvaidino Francois Truffaut filme „400 smūgių“.

Už geriausią trumpo metražo vaidybinį filmą „Auksine palmės šakele“ apdovanotas ispanų režisieriaus Juanjo Gimenezo filmas „Timecode“.

 

„Auksinė kamera“ už geriausią debiutinį filmą apdovanota režisierė Houda Benyamina, sukūrusi filmą „Divines“, kuris buvo rodytas Režisierių savaitės programoje.

 

FIPRESCI (tarptautinė kino kritikų asociacija) žiuri apdovanojo Maren Ade filmą „Tonis Erdmanas“ („Toni Erdmann“), ekumeninis žiuri – Xavier Dolano „Tai tik pasaulio pabaiga“.

 

Šeštadienį savo prizus įteikė antros oficialiosios Kanų programos „Ypatingas žvilgsnis“ žiuri, kuriai šiemet vadovavo šveicarų aktorė Marthe Keller. „Ypatingo žvilgsnio“ prizas paskirtas Juho Kuosmaneno filmui „Laimingiausia Oli Maki gyvenimo diena“ („Hymyileva mies“), žiuri prizas atiteko filmui „Harmonija“ („Fuchi ni tatsu“, rež. Fukada Koji). Prizas už režisūrą – Mattui Rosui už filmą „Captain Fantastic“, prizas už geriausią scenarijų – Delphine Coulin ir Muriel Coulin už „Voir du pays“. Specialusis „Ypatingo žvilgsnio“ prizas paskirtas Michaelo Dudoko de Wito filmui „La Tortue Rouge“.

 

Krokuvos kino festivalis už kūrybos nuopelnus apdovanos Marcelį Łozińskį

Vienas labiausiai pasaulyje žinomų lenkų kino dokumentininkų, daugybės prestižinių kino apdovanojimų laureatas Marcelis Łozińskis šiemet bus apdovanotas Krokuvos kino festivalio „Drakonų drakonu“. Šis apdovanojimas skiriamas už indėlį į pasaulinio kino istoriją dokumentikos ir animacijos srityse. Šiemet „Drakonų drakonas“ paskirtas jau 19 kartą. Tarp ankstesnių apdovanojimo laureatų yra Werneris Herzogas, Albertas Mayslesas, Helena Treštikova, Jerzy Kucia, Jonas Mekas. Festivalio pranešime rašoma, kad apdovanojimas režisieriui skirtas „už absoliučią ištikimybę dokumentiniam kinui“ ir „už jo išraiškos galimybių plėtrą. Iš pradžių daug metų šias priemones jis plėtojo dokumentinio kino priemonėmis tyrinėdamas santvarkos represijų veikiamos visuomenės savivokos būseną. Vėliau, nuo 10-ojo dešimtmečio, užduodamas svarbius klausimus apie baimę, išėjimą, ryšius su artimiausiais žmonėmis.“

 

Marcelis Łozińskis gimė 1940 m. Paryžiuje, jis baigė režisūrą Lodzės kino mokykloje. Łozińskis buvo nominuotas „Oskarui“ už filmą „89 mm nuo Europos“. Už filmą „Poste Restante“ 2009 m. apdovanotas Europos kino akademijos prizu. Łozińskis dėsto Andrzejaus Wajdos kino mokykloje, ne kartą su filmais lankėsi Lietuvoje. 2002 m. „Skalvijoje“ buvo surengta jo ir sūnaus Paweło Łozińskio filmų retrospektyva.

 

„Drakonų drakonas“ bus teikiamas gegužės 31 d. Festivalio žiūrovai turės progos pamatyti laureato filmus bei dalyvauti jo meistriškumo pamokoje.

 

56-asis Krokuvos kino festivalis vyks gegužės 29 – birželio 5 dienomis. Konkursinėje lenkų dokumentinių filmų programoje bus parodytas naujausias Paweło Łozińskio filmas „Net nežinai, kaip labai tave myliu“ („Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham“). Tarptautiniame dokumentinių filmų konkurse dalyvaus Lino Mikutos filmas „Šaltos ausys“, į tarptautinį trumpo metražo filmų konkursą atrinktas Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ (Čilė, Lietuva, Danija).

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš Keno Loacho filmo „Aš, Danielis Bleikas“
Kadras iš Keno Loacho filmo „Aš, Danielis Bleikas“
Kadras iš Xavier Dolano filmo „Tai tik pasaulio pabaiga“
Kadras iš Xavier Dolano filmo „Tai tik pasaulio pabaiga“
Marcelis ir Pawelas Lozinskiai filme „Tėvas ir sūnus“
Marcelis ir Pawelas Lozinskiai filme „Tėvas ir sūnus“
Kadras iš Lino Mikutos filmo „Šaltos ausys“
Kadras iš Lino Mikutos filmo „Šaltos ausys“